Śledź z jabłkiem i cebulą

Opublikowano: 08.09.2021 r., 13:18 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledź z jabłkiem i cebulą
Śledź z jabłkiem i cebulą
Przepis na śledzie z jabłkiem i cebulą to klasyk nad klasykami. Jest to potrawa obowiązkowa na każdym spotkaniu rodzinnym – święta bez nich są niewyobrażalne.
Przygotowanie 15 min
211 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Cebula (150 g)
  • Jabłko (200 g)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Majonez light (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz

Przepis na śledzia z jabłkiem i cebulą krok po kroku

Jeśli trzeba - namocz śledzie.

W tym czasie pokrój cebulę w piórka.

Jak śledzie będą odpowiednio słone pokrój je w kostkę.

Śledzie wymieszaj z cebulą, śmietaną, majonezem oraz solą i pieprzem.

Odstaw na parę godzin.

Jak oceniasz przepis na śledzia z jabłkiem i cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat śledzia z jabłkiem i cebulą

Przepis na śledzie z jabłkiem i cebulą to klasyk nad klasykami. Jest to potrawa obowiązkowa na każdym spotkaniu rodzinnym – święta bez nich są niewyobrażalne. Śledzie z jabłkiem, cebulką i kwaśną śmietaną są przystawką prostą do zrobienia i dodatkowo bardzo szybką w przygotowaniu. Jabłko daje lekką słodycz, dzięki czemu śledzie nabierają większej delikatności. Cebulka natomiast daje fajnej ostrości potrawie. Śledzie z jabłkiem to przepis na udaną przekąskę, którą warto jest podawać ze świeżym pieczywem.

Ten przepis na śledzie z jabłkiem i cebulką są otulone sosem z kwaśnej śmietany i majonezu, co daje genialną konsystencję. Sałatka jest znakomita i sprawdzi się zawsze – zniknie w całości. Koniecznie przygotuj sałatkę dzień wcześniej.

By przepis był pyszny przekonaj się najpierw czy filety śledziowe są dobre. Przeważnie śledzie są bardzo słone, dlatego że są one marynowane. Jeżeli smak śledzi jest zbyt słony – trzeba je wymoczyć. Śledzie zalej zimną wodą. Można także zalać je kefirem, maślanką albo mlekiem. Te trzy produkty nabiałowe, oprócz pozbycia się zbyt słonego smaku, sprawiają że śledzie są fantastycznie delikatne. Mocz śledzie około 2 godziny, jednak kontroluj ten czas. Może on bowiem się różnić i zależy przede wszystkim o tego jaki stopień słonego smaku mają oraz jak słone mają pozostać. Jeśli chcesz przyspieszyć proces możesz podczas moczenia wymienić wodę. Nie mocz śledzi zbyt długo. Mogłyby stać się mało słone i bez smaku. Warto jest na bieżąco sprawdzać jak słone są.

Jabłko do przepisu nadawałoby się niezbyt kwaśne. Najlepiej, gdy są one słodkie, ponieważ wtedy cała przystawka fajnie się równoważy smakowo. By cebula była bardziej ostra nie przechowuj jej w lodówce. Cebula staje się ostra, gdy przechowywana jest poza lodówką. Spróbuj to sprawdzić. Pozostaw jedną cebulę poza lodówką do przechowania oraz drugą przechowuj w lodówce. Zauważysz różnicę. Jeśli lubisz ostrzejszą potrawę warto użyć cebuli przechowywanej poza lodówką. Cebula chłodzona w lodówce traci ostrość. Gdy nie przepadasz za zbyt ostrą cebulą śmiało możesz ją schłodzić. Nie będzie szczypać w oczy podczas krojenia.

Alergeny w śledziu z jabłkiem i cebulą

Lista alergenów dla śledzia z jabłkiem i cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze śledzia z jabłkiem i cebulą

na 100g gotowej potrawy

Przepis ma niski indeks glikemiczny, ale także wysoką kaloryczność. Jest źródłęm kwasów omega-3, które znajdują się w rybie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
124.18
211.10
Białko (g)
9.41
15.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
5.37
9.13
Węglowodany przyswajalne (g)
4.65
7.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
1.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
7.04
11.97
Tłuszcze nasycone (g)
2.58
4.38
Tłuszcze nienasycone (g)
4.46
7.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.48
4.22
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.98
3.36
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.94
57.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
23.69
40.27
Witamina B6 (mg)
0.34
0.58
Witamina B12 (µg (mcg))
6.76
11.49
Witamina C (mg)
1.52
2.58
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.08
3.53
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.59
1.01
Retinol (µg (mcg))
22.70
38.58
Tiamina (mg)
0.06
0.10
Ryboflawina (mg)
0.13
0.23
Niacyna (mg)
1.62
2.76
Foliany (µg (mcg))
9.64
16.38
Beta karoten (µg (mcg))
9.17
15.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
109.99
186.98
Potas (mg)
224.28
381.28
Wapń (mg)
46.74
79.45
Fosfor (mg)
129.90
220.83
Magnez (mg)
20.14
34.23
Żelazo (mg)
0.61
1.04
Cynk (mg)
0.57
0.97
Miedź (mg)
0.06
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzia z jabłkiem i cebulą 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzia z jabłkiem i cebulą

Koszt składników
25.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jabłko
200 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Majonez light
70 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 70 g
Koszt składników
25.20