Makaron z tofu i szpinakiem

Opublikowano: 27.10.2021 r., 17:57 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na talerzu
Makaron z tofu i szpinakiem
Szybki makaron z tofu i szpinakiem w wersji wegetariańskiej, który idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
309 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Szpinak 3 garści (180 g)
  • Makaron ryżowy 1 szklanka (120 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula czerwona 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 1 ząbek (10 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem 1 kostka (180 g)
  • Suszone pomidory 6 sztuk (100 g)
  • Serek ricotta 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sos sojowy, sok z cytryny, kolendra świeża, sok z limonki
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron z tofu i szpinakiem krok po kroku

Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj szpinak i duś pod przykryciem.

Dopraw do smaku i dodaj pokrojone w kostkę tofu i suszone pomidory.

Dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj.

Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Dodaj ugotowany makaron na patelnię. Danie dopraw sosem sojowym i ziołami.

Podawaj z posiekaną kolendrą, całość skropl sokiem z cytryny/limonki.

Jak oceniasz przepis na makaron z tofu i szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat makaronu z tofu i szpinakiem

Makaron z tofu i szpinakiem to chyba jednej z najszybszych i najprostszych dan, które możesz przygotować w ciągu dnia, w którym nie masz czasu na obiad.

Pomimo swojej prostoty będzie zdrowy, pożywny i co najważniejsze nieziemsko pyszny.

Danie przygotowałam w wersji wege, czyli takiej która nie zawiera mięsa. Jeśli chcesz przygotować danie w wersji wegańskiej, czyli takiej która nie zakłada wykorzystania żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, a nie tylko eliminacji mięsa nie dodawaj w końcowym etapie ricotty. Możesz ją całkowicie pominąć lub zamienić jak odpowiednik wegański.

Dodatkowo danie możesz przygotować dzień wcześniej, zapakować w pudełko i zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na uczelnie. Na drugi dzień będzie tak samo dobre jak w dzień jego przygotowywania. Przepis na makaron z tofu i szpinakiem jest bardzo prosty i ekspresowy. Wystarczy ugotować makaron ryżowy w lekko osolonej wodzie lub zalać wrzątkiem i poczekać, aż napęcznieje. Jeśli gotujesz makaron w garnku dodaj łyżeczkę oleju rzepakowego, wtedy makaron nie będzie się sklejał podczas odcedzania i w trakcie podania na talerzu. Możesz wybrać inny makaron, wtedy pamiętaj że zawiera on w swoim składzie jaja, a to oznacza, że nie będzie on wersją wegańską. Jeśli jednak nie jesteś weganinem śmiało możesz wybierać spośród bogatej gamy makaronów. Wystarczy, że ugotowany makaron dodasz na patelnię ze szpinakiem, aromatycznymi ziołami i dokładnie wymieszasz. Na samym końcu dodaj pokrojone suszone pomidory, a całość zagęść łyżką ricotty. Postaw na aromatyczne zioła takie jak tymianek, bazylia, oregano, a całe danie skropl sokiem z cytryny lub limonki sprawi on charakterystyczne przełamanie wytrawnego smaku dania. Podawaj z posiekaną kolendrą, możesz także posypać pestkami dyni. Taki makaron to świetny pomysł na obiad czy na kolacje. Danie jest pyszne i proste dlatego z pewnością pokocha je każdy.

W ciągu zabieganego dnia, pełnego obowiązków nie zapominaj o obiedzie i nie stawiaj na gotowce. Pamiętaj, że istnieje ekspresowe i zdrowe danie, które nie zajmie Ci więcej niż 20 minut.

Jak zrobić makaron z tofu i szpinakiem?

Alergeny w makaronie z tofu i szpinakiem

Lista alergenów dla makaronu z tofu i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze makaronu z tofu i szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Jeśli wyeliminujesz ricottę danie będzie w pełni wegańskie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
154.51
309.01
Białko (g)
5.99
11.99
Fenyloalanina (mg)
0.25
0.50
Brak danych dla: cebula czerwona, serek ricotta.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
23.76
47.51
Węglowodany przyswajalne (g)
20.97
41.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.78
5.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.80
9.60
Tłuszcze nasycone (g)
0.92
1.83
Tłuszcze nienasycone (g)
3.88
7.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.24
4.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.64
3.28
Cholesterol (mg)
1.34
2.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.31
26.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.01
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.52
3.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
61.49
122.99
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
69.03
138.05
Potas (mg)
653.30
1306.60
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
138.78
277.56
Fosfor (mg)
116.23
232.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
56.32
112.63
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.38
6.75
Cynk (mg)
0.75
1.51
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.29
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.73
1.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z tofu i szpinakiem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z tofu i szpinakiem

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
180 g
3 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 180 g
Makaron ryżowy
120 g
1 szklanka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czosnek
10 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
1 kostka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Suszone pomidory
100 g
6 sztuk
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Serek ricotta
20 g
2 łyżki
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 g
Koszt składników
47.00