Przepis na łazanki z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Kapustę poszatkuj, cebulę i pieczarki pokrój w półplasterki.

W garnku na oleju podsmaż cebulę z pieczarkami.

Dodaj kapustę, 0,5 szklanki wody, liść laurowy, 2 ziela angielskie, 0,25 łyżeczki pieprzu i soli. Gotuj około 20-30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.

W międzyczasie ugotuj makaron łazanki w osolonej wodzie.

Makaron po ugotowaniu odcedź i wymieszaj z kapustę.

Biały półmisek z łazankami z pieczarkami.
łazanki z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
5.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
351 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
41

Łazanki z pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o łazankach z pieczarkami

Łazanki to makaron, który jest w kształcie kwadratów. Prawdopodobnie jak każdy makaron pochodzi z Włoch i jest to taka mniejsza wersja makaronu lasagne. Dla wielu osób ten kształt jest tak ważny, że z innym danie już nie smakuje tak samo. Moja mama często przygotowywała go samodzielnie tak jak i makaron do rosołu. Takie domowej roboty kluseczki są znacznie lepsze od tych sklepowych. U mnie w domu domowe łazanki były podawane na obiad w zupie grochowej lub fasolowej. Mój brat nie je tych zup z żadnym innym makaronem, nawet jeżeli jest to również domowej roboty makaron, ale w innym kształcie, bo jego zdaniem tylko z łazankami taka zupa jest smaczna. Dosyć rzadko pojawiały się w wersji z kapustą i pieczarkami, prawdopodobnie dlatego, że kiszona kapusta z grzybami pojawiała się u mnie w domu zwykle tylko z okazji wigilii. Wiem, że dla wielu osób łazanki z pieczarkami kojarzą się właśnie z Bożym Narodzeniem, ale u mnie w domu rodzinnym to danie nigdy nie pojawiało się na stole wigilijnym, mimo że była ku temu okazja, bo zawsze na wigilię moja mama robi domowy makaron do podania z makiem. Dlatego u mnie łazanki pojawiały się w zwykłe dni z takim a’la bigosem z kiełbasą i pieczarkami. W ten sposób uzyskujemy też pełnowartościowe danie, ponieważ sam makaron i kapustą to głównie węglowodany, a kiełbasa dodaje białka i tłuszczu do takiego posiłku.

Ze względu na to, że to zawsze moja mama lub babcia robią makaron, to ja pokażę ci jak zrobić łazanki z pieczarkami z użyciem gotowego makaronu, dzięki temu przygotujesz to danie znacznie szybciej i prościej. Ponieważ zrobienie makaronu wymaga trochę pracy. Przygotowanie tego dania to głównie ugotowanie kapusty z pieczarkami i kiełbasą (lub dowolnym mięsem czy też nasionami roślin strączkowych, lub tofu) i wymieszanie z makaronem, który gotuje się według instrukcji na opakowaniu. W ten szybki i prosty sposób można uzyskać pyszny, pełnowartościowy i bardzo pożywny obiad dla całej rodziny. Dokładny przepis na łazanki z pieczarkami znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze łazanek z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kalorie)
101.77 kcal
351.10 kcal
Białko
3.64 g
12.55 g

Węglowodany w łazankach z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany
18.22 g
62.87 g
Węglowodany przyswajalne
16.21 g
55.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.02 g
6.96 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz
1.85 g
6.37 g
Tłuszcze nasycone
0.31 g
1.09 g
Tłuszcze nienasycone
1.53 g
5.28 g
Tłuszcze jednonasycone
0.99 g
3.43 g
Tłuszcze wielonasycone
0.54 g
1.85 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: kapusta włoska.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na łazanki z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina A
1.45 µg (mcg)
5.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
13.32 mg
45.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina E
0.07 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.18 mg
4.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
25.07 µg (mcg)
86.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
12.48 µg (mcg)
43.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na łazanki z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód
8.57 mg
29.55 mg
Potas
201.62 mg
695.60 mg
Wapń
22.68 mg
78.23 mg
Fosfor
67.93 mg
234.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.70 mg
61.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.53 mg
1.85 mg
Cynk
0.46 mg
1.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łazanek z pieczarkami 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łazankach z pieczarkami

Lista alergenów dla łazanek z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny

Cena przygotowania łazanek z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
120 g
łazanki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 120 g
Kapusta włoska
200 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Cebula
210 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na łazanki z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób