Lody waniliowe

Opublikowano: 16.03.2022 r., 9:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lody waniliowe podane w ozdobnej miseczce.
Lody waniliowe
Lody waniliowe to wspaniała propozycja na pyszne domowe lody. Domowe lody zawierają składniki dobrej jakości i pozbawione są syropu glukozowo fruktozowego. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Czas kąpieli wodnej i Czas mrożenia 15 min
675 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Cukier 1,5 szklanki (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 2 szklanki (500 g)
  • Maliny (300 g)
  • Czekolada gorzka (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, pojemnik zamykany

Przepis na lody waniliowe krok po kroku

Lody przygotuj nad kąpielą wodną.

W misce umieść żółtka jaj, cukier i gotuj, aż masa zgęstnieje.

Masę wystudź.

Śmietanę wlej do miski, dodaj nasiona z laski wanilii i ubij.

Dodaj masę z jajek i zmiksuj.

Przełóż masę na lody do pojemnika.

Masę na lody miksuj co 30 minut przez 4 godziny,.

Lody schłodź w lodówce przez około 12 godzin.

Podawaj udekorowane malinami i posiekaną gorzką czekoladą.

Jak oceniasz przepis na lody waniliowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat lodów waniliowych

Lody waniliowe to świetny pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Domowe lody są świetną propozycją dla dzieci oraz jako dodatek do ciast, oraz deserów lodowych. Przepis na lody waniliowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia lodów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żółtka jaj, cukier, śmietana kremówka, laska wanilii, maliny, czekolada gorzka.

Jak zrobić lody waniliowe? Lody przygotuj nad kąpielą wodną. W misce umieść żółtka jaj, cukier i gotuj, aż masa zgęstnieje. Masę wystudź. Śmietanę wlej do miski, dodaj nasiona z laski wanilii i ubij. Dodaj masę z jajek i zmiksuj. Przełóż masę na lody do pojemnika, który zmieścisz w zamrażarce. Masę na lody miksuj co 30 minut przez 4 godziny, aby nie dopuścić do powstania kryształów. Lody schłodź w lodówce przez około 12 godzin. Podawaj udekorowane malinami i posiekaną gorzką czekoladą.

Czekolada gorzka użyta do przygotowania kremu jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao, która powinna sięgać 70-80%. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Desery na bazie gorzkiej czekolady są bardziej wyrafinowane i nie są zbyt mdłe. Śmietana kremówka zawiera bardzo dużą ilość tłuszczu mlecznego, który posiada krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, świetnie sprawdza się w diecie osób z chorym woreczkiem żółciowym. Maliny są owocami jagodowymi, mają niski indeks glikemiczny i zawierają mało cukru. Mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Maliny są owocami bardzo nietrwałymi. Maliny zawierają kwasy organiczne oraz dużą ilość pektyn. Maliny są źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym.

Podsumowując szybkie i pyszne lody waniliowe świetnie sprawdzą się na deser dla dzieci. Lody można podać także z owcami z puszki lub musem na ciepło. Lody są dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Prosty przepis na lody można przygotować z dowolnymi dodatkami.

Alergeny w lodach waniliowych

Lista alergenów dla lodów waniliowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze lodów waniliowych

na 100g gotowej potrawy

Lody waniliowe to domowy wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Lody zawierają dużą ilość cukru, który podnosi szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby mające problemy z metabolizmem węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
293.86
675.88
Białko (g)
3.12
7.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
31.67
72.85
Węglowodany przyswajalne (g)
29.37
67.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.30
5.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
17.68
40.66
Tłuszcze nasycone (g)
14.79
34.03
Tłuszcze nienasycone (g)
2.89
6.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
5.75
13.22
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów waniliowych 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lodów waniliowych

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Czekolada gorzka
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Koszt składników
51.50