Les pieds-paquets

Opublikowano: 24.11.2021 r., 8:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne les pieds-paquets z sosem
Les pieds-paquets
Les pieds-paquets to tradycyjne danie kuchni prowansalskiej. Przygotowuje się je na bazie gotowanych golonek, którymi faszeruje się ciasto drożdżowe i gotuje na parze.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 200 min
420 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Nóżki wieprzowe (1400 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Seler korzeniowy - 1 kawałek (200 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
  • Masło (130 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (700 g)
  • Drożdże świeże (50 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Mleko 3,2% (360 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie do gotowania na parze

Przepis na les pieds-paquets krok po kroku

Nóżki wieprzowe umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz przekrojoną marchew i seler.

Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.

W misce rozprowadź w ciepłym mleku drożdże i cukier, odstaw na 15 minut.

Dodaj przesianą mąkę i zagnieć gładkie ciasto.

Nóżki oczyść z mięsa.

Ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę i ubij z masłem na gładkie puree.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Rozgrzej na patelni łyżkę masła i zeszklij cebulę.

Dodaj cebulę do mięsa, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Ciasto drożdżowe podziel na 10 równych kawałków.

Każdy z nich rozwałkuj, umieść na nim puree ziemniaczane oraz mięso.

Zlep brzegi ciasta, aby powstała zamknięta paczka.

W naczyniu do gotowania na parze umieść po 5 pakietów z ciasta i gotuj przez 10-13 minut.

Podawaj na talerzu przekrojone na pół.

Jak oceniasz przepis na les pieds-paquets
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat les pieds-paquets

Les pieds-paquets to danie wywodzące się z kuchni prowansalskiej. Przygotowuje się je na bazie gotowanych nóżek, którymi faszeruje się drożdżowe ciasto. Tradycyjne danie przygotowuje się z nóżek owczych, lecz można wykorzystać także wieprzowe. Przepis na les pieds-paquets jest stosunkowo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: golonki wieprzowe, cebula, seler, marchew, ziemniaki, natka pietruszki, masło, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, mąka pszenna, mleko, drożdże, cukier.

Jak zrobić les pieds-paquets? Nóżki wieprzowe umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz przekrojoną marchew i seler. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny. W misce rozprowadź w ciepłym mleku drożdże i cukier, odstaw na 15 minut. Dodaj przesianą mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Nóżki oczyść z mięsa. Ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki. Ziemniaki ubij z masłem na gładkie puree. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i zeszklij cebulę. Dodaj cebulę do mięsa, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Ciasto drożdżowe podziel na 10 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkuj, umieść na nim puree ziemniaczane oraz mięso. Zlep brzegi ciasta, aby powstała zamknięta paczka. W naczyniu do gotowania na parze umieść po 5 pakietów z ciasta i gotuj przez 10-13 minut.

Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Nóżki wieprzowe są bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego oraz żelaza. Białko jest składnikiem pokarmowym niezbędnym w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.

Podsumowując pyszne paczuszki z puree ziemniaczanym i gotowanymi nóżkami wieprzowymi to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Nóżki wieprzowe mają soczyste mięso i świetnie nadają się także do przygotowywania galarety. Drożdżowe ciasto możesz także upiec w piekarniku.

Alergeny w les pieds-paquets

Lista alergenów dla les pieds-paquets przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze les pieds-paquets

na 100g gotowej potrawy

Les pieds-paquets to danie zawierające dużą ilość białka oraz witamin z grupy B zawartych w cieście drożdżowym. Gotowane na parze danie jest niskokaloryczne. Zawiera ono także małą ilość tłuszczu. Dodatek ziemniaków wzbogaca danie w błonnik pokarmowy.

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany przyswajalne (g)
17.93
62.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcze nasycone (g)
2.59
9.05
Szacunkowy indeks glikemiczny les pieds-paquets 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania les pieds-paquets

Koszt składników
73.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Nóżki wieprzowe
1400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 7
42.00
Za 1400 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
1 kawałek
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Masło
130 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
700 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Mleko 3,2%
360 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.90
Za 360 ml
Koszt składników
73.50