Przepis na makaron ze szpinakiem i pomidorami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, sitko

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozpuść masło. Dodaj do niego liście szpinaku, dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż szpinak straci swoją objętość. Przełóż szpinak na sitko by go odsączyć z wody.

Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki.

Na patelnię wlej łyżeczkę oliwy. Dodaj pomidorki i smaż około minutę.

Odcedzony z wody makaron przełóż na patelnię z pomidorkami. Dodaj szpinak i całość, dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dodaj odrobinę oliwy.

Przełóż makaron na talerze i posyp startym parmezanem.

Makaron ze szpinakiem i pomidorami na białym głębokim talerzu
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
Koszt przygotowania dania
17.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
567 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Makaron ze szpinakiem i pomidorami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie ze szpinakiem i pomidorami

Makaron ze szpinakiem i pomidorami to danie, które wykonasz w kilka minut. Do jego wykonania potrzebne są tylko 3 składniki, dlatego to idealne rozwiązanie na pyszny, łatwy obiad.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron ze szpinakiem i pomidorami to poznaj mój sprawdzony przepis. Na samym początku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu tak, aby był al dente. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim szpinak, by stracił swoją objętość i lekko zmiękł. Przełóż go na sitko. Na tę samą patelnię dodaj oliwę i podsmaż na niej chwilkę pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki. Smaż je do momentu, aż bardzo delikatnie zmiękną. Do pomidorków dodaj makaron i szpinak. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypany startym parmezanem. Sam widzisz, że przepis na makaron ze szpinakiem i pomidorami to świetny pomysł na obiad, który będzie smaczny i pożywny.

Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.

Pomidorków nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidorki koktajlowe to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 20 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już garść pomidorków koktajlowych zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
162.12 kcal
567.42 kcal
Białko
5.90 g
20.65 g
Fenyloalanina
0.30 mg
1.03 mg

Węglowodany w makaronie ze szpinakiem i pomidorami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
23.86 g
83.52 g
Węglowodany przyswajalne
21.89 g
76.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.97 g
6.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
4.94 g
17.29 g
Tłuszcze nasycone
2.87 g
10.04 g
Tłuszcze nienasycone
2.07 g
7.25 g
Tłuszcze jednonasycone
1.63 g
5.72 g
Tłuszcze wielonasycone
0.44 g
1.53 g
Cholesterol
9.62 mg
33.67 mg

Witaminy w przepisie na makaron ze szpinakiem i pomidorami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
179.34 µg (mcg)
627.70 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.45 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Witamina C
12.92 mg
45.23 mg
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Witamina E
0.22 mg
0.78 mg
Retinol
29.71 µg (mcg)
103.97 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.31 mg
Niacyna
0.91 mg
3.19 mg
Foliany
66.24 µg (mcg)
231.82 µg (mcg)
Beta karoten
1776.46 µg (mcg)
6217.60 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron ze szpinakiem i pomidorami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
60.19 mg
210.68 mg
Potas
311.28 mg
1089.47 mg
Wapń
72.44 mg
253.53 mg
Fosfor
97.26 mg
340.40 mg
Magnez
42.97 mg
150.40 mg
Żelazo
1.27 mg
4.45 mg
Cynk
0.70 mg
2.44 mg
Miedź
0.14 mg
0.50 mg
Mangan
0.56 mg
1.96 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem i pomidorami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem i pomidorami

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron tagliatelle
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan

Cena przygotowania makaronu ze szpinakiem i pomidorami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron tagliatelle
200 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Pomidory koktajlowe
250 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Oliwa z oliwek
5 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Ser parmezan
20 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Koszt składników
51.00
Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem i pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,3% osób