Przepis na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami krok po kroku
- Makaron fusilli 400 g
- Suszone pomidory 110 g około 15 sztuk
- Pomidory koktajlowe 350 g
- Szpinak 120 g
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Sok z cytryny 10 ml
- Oliwa z oliwek 40 ml
- Cebula 100 g
- Ser parmezan 60 g
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedzając makaron, zostaw pół szklanki wody z jego gotowania.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pomidory suszone pokrój w paseczki. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki.
Na patelni podgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę, aż się zeszkli.
Dodaj teraz oba rodzaje pomidorów i przeciśnięty przez praskę czosnek na patelnie. Dopraw solą i świeżym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Dodaj szpinak, listki bazylii i razem podsmaż.
Na patelnie dodaj makaron. Dolej wodę z gotowania makaronu.
Wyłącz palnik i mieszaj całość.
Przed podaniem posyp parmezanem.
Często zadawane pytania
-
Makaron ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
-
Penne ze szpinakiem
-
Szpinak nowozelandzki
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron z krewetkami i szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
-
Zapiekanka z łososia wędzonego z makaronem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem

(liczba kalorii)
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - cechy przepisu
Więcej o makaronie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to danie, które koniecznie powinniście spróbować. Wykonasz je w kilka minut. To świetne rozwiązanie, jeśli potrzebny Ci szybki pomysł na obiad.
Przepis na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebne składniki to, oprócz tytułowych, świeże listki bazylii, sok z cytryny, pomidorki koktajlowe, czosnek, cebulę i przyprawy oraz oliwę. Na początku ugotuj makaron i zachowaj wodę z jego gotowania. W tym czasie podsmaż cebulę na oliwie. Następnie dodaj do niej pomidory, czosnek, przyprawy i sok z cytryny. Razem chwilę podsmaż. Dodaj szpinak oraz bazylię i ponownie chwilę podsmaż. Teraz dodaj do patelni makaron i wodę. Wyłącz palnik i wymieszaj dokładnie. Podawaj danie od razu. Możesz je wzbogacić również parmezanem.
Jeśli wiesz już jak zrobić makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to nie czekaj ani chwili. Przekonaj się sam, jak pyszne jest to danie.
Ten prosty przepis wykorzystuje suszone pomidory w oleju, ale również możecie wykorzystać takie bez dodatku tłuszczu roślinnego. Wtedy przed przygotowaniem zalejcie je wrzątkiem i zostawcie na około 10 minut, dzięki czemu będą miękkie i łatwiejsze do krojenia i gryzienia. Pomidory suszone są bogatsze w wartości odżywcze niż takie w wersji świeżej.
Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.
Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w makaronie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makaronie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron fusilli
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
W przepisie na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- bazylia świeża