Łazanki z pieczarkami
- Makaron bezjajeczny - łazanki (120 g)
- Kapusta włoska (200 g)
- Cebula (210 g)
- Pieczarki (150 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
Przepis na łazanki z pieczarkami krok po kroku
Kapustę poszatkuj, cebulę i pieczarki pokrój w półplasterki.
W garnku na oleju podsmaż cebulę z pieczarkami.
Dodaj kapustę, 0,5 szklanki wody, liść laurowy, 2 ziela angielskie, 0,25 łyżeczki pieprzu i soli. Gotuj około 20-30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
W międzyczasie ugotuj makaron łazanki w osolonej wodzie.
Makaron po ugotowaniu odcedź i wymieszaj z kapustę.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat łazanek z pieczarkami
Łazanki to makaron, który jest w kształcie kwadratów. Prawdopodobnie jak każdy makaron pochodzi z Włoch i jest to taka mniejsza wersja makaronu lasagne. Dla wielu osób ten kształt jest tak ważny, że z innym danie już nie smakuje tak samo. Moja mama często przygotowywała go samodzielnie tak jak i makaron do rosołu. Takie domowej roboty kluseczki są znacznie lepsze od tych sklepowych. U mnie w domu domowe łazanki były podawane na obiad w zupie grochowej lub fasolowej. Mój brat nie je tych zup z żadnym innym makaronem, nawet jeżeli jest to również domowej roboty makaron, ale w innym kształcie, bo jego zdaniem tylko z łazankami taka zupa jest smaczna. Dosyć rzadko pojawiały się w wersji z kapustą i pieczarkami, prawdopodobnie dlatego, że kiszona kapusta z grzybami pojawiała się u mnie w domu zwykle tylko z okazji wigilii. Wiem, że dla wielu osób łazanki z pieczarkami kojarzą się właśnie z Bożym Narodzeniem, ale u mnie w domu rodzinnym to danie nigdy nie pojawiało się na stole wigilijnym, mimo że była ku temu okazja, bo zawsze na wigilię moja mama robi domowy makaron do podania z makiem. Dlatego u mnie łazanki pojawiały się w zwykłe dni z takim a’la bigosem z kiełbasą i pieczarkami. W ten sposób uzyskujemy też pełnowartościowe danie, ponieważ sam makaron i kapustą to głównie węglowodany, a kiełbasa dodaje białka i tłuszczu do takiego posiłku.
Ze względu na to, że to zawsze moja mama lub babcia robią makaron, to ja pokażę ci jak zrobić łazanki z pieczarkami z użyciem gotowego makaronu, dzięki temu przygotujesz to danie znacznie szybciej i prościej. Ponieważ zrobienie makaronu wymaga trochę pracy. Przygotowanie tego dania to głównie ugotowanie kapusty z pieczarkami i kiełbasą (lub dowolnym mięsem czy też nasionami roślin strączkowych, lub tofu) i wymieszanie z makaronem, który gotuje się według instrukcji na opakowaniu. W ten szybki i prosty sposób można uzyskać pyszny, pełnowartościowy i bardzo pożywny obiad dla całej rodziny. Dokładny przepis na łazanki z pieczarkami znajdziesz powyżej.
Alergeny w łazankach z pieczarkami
Lista alergenów dla łazanek z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron bezjajeczny
Wartości odżywcze łazanek z pieczarkami
Łazanki z pieczarkami podawaj dodatkowo ze źródłem białka, np. mięsem, nasionami roślin strączkowych itp.
Energia i białka
(345g)
Węglowodany
(345g)
Tłuszcze
(345g)
Witaminy
(345g)
Składniki mineralne
(345g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.