Przepis na tort z bitej śmietany i mascarpone krok po kroku
- Cukier 250 g 1 szklanka
- Jajko 5 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 250 g 1 szklanka
- Śmietanka kremowa 30% 500 g 2 opakowania
- Mascarpone 250 g 1 opakowanie
- Cukier puder 50 g 5 łyżek
- Maliny 120 g 2 garści
- Proszek do pieczenia 5 g 1 łyżeczka
Jajka utrzyj z cukrem.
Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Pomału wymieszaj mąkę z ubitymi jajkami.
Wylej ciasto na blachę i upiecz biszkopt w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach C.
Śmietankę wlej do miski, dodaj cukier puder i ubijaj mikserem na gładki krem.
Następnie dodaj serek mascarpone i wymieszaj.
Upieczony biszkopt ostudź i przekrój na dwa blaty.
Przełóż biszkopty kremem i posmaruj tort dookoła.
Na wierzch połóż maliny.
Często zadawane pytania
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Krem kokosowy
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Krem patissiere
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tynkowania tortu
-
Tort kokosowy
-
Tort cytrynowy
-
Babeczki z kremem
-
Krem do tortu

(liczba kalorii)
Tort z bitej śmietany i mascarpone - cechy przepisu
Więcej o torcie z bitej śmietany i mascarpone
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tort z bitej śmietany i mascarpone, który w szybki i prosty sposób przygotujesz w swoim domu. Poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca przygodę kulinarną. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu. Jeśli nie, znajdziesz je bez problemu, w każdym sklepie.
Dodatkowo będzie Ci potrzebny serek mascarpone, śmietanka kremówka, cukier puder i opcjonalnie fix do śmietany. Ja jednak poradziłam sobie bez niego, dlatego nie został uwzględniony w moim przepisie.
Tort z bitej śmietany i mascarpone zaczniemy od przygotowywania biszkoptu, do którego użyłam zwykłej mąki pszennej, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Pamiętaj, że serek mascarpone oprócz tego, że jest pyszny, jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, obie będą dobre w smaku.
Dokładnie jak zrobić tort z bitej śmietany i mascarpone opisałam nieco niżej. Koniecznie zajrzyj i poznaj mój prosty przepis.
Wartości odżywcze tortu z bitej śmietany i mascarpone
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w torcie z bitej śmietany i mascarpone
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na tort z bitej śmietany i mascarpone
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na tort z bitej śmietany i mascarpone
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w torcie z bitej śmietany i mascarpone
Lista alergenów dla tortu z bitej śmietany i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone