Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
- Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (120 g)
- Makaron penne (250 g)
- Kukurydza konserwowa - mini puszka (170 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Cebula - 1 szt (100 g)
Przepis na makaron z tuńczykiem i kukurydzą krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i odsączoną kukurydzę. Całość podsmaż.
Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdziel na mniejsze kawałki. Dodaj do pozostałych składników na patelni. Wsyp sól, pieprz, zioła prowansalskie i chili. Dokładnie wymieszaj.
Zawartość patelni wymieszaj z odcedzonym makaronem.
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron z tuńczykiem i oliwkami
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Zapiekanka z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym
-
Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem fit
-
Makaron z tuńczykiem i kaparami
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem i śmietaną
-
Makaron z tuńczykiem i cukinią
-
Makaron z tuńczykiem
Więcej informacji na temat makaronu z tuńczykiem i kukurydzą
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą jest wspaniałą opcją na bardzo szybki, ale pożywny posiłek. Całość można przygotować już w kilka minut, przez co sprawdzi się jako danie awaryjne. Ma pyszny smak, a także mnóstwo białka i błonnika, przez co syci na długo. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciekawych połączeń smakowych.
Przepis na makaron z tuńczykiem i kukurydzą jest niezwykle szybki i prosty. Całość potrzebuje tylko kilka chwil, by stworzyć wspaniałą kompozycję. Tuńczyk podsmażony z papryką i kukurydzą to wspaniała opcja, która idealnie łączy się z makaronem. Najlepiej wybrać do tego dania makaron pełnoziarnisty, który ma niższy indeks glikemiczny, a przy tym smakuje równie dobrze. Świetnie komponuje się on z delikatnym tuńczykiem. W tej opcji świetnie sprawdzi się ryba w sosie własnym. Ta w oleju może być zbyt tłusta, co zepsuje smak całej potrawy.
Ten przepis to świetny sposób na włączenie ryb do swojego codziennego menu. W takiej wersji jest niezwykle smaczna, prosta w przygotowaniu, a także bardzo sycąca. Dlatego na pewno przypadnie do gustu wielu osobom. Tuńczyk jest rybą niezwykle bogatą w dobre tłuszcze, które wspierają zdrowie całego organizmu, a w szczególności układu krwionośnego i nerwowego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z tuńczykiem i kukurydzą, by był naprawdę smaczny i zdrowy to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle sycąca, ale również nieskomplikowana. Z tym przepisem spokojnie poradzi sobie nawet początkująca osoba. Do jego wykonania używa się tylko kilku prostych składników, które można z łatwością znaleźć w każdym sklepie i w większości domowych spiżarni. To danie idealnie sprawdzi się na pyszny obiad, czy
sycącą kolacje. To bardzo szybki przepis, a do jego przygotowania wystarczy kilka chwil. W dodatku to danie można jeść podane na ciepło, a także na zimno, jako wspaniałą sałatkę. Ten prosty przepis na smaczne danie zadowoli wszystkich miłośników kulinarnej prostoty. Jest idealnym pomysłem także na lunch czy posiłek do pracy.
Alergeny w makaronie z tuńczykiem i kukurydzą
Lista alergenów dla makaronu z tuńczykiem i kukurydzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
Wartości odżywcze makaronu z tuńczykiem i kukurydzą
To zdrowe danie, które dostarcza sporo białka i błonnika.
Energia i białka
(458g)
Węglowodany
(458g)
Tłuszcze
(458g)
Witaminy
(458g)
Składniki mineralne
(458g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.