Przepis na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, bazylia świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, praska do czosnku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedzając makaron, zostaw pół szklanki wody z jego gotowania.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pomidory suszone pokrój w paseczki. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki.

Na patelni podgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę, aż się zeszkli.

Dodaj teraz oba rodzaje pomidorów i przeciśnięty przez praskę czosnek na patelnie. Dopraw solą i świeżym pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Dodaj szpinak, listki bazylii i razem podsmaż.

Na patelnie dodaj makaron. Dolej wodę z gotowania makaronu.

Wyłącz palnik i mieszaj całość.

Przed podaniem posyp parmezanem.

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na białym talerzu
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Koszt przygotowania dania
28.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
626 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
80

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to danie, które koniecznie powinniście spróbować. Wykonasz je w kilka minut. To świetne rozwiązanie, jeśli potrzebny Ci szybki pomysł na obiad.

Przepis na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebne składniki to, oprócz tytułowych, świeże listki bazylii, sok z cytryny, pomidorki koktajlowe, czosnek, cebulę i przyprawy oraz oliwę. Na początku ugotuj makaron i zachowaj wodę z jego gotowania. W tym czasie podsmaż cebulę na oliwie. Następnie dodaj do niej pomidory, czosnek, przyprawy i sok z cytryny. Razem chwilę podsmaż. Dodaj szpinak oraz bazylię i ponownie chwilę podsmaż. Teraz dodaj do patelni makaron i wodę. Wyłącz palnik i wymieszaj dokładnie. Podawaj danie od razu. Możesz je wzbogacić również parmezanem.

Jeśli wiesz już jak zrobić makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to nie czekaj ani chwili. Przekonaj się sam, jak pyszne jest to danie.

Ten prosty przepis wykorzystuje suszone pomidory w oleju, ale również możecie wykorzystać takie bez dodatku tłuszczu roślinnego. Wtedy przed przygotowaniem zalejcie je wrzątkiem i zostawcie na około 10 minut, dzięki czemu będą miękkie i łatwiejsze do krojenia i gryzienia. Pomidory suszone są bogatsze w wartości odżywcze niż takie w wersji świeżej.

Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
208.69 kcal
626.08 kcal
Białko
8.11 g
24.32 g
Fenyloalanina
0.38 mg
1.14 mg
Brak danych dla: sok z cytryny, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w makaronie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
32.78 g
98.34 g
Węglowodany przyswajalne
29.86 g
89.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.93 g
8.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
5.47 g
16.41 g
Tłuszcze nasycone
1.84 g
5.51 g
Tłuszcze nienasycone
3.64 g
10.91 g
Tłuszcze jednonasycone
2.92 g
8.76 g
Tłuszcze wielonasycone
0.71 g
2.14 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ser parmezan.
czytaj dalej
Cholesterol
3.40 mg
10.20 mg

Witaminy w przepisie na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
73.53 µg (mcg)
220.60 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.44 mg
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Witamina C
11.60 mg
34.80 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Witamina E
0.53 mg
1.59 mg
Retinol
10.05 µg (mcg)
30.15 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.32 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.33 mg
Niacyna
1.67 mg
5.01 mg
Foliany
38.13 µg (mcg)
114.40 µg (mcg)
Beta karoten
745.42 µg (mcg)
2236.28 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
80.72 mg
242.15 mg
Potas
534.40 mg
1603.20 mg
Wapń
92.41 mg
277.23 mg
Fosfor
145.99 mg
437.98 mg
Magnez
49.85 mg
149.55 mg
Żelazo
1.71 mg
5.12 mg
Cynk
0.92 mg
2.75 mg
Miedź
0.26 mg
0.79 mg
Mangan
0.61 mg
1.84 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron fusilli
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

W przepisie na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron fusilli
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Suszone pomidory
110 g
około 15 sztuk
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.52
Za 110 g
Pomidory koktajlowe
350 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 350 g
Szpinak
120 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 120 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser parmezan
60 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 60 g
Koszt składników
67.00
Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób