Przepis na makaron z tofu i szpinakiem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
pieprz, sos sojowy, sok z cytryny, kolendra świeża, sok z limonki
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj szpinak i duś pod przykryciem.

Dopraw do smaku i dodaj pokrojone w kostkę tofu i suszone pomidory.

Dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj.

Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Dodaj ugotowany makaron na patelnię. Danie dopraw sosem sojowym i ziołami.

Podawaj z posiekaną kolendrą, całość skropl sokiem z cytryny/limonki.

makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na talerzu
Makaron z tofu i szpinakiem
Koszt przygotowania dania
19.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
309 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
45

Makaron z tofu i szpinakiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z tofu i szpinakiem

Makaron z tofu i szpinakiem to chyba jednej z najszybszych i najprostszych dan, które możesz przygotować w ciągu dnia, w którym nie masz czasu na obiad.

Pomimo swojej prostoty będzie zdrowy, pożywny i co najważniejsze nieziemsko pyszny.

Danie przygotowałam w wersji wege, czyli takiej która nie zawiera mięsa. Jeśli chcesz przygotować danie w wersji wegańskiej, czyli takiej która nie zakłada wykorzystania żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, a nie tylko eliminacji mięsa nie dodawaj w końcowym etapie ricotty. Możesz ją całkowicie pominąć lub zamienić jak odpowiednik wegański.

Dodatkowo danie możesz przygotować dzień wcześniej, zapakować w pudełko i zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na uczelnie. Na drugi dzień będzie tak samo dobre jak w dzień jego przygotowywania. Przepis na makaron z tofu i szpinakiem jest bardzo prosty i ekspresowy. Wystarczy ugotować makaron ryżowy w lekko osolonej wodzie lub zalać wrzątkiem i poczekać, aż napęcznieje. Jeśli gotujesz makaron w garnku dodaj łyżeczkę oleju rzepakowego, wtedy makaron nie będzie się sklejał podczas odcedzania i w trakcie podania na talerzu. Możesz wybrać inny makaron, wtedy pamiętaj że zawiera on w swoim składzie jaja, a to oznacza, że nie będzie on wersją wegańską. Jeśli jednak nie jesteś weganinem śmiało możesz wybierać spośród bogatej gamy makaronów. Wystarczy, że ugotowany makaron dodasz na patelnię ze szpinakiem, aromatycznymi ziołami i dokładnie wymieszasz. Na samym końcu dodaj pokrojone suszone pomidory, a całość zagęść łyżką ricotty. Postaw na aromatyczne zioła takie jak tymianek, bazylia, oregano, a całe danie skropl sokiem z cytryny lub limonki sprawi on charakterystyczne przełamanie wytrawnego smaku dania. Podawaj z posiekaną kolendrą, możesz także posypać pestkami dyni. Taki makaron to świetny pomysł na obiad czy na kolacje. Danie jest pyszne i proste dlatego z pewnością pokocha je każdy.

W ciągu zabieganego dnia, pełnego obowiązków nie zapominaj o obiedzie i nie stawiaj na gotowce. Pamiętaj, że istnieje ekspresowe i zdrowe danie, które nie zajmie Ci więcej niż 20 minut.

Jak zrobić makaron z tofu i szpinakiem?

Wartości odżywcze makaronu z tofu i szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
154.51 kcal
309.01 kcal
Białko
5.99 g
11.99 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w makaronie z tofu i szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
23.76 g
47.51 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
20.97 g
41.94 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.78 g
5.57 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, serek ricotta.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
4.80 g
9.60 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.92 g
1.83 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.88 g
7.77 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.24 g
4.48 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.64 g
3.28 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron z tofu i szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.13 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
1.52 mg
3.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
61.49 µg (mcg)
122.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z tofu i szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
69.03 mg
138.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Potas
653.30 mg
1306.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
138.78 mg
277.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
116.23 mg
232.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
56.32 mg
112.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
3.38 mg
6.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Cynk
0.75 mg
1.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.29 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan
0.73 mg
1.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z tofu i szpinakiem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z tofu i szpinakiem

Lista alergenów dla makaronu z tofu i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania makaronu z tofu i szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
180 g
3 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 180 g
Makaron ryżowy
120 g
1 szklanka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czosnek
10 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
1 kostka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Suszone pomidory
100 g
6 sztuk
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Serek ricotta
20 g
2 łyżki
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na makaron z tofu i szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób