- Szpinak 180 g 3 garści
- Makaron ryżowy 120 g 1 szklanka
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Cebula czerwona 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 1 ząbek
- Tofu wzbogacane wapniem 180 g 1 kostka
- Suszone pomidory 100 g 6 sztuk
- Serek ricotta 20 g 2 łyżki
Przepis na makaron z tofu i szpinakiem krok po kroku
Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj szpinak i duś pod przykryciem.
Dopraw do smaku i dodaj pokrojone w kostkę tofu i suszone pomidory.
Dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj.
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Dodaj ugotowany makaron na patelnię. Danie dopraw sosem sojowym i ziołami.
Podawaj z posiekaną kolendrą, całość skropl sokiem z cytryny/limonki.

-
Makaron ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
-
Penne ze szpinakiem
-
Szpinak nowozelandzki
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron z krewetkami i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem
Informacje dietetyczne - makaron z tofu i szpinakiem
Wartości odżywcze makaronu z tofu i szpinakiem
Jeśli wyeliminujesz ricottę danie będzie w pełni wegańskie.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makaronie z tofu i szpinakiem
Lista alergenów dla makaronu z tofu i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- sos sojowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Więcej informacji na temat makaronu z tofu i szpinakiem
Makaron z tofu i szpinakiem to chyba jednej z najszybszych i najprostszych dan, które możesz przygotować w ciągu dnia, w którym nie masz czasu na obiad.
Pomimo swojej prostoty będzie zdrowy, pożywny i co najważniejsze nieziemsko pyszny.
Danie przygotowałam w wersji wege, czyli takiej która nie zawiera mięsa. Jeśli chcesz przygotować danie w wersji wegańskiej, czyli takiej która nie zakłada wykorzystania żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, a nie tylko eliminacji mięsa nie dodawaj w końcowym etapie ricotty. Możesz ją całkowicie pominąć lub zamienić jak odpowiednik wegański.
Dodatkowo danie możesz przygotować dzień wcześniej, zapakować w pudełko i zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na uczelnie. Na drugi dzień będzie tak samo dobre jak w dzień jego przygotowywania. Przepis na makaron z tofu i szpinakiem jest bardzo prosty i ekspresowy. Wystarczy ugotować makaron ryżowy w lekko osolonej wodzie lub zalać wrzątkiem i poczekać, aż napęcznieje. Jeśli gotujesz makaron w garnku dodaj łyżeczkę oleju rzepakowego, wtedy makaron nie będzie się sklejał podczas odcedzania i w trakcie podania na talerzu. Możesz wybrać inny makaron, wtedy pamiętaj że zawiera on w swoim składzie jaja, a to oznacza, że nie będzie on wersją wegańską. Jeśli jednak nie jesteś weganinem śmiało możesz wybierać spośród bogatej gamy makaronów. Wystarczy, że ugotowany makaron dodasz na patelnię ze szpinakiem, aromatycznymi ziołami i dokładnie wymieszasz. Na samym końcu dodaj pokrojone suszone pomidory, a całość zagęść łyżką ricotty. Postaw na aromatyczne zioła takie jak tymianek, bazylia, oregano, a całe danie skropl sokiem z cytryny lub limonki sprawi on charakterystyczne przełamanie wytrawnego smaku dania. Podawaj z posiekaną kolendrą, możesz także posypać pestkami dyni. Taki makaron to świetny pomysł na obiad czy na kolacje. Danie jest pyszne i proste dlatego z pewnością pokocha je każdy.
W ciągu zabieganego dnia, pełnego obowiązków nie zapominaj o obiedzie i nie stawiaj na gotowce. Pamiętaj, że istnieje ekspresowe i zdrowe danie, które nie zajmie Ci więcej niż 20 minut.
Jak zrobić makaron z tofu i szpinakiem?
Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z tofu i szpinakiem
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023