Lody śmietankowe
- Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) (150 g)
Przepis na lody śmietankowe krok po kroku
Składniki umieść w misce, następnie przy pomocy miksera ubij masę, aby składniki dokładnie połączyły się.
Następnie pojemnik zamknij i wstaw masę do lodówki na 30-45 minut.
Po tym czasie masę ubij mikserem (masa powinna stać się gęsta i zwiększyć swoją objętość).
Krem śmietankowy zamknij szczelnie w pojemniku i wstaw go do zamrażalnika na kilka godzin (minimum 5).
Do przygotowania lodów nie wykorzystuje się cukru, ponieważ mleko skondensowane jest bardzo słodkie.
-
Panna cotta
-
Ptysie
-
Porzeczkowiec
-
Śmietanowiec
-
Bita śmietana
-
Ciasto leśny mech
-
Deser z galaretki
-
Biszkopt z owocami
-
Tort z bitą śmietaną
-
Ptysie z kremem
-
Sernik ze śmietany
-
Kawa po wiedeńsku
-
Deser z malinami
-
Ciasto z bitą śmietaną
-
Naleśniki z nutellą
-
Mus kokosowy
-
Ciasto z kajmakiem
-
Tort z bitej śmietany i mascarpone
-
Deser z bitą śmietaną
Więcej informacji na temat lodów śmietankowych
Lody śmietankowe przygotowywane bez maszynki to doskonała propozycja na smaczny i orzeźwiający deser spożywany w ciepłe, letnie dni w domu. Dzieci uwielbiają prawdziwe, domowej roboty lody. Posiadają one smaczny śmietankowy smak, jednak poprzez dodatek ekstraktu waniliowego w czasie mieszania masy na lody możemy uzyskać smak waniliowy. Przepis na domowe lody śmietankowe jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Aby wykonać domowe lody śmietankowe niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: śmietanka kremowa 36% oraz mleko skondensowane. Śmietanka do lodów i mleko skondensowane powinny być schłodzone.
A więc jak zrobić lody śmietankowe? Schłodzone składniki umieść w misce a następnie zmiksuj je przy pomocy miksera na puszystą masę. Następnie masę umieść w lodówce na pół godziny i po tym czasie ponownie zmiksuj masę. Ubitą śmietanę przełóż do pojemnika i wstaw go do zamrażalnika na minimum 5 godzin. Po tym czasie podawaj lody w pucharkach. Gdy przechowujesz lody w zamrażarce dłużej przed ich podaniem wyciągnij je na chwilę z zamrażarki, aby były bardziej miękkie.
Śmietana kremowa 36% jest produktem, które w swoim składzie zawiera aż 36% tłuszczu - oznacza to, że produkt ten jest wysokokaloryczny. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że produkt ten możemy śmiało ubić na sztywną pianę. Śmietanka jest rów nie produktem, który dostarczy do naszego organizmu pewne ilości białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej również witaminę A, witaminę B2, wapń oraz fosfor.
Podsumowując domowe lody śmietankowe to doskonała propozycja na smaczny i orzeźwiający deser. Jest to świetny pomysł na dodatek do ciepłej szarlotki. Zimne lody stanowią doskonałe uzupełnienie letnich, ciepłych dni. Lody przygotowane w domu są jednak dość kaloryczne, jednak spożywane w umiarkowanych ilościach nie powinny powodować nadwyżki kalorycznej w twojej diecie. Dobrze zbilansowana dieta powinna mieć miejsce na pewne produkty spożywcze, które uważane są za wysokokaloryczne.
Alergeny w lodach śmietankowych
Lista alergenów dla lodów śmietankowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- mleko skondensowane (zagęszczone)
Wartości odżywcze lodów śmietankowych
Lody śmietankowe to doskonała propozycja na samczy deser na ciepłe dni w trakcie trwania lata. Śmietana kremowa 36% jest produktem, które w swoim składzie zawiera aż 36% tłuszczu - oznacza to, że produkt ten jest wysokokaloryczny. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że produkt ten możemy śmiało ubić na sztywną pianę.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.