Tort z bitej śmietany i mascarpone

Opublikowano: 05.01.2022 r., 21:17 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tort z bitej śmietany i mascarpone
Tort z bitej śmietany i mascarpone
Ważna okazja zbliża się wielkimi krokami? Poznaj mój przepis na pyszny tort z bitej śmietany i mascarpone, który bez problemu przygotujesz w swoim domu.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Czas ubijania 35 min
293 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 szklanka (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 2 opakowania (500 g)
  • Mascarpone 1 opakowanie (250 g)
  • Cukier puder 5 łyżek (50 g)
  • Maliny 2 garści (120 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska, okrągła forma do pieczenia 35 cm

Przepis na tort z bitej śmietany i mascarpone krok po kroku

Jajka utrzyj z cukrem.

Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Pomału wymieszaj mąkę z ubitymi jajkami.

Wylej ciasto na blachę i upiecz biszkopt w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach C.

Śmietankę wlej do miski, dodaj cukier puder i ubijaj mikserem na gładki krem.

Następnie dodaj serek mascarpone i wymieszaj.

Upieczony biszkopt ostudź i przekrój na dwa blaty.

Przełóż biszkopty kremem i posmaruj tort dookoła.

Na wierzch połóż maliny.

Jak oceniasz przepis na tort z bitej śmietany i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat tortu z bitej śmietany i mascarpone

Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tort z bitej śmietany i mascarpone, który w szybki i prosty sposób przygotujesz w swoim domu. Poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca przygodę kulinarną. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu. Jeśli nie, znajdziesz je bez problemu, w każdym sklepie.

Dodatkowo będzie Ci potrzebny serek mascarpone, śmietanka kremówka, cukier puder i opcjonalnie fix do śmietany. Ja jednak poradziłam sobie bez niego, dlatego nie został uwzględniony w moim przepisie.

Tort z bitej śmietany i mascarpone zaczniemy od przygotowywania biszkoptu, do którego użyłam zwykłej mąki pszennej, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Pamiętaj, że serek mascarpone oprócz tego, że jest pyszny, jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, obie będą dobre w smaku.

Dokładnie jak zrobić tort z bitej śmietany i mascarpone opisałam nieco niżej. Koniecznie zajrzyj i poznaj mój prosty przepis.

Alergeny w torcie z bitej śmietany i mascarpone

Lista alergenów dla tortu z bitej śmietany i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze tortu z bitej śmietany i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Możesz skorzystać, także z serka mascarpone w wersji light, będzie charakteryzował się on niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
293.09
293.09
Białko (g)
4.46
4.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
31.61
31.61
Węglowodany przyswajalne (g)
30.90
30.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
0.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
16.46
16.46
Tłuszcze nasycone (g)
15.47
15.47
Tłuszcze nienasycone (g)
1.00
1.00
Cholesterol (mg)
77.38
77.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
1.87
1.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
28.67
28.67
Wapń (mg)
45.36
45.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.44
1.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu z bitej śmietany i mascarpone 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu z bitej śmietany i mascarpone

Koszt składników
36.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Maliny
120 g
2 garści
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
7.68
Za 120 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
36.90