Przepis na makaron ze szpinakiem i fetą krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, durszlak, praska do czosnku, patelnia

Makaron ugotuj według zaleceń umieszczonych na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź go z wody.

Szpinak opłucz, osusz, a następnie usuń ogonki.

Ser feta pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie dodaj szpinak. Podsmażaj go ok. 8-9 min. Dodaj ser feta i świeżo zmielony pieprz do smaku. Całość smaż przez 5 min, często mieszając.

Makaron umieść na talerzu i nałóż na niego porcję sosu.

Makaron ze szpinakiem i fetą znajduje się na czarnym talerzu. Obok leży widelec.
Makaron ze szpinakiem i fetą
Koszt przygotowania dania
24.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
650 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
25

Makaron ze szpinakiem i fetą - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makaronie ze szpinakiem i fetą

Makaron ze szpinakiem i fetą jest bardzo prosty do przygotowania. Jest to danie nie tylko łatwe, ale też i w miarę szybkie. Przygotowanie samego szpinakowego sosu nie trwa zbyt długo. Makaron z takim sosem możesz podać także dzieciom.

Jak zrobić dobry szpinak z fetą do makaronu? Ze świeżego szpinaku warto usunąć ogonki. Jednak to danie możesz przygotować także ze szpinakiem mrożonym, tylko wcześniej należy go rozmrozić i dobrze odsączyć z wody.

Szpinak przeważnie przygotowuje się z czosnkiem. Jest to bardzo dobre połączenie. Warto tylko pamiętać o tym, że świeży czosnek nie może się zbyt długo smażyć się na patelni, ponieważ wtedy zrobi się gorzki. Wystarczy dosłownie 1 minuta i już do czosnku można dodać szpinak.

Postaraj się o to, aby wszystko było gotowe w jednym czasie. Makaron ze szpinakiem i fetą należy podać na ciepło. Danie możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi lub zielonymi i czarnymi oliwkami. Odpowiednim dodatkiem będą także pokrojone pomidory suszone.

Ser feta możesz dodać tak naprawdę na dwa sposoby. Możesz krótko przysmażyć go na patelni razem ze szpinakiem, ale może też zrobić sam sos szpinakowy, a zimny ser bezpośrednio pokruszyć na ciepły makaron.

Przepis na makaron ze szpinakiem i fetą możesz nieco zmodyfikować. Sos szpinakowy możesz zrobić z dodatkiem śmietany. Trzeba ją dodać w tym samym czasie, co ser feta. Jeśli chcesz, całość możesz zmiksować za pomocą blendera na krem. Sos szpinakowy do makaronu z serem fetą możesz doprawić według własnych upodobań smakowych. Możesz dodać do niego m.in. czosnek granulowany, bazylię oraz tymianek.

Pamiętaj, że ser feta jest słony, więc nie ma potrzeby dodatkowo solić tej potrawy. Możesz jednak zdecydować się też na inny ser. Sos ze szpinaku, czosnku i śmietany umieszczony na makaronie możesz oprószyć startym żółtym serem.

W tym przepisie makaron nie został wymieszany z sosem, ale jeśli na patelnię ze szpinakiem i serem wrzucisz ugotowany al dente makaron, to on wchłonie nieco sosu. W takim wypadku całą potrawę trzeba podać od razu.

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kalorie)
188.41 kcal
650.01 kcal
Białko
7.97 g
27.50 g
Fenyloalanina
0.40 mg
1.40 mg

Węglowodany w makaronie ze szpinakiem i fetą

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany
23.75 g
81.93 g
Węglowodany przyswajalne
21.77 g
75.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.98 g
6.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz
7.04 g
24.28 g
Tłuszcze nasycone
5.01 g
17.29 g
Tłuszcze nienasycone
2.03 g
7.00 g
Tłuszcze jednonasycone
1.59 g
5.47 g
Tłuszcze wielonasycone
0.44 g
1.53 g
Cholesterol
24.29 mg
83.79 mg

Witaminy w przepisie na makaron ze szpinakiem i fetą

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina A
265.99 µg (mcg)
917.65 µg (mcg)
Witamina B6
0.25 mg
0.87 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
14.23 mg
49.09 mg
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Witamina E
0.17 mg
0.59 mg
Retinol
42.33 µg (mcg)
146.03 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.34 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.97 mg
Niacyna
1.03 mg
3.54 mg
Foliany
103.89 µg (mcg)
358.42 µg (mcg)
Beta karoten
2685.64 µg (mcg)
9265.46 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron ze szpinakiem i fetą

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód
272.41 mg
939.81 mg
Potas
350.06 mg
1207.71 mg
Wapń
158.48 mg
546.74 mg
Fosfor
147.76 mg
509.78 mg
Magnez
56.60 mg
195.27 mg
Żelazo
1.82 mg
6.29 mg
Cynk
1.26 mg
4.33 mg
Miedź
0.16 mg
0.54 mg
Mangan
0.73 mg
2.52 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem i fetą 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem i fetą

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron fusilli
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Masło klarowane

Cena przygotowania makaronu ze szpinakiem i fetą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron fusilli
200 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Szpinak
350 g
5.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 3
11.67
Za 350 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Czosnek
20 g
4 ząbki czosnku
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Masło klarowane
15 g
1 łyżka
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 15 g
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób