Masa makowa z mielonego maku
- Mak niebieski (200 g)
- Miód (120 g)
- Masło (40 g)
- Orzechy włoskie - lub inne (60 g)
- Morele (30 g)
- Daktyle suszone (30 g)
- Rodzynki (30 g)
- Kandyzowana skórka cytryny (30 g)
Przepis na masę makową z mielonego maku krok po kroku
Mak wsyp do miski i zalej wrzątkiem, tak by woda przykryła nasiona. Przykryj i odstaw na minimum 30 minut.
Odkryj i zostaw do ostygnięcia. Następnie odcedź przez sitko wyłożone ściereczką. Dobrze odciśnij.
Mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.
Orzechy posiekaj. Owoce suszone i skórkę kandyzowaną pokrój w drobną kostkę.
Masło rozpuść w rondelku.
Do zmielonego maku dodaj miód, masło, owoce, orzechy i skórkę. Dokładnie wymieszaj.
Masę makową przechowuj w lodówce.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Makowiec gwiazda
-
Makowiec
Więcej informacji na temat masy makowej z mielonego maku
Pyszna masa makowa z mielonego maku z bakaliami stanowi podstawę makowca. Warto wykonać ten prosty przepis samodzielnie, dzięki czemu można dowolnie wybierać sobie dodatki do masy makowej.
Ten sprawdzony przepis na masę makową z mielonego maku należy rozpocząć od namoczenia maku we wrzątku. Na początku mak wsyp do miski i zalej wrzątkiem, tak by woda przykryła nasiona. Przykryj i odstaw na minimum 30 minut. Odkryj i zostaw do ostygnięcia. Następnie odcedź przez sitko wyłożone ściereczką. Dobrze odciśnij. Mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Orzechy posiekaj. Owoce suszone i skórkę kandyzowaną pokrój w drobną kostkę. Masło rozpuść w rondelku. Do zmielonego maku dodaj miód, masło, owoce, orzechy i skórkę. Dokładnie wymieszaj. Masę makową przechowuj w lodówce do pięciu dni. Tak domowa, najlepsza masa to świetny pomysł na dodatek do ciasta lub np. makaronu.
Mak jest bardzo niedoceniany i sięgamy po niego głównie w czasie około świątecznym. Wiąże się to z symboliką maku jaką jest płodność, pomyślność i dostatek na cały następny rok. I nie jest to wcale zaskoczeniem, ponieważ mak sam w sobie jest bardzo bogaty w wartości odżywcze. Przede wszystkim bogaty jest w wapń, którego w maku jest dużo więcej niż np. w żółtym serze (na 100 g produktu). Ma w sobie również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminę E, a także magnez, cynk, żelazo i fosfor. Jest to roślina oleista, więc jest też świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Działają one prozdrowotnie na układ nerwowy, układ krwionośny, odporność, a także przeciwdziałają nowotworom. Mak można spotkać pod kilkoma rodzajami. W kuchni wykorzystywany jest głównie mak niebieski (najbardziej popularny) oraz delikatniejszy w smaku mak biały. Ten ostatni jest używany głównie do wytwarzania rogali świętomarcińskich. Najbardziej rozpoznawalny jest mak polny, a wzbudzający największe emocje — lekarski. Mak, choć sam w sobie jest zdrowym produktem, to może wchodzić w interakcje z lekami. Zalecam więc zasięgnąć porady lekarskiej, jeśli przyjmujesz jakieś leki na stałe, a chcesz spożyć go w większej ilości.
Alergeny w masie makowej z mielonego maku
Lista alergenów dla masy makowej z mielonego maku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka cytryny
W przepisie na masę makową z mielonego maku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze masy makowej z mielonego maku
Mak ma w sobie również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminę E, a także magnez, cynk, żelazo i fosfor. Jest to roślina oleista, więc jest też świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(650g)
Węglowodany
(650g)
Tłuszcze
(650g)
Witaminy
(650g)
Składniki mineralne
(650g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.