Przepis na szpinak nowozelandzki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, tarka, praska do czosnku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Szpinak nowozelandzki dokładnie umyj i porwij na mniejsze kawałki.

Szpinak pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię i podsmaż.

Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do boczku. Smaż chwilę razem, aż cebula zmięknie.

Dodaj szpinak i smaż razem około 5 minut.

Parmezan zetrzyj na tarce.

Na patelnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj i duś razem jeszcze kilka minut.

Wlej śmietanę, dodaj parmezan i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj dokładnie.

Dodaj ugotowany i odcedzony makaron na patelnie.

Wymieszaj i podawaj.

Szpinak nowozelandzki z boczkiem i makaronem na białym talerzu
Szpinak nowozelandzki
Koszt przygotowania dania
17.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
460 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Szpinak nowozelandzki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szpinaku nowozelandzkim

Szpinak nowozelandzki podany z makaronem i boczkiem to świetny pomysł na smaczny obiad. To szybkie i łatwe w przygotowaniu danie na pewno Wam zasmakuje.

Szpinakiem nowozelandzkim nazywa się roślinę o botanicznej nazwie trętwian czterorożny. Różni się znacznie wyglądem i smakiem od dobrze znanego szpinaku. Nazywany jest szpinakiem głównie przez podobne do niego wartości odżywcze i możliwości zastosowania. Liście mają kształt trójkąta i są większe oraz bardziej mięsiste. Ich smak jest jednak delikatniejszy. Od tradycyjnego szpinaku różni się również hodowlą. Potrzebuje dużo dłuższego czasu do rozrostu i odpowiednio sprzyjającego klimatu. Jest również rośliną wieloletnią.

Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić szpinak nowozelandzki to już pokazuje przepis na szpinak nowozelandzki. Na początku makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Szpinak nowozelandzki dokładnie umyj i porwij na mniejsze kawałki. Szpinak pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię i podsmaż. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do boczku. Smaż chwilę razem, aż cebula zmięknie. Dodaj szpinak i smaż razem około 5 minut. Parmezan zetrzyj na tarce. Na patelnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj i duś razem jeszcze kilka minut. Wlej śmietanę, dodaj parmezan i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Dodaj ugotowany i odcedzony makaron na patelnie. Wymieszaj i podawaj.

W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić szpinak nowozelandzki. Jeśli chcesz, by ten pyszny posiłek był wegetariański, to możesz pominąć dodatek boczku. Szpinak ze śmietaną i parmezanem sam w sobie będzie na tyle pyszny, że na pewno przypadnie Ci do gustu.

Jeśli chcesz wykorzystać szpinak nowozelandzki jako dodatek do obiadu, to przed przygotowaniem sałatki chwilę go sparz, by zmiękł. Taki zdrowy dodatek to zawsze świetny pomysł na wzbogacenie obiadu. Szpinak ma w sobie wiele witaminy C, który wzmaga wchłaniania żelaza z pozostałych produktów takich jak np. mięso. Sprawdź sam, jak dobry w smaku jest szpinak nowozelandzki i koniecznie wykorzystaj go do naszego przepisu.

Wartości odżywcze szpinaku nowozelandzkiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
230.43 kcal
460.87 kcal
Białko
8.42 g
16.84 g

Węglowodany w szpinaku nowozelandzkim

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
26.97 g
53.94 g
Węglowodany przyswajalne
25.30 g
50.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.67 g
3.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
9.83 g
19.66 g
Tłuszcze nasycone
5.51 g
11.02 g
Tłuszcze nienasycone
4.32 g
8.64 g
Tłuszcze jednonasycone
3.21 g
6.41 g
Tłuszcze wielonasycone
1.11 g
2.23 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.04 g
Brak danych dla: śmietana 18%, ser parmezan.
czytaj dalej
Cholesterol
22.00 mg
44.00 mg

Witaminy w przepisie na szpinak nowozelandzki

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
121.08 µg (mcg)
242.16 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.33 mg
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Witamina C
6.99 mg
13.98 mg
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Witamina E
0.17 mg
0.35 mg
Retinol
31.80 µg (mcg)
63.60 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.19 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.23 mg
Niacyna
1.23 mg
2.46 mg
Foliany
46.11 µg (mcg)
92.21 µg (mcg)
Beta karoten
1069.69 µg (mcg)
2139.38 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szpinak nowozelandzki

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
162.46 mg
324.92 mg
Potas
253.68 mg
507.36 mg
Wapń
95.93 mg
191.86 mg
Fosfor
136.62 mg
273.25 mg
Magnez
38.48 mg
76.97 mg
Żelazo
1.07 mg
2.14 mg
Cynk
0.90 mg
1.79 mg
Miedź
0.14 mg
0.28 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szpinaku nowozelandzkiego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szpinaku nowozelandzkim

Lista alergenów dla szpinaku nowozelandzkiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Ser parmezan

Cena przygotowania szpinaku nowozelandzkiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
250 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Szpinak
150 g
nowozelandzki
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 150 g
Boczek surowy
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 18%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Ser parmezan
30 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Koszt składników
27.70
Jak oceniasz przepis na szpinak nowozelandzki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób