Masa makowa z mielonego maku

Opublikowano: 01.06.2022 r., 16:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Masa makowa z bakaliami
Masa makowa z mielonego maku
Masa makowa z mielonego maku stanowi podstawę makowca. Warto wykonać taką masę samodzielnie, dzięki czemu można dowolnie wybierać sobie dodatki do masy makowej.
Przygotowanie 90 min
2858 kcal
Kcal w porcji
650 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Mak niebieski (200 g)
  • Miód (120 g)
  • Masło (40 g)
  • Orzechy włoskie - lub inne (60 g)
  • Morele (30 g)
  • Daktyle suszone (30 g)
  • Rodzynki (30 g)
  • Kandyzowana skórka cytryny (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, miód
Sprzęt kuchenny
sitko, miska, rondelek, maszynka do mielenia, ściereczka

Przepis na masę makową z mielonego maku krok po kroku

Mak wsyp do miski i zalej wrzątkiem, tak by woda przykryła nasiona. Przykryj i odstaw na minimum 30 minut.

Odkryj i zostaw do ostygnięcia. Następnie odcedź przez sitko wyłożone ściereczką. Dobrze odciśnij.

Mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.

Orzechy posiekaj. Owoce suszone i skórkę kandyzowaną pokrój w drobną kostkę.

Masło rozpuść w rondelku.

Do zmielonego maku dodaj miód, masło, owoce, orzechy i skórkę. Dokładnie wymieszaj.

Masę makową przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na masę makową z mielonego maku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat masy makowej z mielonego maku

Pyszna masa makowa z mielonego maku z bakaliami stanowi podstawę makowca. Warto wykonać ten prosty przepis samodzielnie, dzięki czemu można dowolnie wybierać sobie dodatki do masy makowej.

Ten sprawdzony przepis na masę makową z mielonego maku należy rozpocząć od namoczenia maku we wrzątku. Na początku mak wsyp do miski i zalej wrzątkiem, tak by woda przykryła nasiona. Przykryj i odstaw na minimum 30 minut. Odkryj i zostaw do ostygnięcia. Następnie odcedź przez sitko wyłożone ściereczką. Dobrze odciśnij. Mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Orzechy posiekaj. Owoce suszone i skórkę kandyzowaną pokrój w drobną kostkę. Masło rozpuść w rondelku. Do zmielonego maku dodaj miód, masło, owoce, orzechy i skórkę. Dokładnie wymieszaj. Masę makową przechowuj w lodówce do pięciu dni. Tak domowa, najlepsza masa to świetny pomysł na dodatek do ciasta lub np. makaronu.

Mak jest bardzo niedoceniany i sięgamy po niego głównie w czasie około świątecznym. Wiąże się to z symboliką maku jaką jest płodność, pomyślność i dostatek na cały następny rok. I nie jest to wcale zaskoczeniem, ponieważ mak sam w sobie jest bardzo bogaty w wartości odżywcze. Przede wszystkim bogaty jest w wapń, którego w maku jest dużo więcej niż np. w żółtym serze (na 100 g produktu). Ma w sobie również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminę E, a także magnez, cynk, żelazo i fosfor. Jest to roślina oleista, więc jest też świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Działają one prozdrowotnie na układ nerwowy, układ krwionośny, odporność, a także przeciwdziałają nowotworom. Mak można spotkać pod kilkoma rodzajami. W kuchni wykorzystywany jest głównie mak niebieski (najbardziej popularny) oraz delikatniejszy w smaku mak biały. Ten ostatni jest używany głównie do wytwarzania rogali świętomarcińskich. Najbardziej rozpoznawalny jest mak polny, a wzbudzający największe emocje — lekarski. Mak, choć sam w sobie jest zdrowym produktem, to może wchodzić w interakcje z lekami. Zalecam więc zasięgnąć porady lekarskiej, jeśli przyjmujesz jakieś leki na stałe, a chcesz spożyć go w większej ilości.

Alergeny w masie makowej z mielonego maku

Lista alergenów dla masy makowej z mielonego maku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka cytryny

W przepisie na masę makową z mielonego maku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze masy makowej z mielonego maku

na 100g gotowej potrawy

Mak ma w sobie również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminę E, a także magnez, cynk, żelazo i fosfor. Jest to roślina oleista, więc jest też świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kcal)
439.72
2858.19
Białko (g)
8.86
57.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany (g)
43.56
283.13
Węglowodany przyswajalne (g)
34.42
223.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
9.13
59.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz (g)
28.74
186.80
Tłuszcze nasycone (g)
7.71
50.08
Tłuszcze nienasycone (g)
21.03
136.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.95
32.20
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
16.07
104.48
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.93
103.52
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina A (µg (mcg))
56.11
364.72
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
1.12
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.08
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.50
9.77
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.96
6.22
Brak danych dla: rodzynki, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
49.70
323.07
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
2.37
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.53
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.65
4.24
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
43.65
283.71
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
73.93
480.52
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód (mg)
18.83
122.42
Potas (mg)
425.30
2764.43
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Wapń (mg)
551.78
3586.56
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
372.22
2419.44
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Magnez (mg)
151.28
983.31
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.26
27.66
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Cynk (mg)
3.36
21.85
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.81
5.28
Brak danych dla: daktyle suszone, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Mangan (mg)
2.90
18.82
Brak danych dla: miód, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny masy makowej z mielonego maku 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masy makowej z mielonego maku

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mak niebieski
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Miód
120 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
5.14
Za 120 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Orzechy włoskie
60 g
lub inne
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Morele
30 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 30 g
Daktyle suszone
30 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 30 g
Rodzynki
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Kandyzowana skórka cytryny
30 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 g
Koszt składników
62.00