Przepis na les pieds-paquets krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie do gotowania na parze

Nóżki wieprzowe umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz przekrojoną marchew i seler.

Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.

W misce rozprowadź w ciepłym mleku drożdże i cukier, odstaw na 15 minut.

Dodaj przesianą mąkę i zagnieć gładkie ciasto.

Nóżki oczyść z mięsa.

Ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę i ubij z masłem na gładkie puree.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Rozgrzej na patelni łyżkę masła i zeszklij cebulę.

Dodaj cebulę do mięsa, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Ciasto drożdżowe podziel na 10 równych kawałków.

Każdy z nich rozwałkuj, umieść na nim puree ziemniaczane oraz mięso.

Zlep brzegi ciasta, aby powstała zamknięta paczka.

W naczyniu do gotowania na parze umieść po 5 pakietów z ciasta i gotuj przez 10-13 minut.

Podawaj na talerzu przekrojone na pół.

Les pieds-paquets podane w koszyku wyłożonym papierem do pieczenia. Między bułeczkami faszerowanymi mięsem znajduje się miseczka z sosem.
Les pieds-paquets
Koszt przygotowania dania
56.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
420 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
72

Les pieds-paquets - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o les pieds-paquets

Les pieds-paquets to danie wywodzące się z kuchni prowansalskiej. Przygotowuje się je na bazie gotowanych nóżek, którymi faszeruje się drożdżowe ciasto. Tradycyjne danie przygotowuje się z nóżek owczych, lecz można wykorzystać także wieprzowe. Przepis na les pieds-paquets jest stosunkowo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: golonki wieprzowe, cebula, seler, marchew, ziemniaki, natka pietruszki, masło, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, mąka pszenna, mleko, drożdże, cukier.

Jak zrobić les pieds-paquets? Nóżki wieprzowe umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz przekrojoną marchew i seler. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny. W misce rozprowadź w ciepłym mleku drożdże i cukier, odstaw na 15 minut. Dodaj przesianą mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Nóżki oczyść z mięsa. Ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki. Ziemniaki ubij z masłem na gładkie puree. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i zeszklij cebulę. Dodaj cebulę do mięsa, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Ciasto drożdżowe podziel na 10 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkuj, umieść na nim puree ziemniaczane oraz mięso. Zlep brzegi ciasta, aby powstała zamknięta paczka. W naczyniu do gotowania na parze umieść po 5 pakietów z ciasta i gotuj przez 10-13 minut.

Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Nóżki wieprzowe są bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego oraz żelaza. Białko jest składnikiem pokarmowym niezbędnym w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.

Podsumowując pyszne paczuszki z puree ziemniaczanym i gotowanymi nóżkami wieprzowymi to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Nóżki wieprzowe mają soczyste mięso i świetnie nadają się także do przygotowywania galarety. Drożdżowe ciasto możesz także upiec w piekarniku.

Wartości odżywcze les pieds-paquets

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w les pieds-paquets

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany przyswajalne
17.93 g
62.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcze nasycone
2.59 g
9.05 g
Tłuszcze nienasycone
1.08 g
3.78 g
Szacunkowy indeks glikemiczny les pieds-paquets 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w les pieds-paquets

Lista alergenów dla les pieds-paquets przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania les pieds-paquets

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Nóżki wieprzowe
1400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 7
42.00
Za 1400 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
1 kawałek
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Masło
130 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
700 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Mleko 3,2%
360 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.90
Za 360 ml
Koszt składników
73.50
Jak oceniasz przepis na les pieds-paquets
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób