Jak zrobić lody śmietankowe?

1. Na początek przygotuj:

- szklankę mleka 3,2%,

- 2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%,

- ⅔ szklanki cukru, 6 żółtek,

- pół szklanki śmietany 18%.

2. Do garnuszka z grubszym dnem wlej mleko, śmietanę 30% lub 36% i gotuj na niedużym ogniu, doprowadzając składniki do wrzenia.

3. Przy pomocy miksera ubij żółtka oraz cukier do uzyskania jednolitej, puszystej masy.

4. Do masy z żółtek dodaj połową zagotowanego mleka i zmiksuj.

5. Masę z żółtek przelej do pozostałego w garnuszku mleka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając masę łyżką do zgęstnienia.

6. Garnek szybko zdejmij z palnika tak, aby nie doprowadzić masy do wrzenia.

7. Masę odstaw do wystudzenia.

8. Do wystudzonej masy dodaj śmietanę 18%, dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i schłodź.

9. Schłodzone składniki zmiksuj, przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki.

10. Podczas chłodzenia co około 30 minut wyciągnij masę z zamrażarki i zmiksuj ją (czynność powtórz 6 razy).

11. Następnie lody pozostaw do całkowitego zamarznięcia.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić lody śmietankowe?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić lody śmietankowe? Co jeszcze warto wiedzieć?

Lody to zamrożony deser, który uzyskiwany jest podczas procesu zamrażania. Do zamrażania wykorzystuje się masę uzyskaną z produktów mlecznych (mówimy wtedy o lodach mlecznych) lub wody (mówimy wtedy o lodach wodnych). Sorbet również stanowi odmianę lodów i produkowany jest z owoców, cukru oraz wody. Obecnie możesz wykonać lody w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej - wystarczy, że mleko zastąpisz napojem roślinnym, np. sojowym, ryżowym, owsianym czy kokosowym. Lody mogą zostać podane w różnych formach, np w wafelku lub kubeczku w postaci gałek, w postaci zakręconego stożka, na patyku (lód pozostaje na patyku wbitym w środek masy lodowej). W dalszej części dowiesz się jak zrobić pyszne, domowe lody śmietankowe. Sprawdzony przepis na lody śmietankowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Lody przygotowane w domu stanowią doskonały pomysł na orzeźwiającą przekąskę w sezonie letnim.

A więc jak zrobić lody śmietankowe? Na początek przygotuj 1 szklankę mleka 3,2%, 2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%, ⅔ szklanki cukru, 6 żółtek oraz pół szklanki śmietany 18%. Do garnuszka z grubszym dnem wlej mleko, śmietanę 30% lub 36% i gotuj na niedużym ogniu, doprowadzając składniki do wrzenia. Przy pomocy miksera ubij żółtka oraz cukier do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Do masy z żółtek dodaj połową zagotowanego mleka i zmiksuj. Masę z żółtek przelej do pozostałego w garnuszku mleka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając masę łyżką do zgęstnienia. Garnek szybko zdejmij z palnika tak, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Masę odstaw do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodaj śmietanę 18%, dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i schłodź. Schłodzone składniki zmiksuj, przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Podczas chłodzenia co około 30 minut wyciągnij masę z zamrażarki i zmiksuj ją (czynność powtórz 6 razy). Następnie lody pozostaw do całkowitego zamarznięcia.

Lody możesz przygotować także bez żółtek. W tym celu przygotuj 2 szklanki śmietany 30-36%, 1 szklankę mleka oraz 7 płaskich łyżek stołowych cukru. Połowę śmietanki wlej do garnka, dodaj do niej cukier i podgrzewaj na małym ogniu mieszając cały czas - składniki gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie garnek zdejmij z ognia, jego zawartość przełóż do pojemnika, w którym będziesz mrozić lody. Do podgrzanej śmietanki dodaj pozostałą śmietanę oraz mleko i składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Pojemnik włóż do lodówki, aby schłodzić masę. Pojemnik ze schłodzoną masą wstaw do zamrażarki i co 30 minut zmiksuj jego zawartość, aby uzyskać puszyste lody. Czas zamrażania lodów wynosi około 4 godzin.

Podsumowując: wiesz już jak samemu przygotować najlepsze lody. Lody śmietankowe są dobre do spożycia po zamrożeniu. Lody przechowuj w zamrażarce przez maksymalnie 3 dni. Domowe lody świetnie sprawdzą się jako orzeźwiająca przekąska w sezonie letnim. Na ich bazie możesz przygotować także lody waniliowe - wystarczy, że dodasz do nich pastę z wanilii lub ekstrakt waniliowy.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto