Przepis na les pieds-paquets krok po kroku
- Nóżki wieprzowe 1400 g
- Marchewka 200 g 2 małe sztuki
- Seler korzeniowy 200 g 1 kawałek
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Ziemniaki późne 300 g 3 średnie sztuki
- Masło 130 g
- Natka pietruszki 20 g 1 pęczek
- Mąka pszenna typ 500 700 g
- Drożdże świeże 50 g
- Cukier 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Mleko 3,2% 360 ml
Nóżki wieprzowe umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz przekrojoną marchew i seler.
Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
W misce rozprowadź w ciepłym mleku drożdże i cukier, odstaw na 15 minut.
Dodaj przesianą mąkę i zagnieć gładkie ciasto.
Nóżki oczyść z mięsa.
Ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i ubij z masłem na gładkie puree.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Rozgrzej na patelni łyżkę masła i zeszklij cebulę.
Dodaj cebulę do mięsa, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Ciasto drożdżowe podziel na 10 równych kawałków.
Każdy z nich rozwałkuj, umieść na nim puree ziemniaczane oraz mięso.
Zlep brzegi ciasta, aby powstała zamknięta paczka.
W naczyniu do gotowania na parze umieść po 5 pakietów z ciasta i gotuj przez 10-13 minut.
Podawaj na talerzu przekrojone na pół.

(liczba kalorii)
Les pieds-paquets - cechy przepisu
Więcej o les pieds-paquets
Les pieds-paquets to danie wywodzące się z kuchni prowansalskiej. Przygotowuje się je na bazie gotowanych nóżek, którymi faszeruje się drożdżowe ciasto. Tradycyjne danie przygotowuje się z nóżek owczych, lecz można wykorzystać także wieprzowe. Przepis na les pieds-paquets jest stosunkowo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: golonki wieprzowe, cebula, seler, marchew, ziemniaki, natka pietruszki, masło, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, mąka pszenna, mleko, drożdże, cukier.
Jak zrobić les pieds-paquets? Nóżki wieprzowe umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz przekrojoną marchew i seler. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny. W misce rozprowadź w ciepłym mleku drożdże i cukier, odstaw na 15 minut. Dodaj przesianą mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Nóżki oczyść z mięsa. Ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki. Ziemniaki ubij z masłem na gładkie puree. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i zeszklij cebulę. Dodaj cebulę do mięsa, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Ciasto drożdżowe podziel na 10 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkuj, umieść na nim puree ziemniaczane oraz mięso. Zlep brzegi ciasta, aby powstała zamknięta paczka. W naczyniu do gotowania na parze umieść po 5 pakietów z ciasta i gotuj przez 10-13 minut.
Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Nóżki wieprzowe są bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego oraz żelaza. Białko jest składnikiem pokarmowym niezbędnym w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.
Podsumowując pyszne paczuszki z puree ziemniaczanym i gotowanymi nóżkami wieprzowymi to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Nóżki wieprzowe mają soczyste mięso i świetnie nadają się także do przygotowywania galarety. Drożdżowe ciasto możesz także upiec w piekarniku.
Wartości odżywcze les pieds-paquets
Węglowodany w les pieds-paquets
(350g)
Tłuszcze
(350g)
-
marchewka,
seler,
cebula,
ziemniak,
masło,
pietruszka,
mąka pszenna,
cukier,
mleko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w les pieds-paquets
Lista alergenów dla les pieds-paquets przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500