Przepis na tort z bitej śmietany i mascarpone krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska, okrągła forma do pieczenia 35 cm

Jajka utrzyj z cukrem.

Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Pomału wymieszaj mąkę z ubitymi jajkami.

Wylej ciasto na blachę i upiecz biszkopt w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach C.

Śmietankę wlej do miski, dodaj cukier puder i ubijaj mikserem na gładki krem.

Następnie dodaj serek mascarpone i wymieszaj.

Upieczony biszkopt ostudź i przekrój na dwa blaty.

Przełóż biszkopty kremem i posmaruj tort dookoła.

Na wierzch połóż maliny.

tort z bitej śmietany i mascarpone
Tort z bitej śmietany i mascarpone
Koszt przygotowania dania
28.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
293 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Tort z bitej śmietany i mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie z bitej śmietany i mascarpone

Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tort z bitej śmietany i mascarpone, który w szybki i prosty sposób przygotujesz w swoim domu. Poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca przygodę kulinarną. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu. Jeśli nie, znajdziesz je bez problemu, w każdym sklepie.

Dodatkowo będzie Ci potrzebny serek mascarpone, śmietanka kremówka, cukier puder i opcjonalnie fix do śmietany. Ja jednak poradziłam sobie bez niego, dlatego nie został uwzględniony w moim przepisie.

Tort z bitej śmietany i mascarpone zaczniemy od przygotowywania biszkoptu, do którego użyłam zwykłej mąki pszennej, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Pamiętaj, że serek mascarpone oprócz tego, że jest pyszny, jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, obie będą dobre w smaku.

Dokładnie jak zrobić tort z bitej śmietany i mascarpone opisałam nieco niżej. Koniecznie zajrzyj i poznaj mój prosty przepis.

Wartości odżywcze tortu z bitej śmietany i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
293.09 kcal
293.09 kcal
Białko
4.46 g
4.46 g

Węglowodany w torcie z bitej śmietany i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
31.61 g
31.61 g
Węglowodany przyswajalne
30.90 g
30.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.72 g
0.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
16.46 g
16.46 g
Tłuszcze nasycone
15.47 g
15.47 g
Tłuszcze nienasycone
1.00 g
1.00 g
Cholesterol
77.38 mg
77.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort z bitej śmietany i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C
1.87 mg
1.87 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort z bitej śmietany i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
28.67 mg
28.67 mg
Wapń
45.36 mg
45.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.44 mg
1.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu z bitej śmietany i mascarpone 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie z bitej śmietany i mascarpone

Lista alergenów dla tortu z bitej śmietany i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Cena przygotowania tortu z bitej śmietany i mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 opakowania
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Maliny
120 g
2 garści
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
7.68
Za 120 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
36.90
Jak oceniasz przepis na tort z bitej śmietany i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.1% osób