Łatwe ciasto ze szpinakiem
- Szpinak mrożony - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mascarpone - 1 opakowanie (200 g)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
- Cukier - 1/2 szklanka (125 g)
Przepis na łatwe ciasto ze szpinakiem krok po kroku
Szpinak rozmroź i przełóż do miski, wbij jajka, dodaj serek mascarpone (połowa opakowania), wlej olej i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Wymieszaj mąkę ze szpinakiem.
Wsyp cukier i wymieszaj składniki do całkowitego połączenia się.
Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
Gdy ciasto ostygnie przekrój je na pół i przełóż pozostałą ilością serka mascarpone.
-
Ciastko shrek
-
Tarta ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto szpinakowe
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą
-
Ciasto runo leśne
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto filo ze szpinakiem
-
Ciasto leśny mech z malinami
-
Tort leśny
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Ciasto szpinakowe z truskawkami
-
Ciasto ze szpinakiem
Więcej informacji na temat łatwego ciasta ze szpinakiem
Połączenie słodkiego, delikatnego ciasta ze szpinakiem? Dlaczego nie, poznaj mój przepis na łatwe ciasto ze szpinakiem i przekonaj się, jak pyszne jest to połączenie.
Wbrew pozorom łatwe ciasto ze szpinakiem jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Ze spokojem poradzi sobie z nim nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę w kuchni. Ciasto zielony mech jest bardzo atrakcyjne, więc będzie to świetny pomysł na deser w domowym zaciszu, ale także na przyjęcia w gronie rodziny lub znajomych.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które szczegółowo wymieniam nieco niżej.
Nasz leśny mech to będzie po prostu szpinak. Możesz skorzystać ze świeżego szpinaku, wtedy należy go ugotować krótko w wodzie, odcedzić i zmiksować na puch.
Możesz także skorzystać ze szpinaku mrożonego, tedy wystarczy go tylko wcześniej rozmrozić i zmiksować. Obojętnie z którego skorzystasz, ciasto będzie przepyszne. W pierwszej kolejności mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj mąkę ze szpinakiem, a następnie wsyp cukier i wymieszaj składniki do całkowitego połączenia się. Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto ostudź tak aby nie było ciepłe i przekrój na dwie części. Jedną z nich zostaw na blaszce i wyłóż na nią krem, drugą nałóż na pozostałą warstwę serka mascarpone i ciasto gotowe.
Kto by pomyślał, żeby połączyć słodki deser ze szpinakiem, który kojarzy się nam z daniami wytrawnymi. A jednak był to świetny pomysł. Nie dość, że ciasto jest bardzo dobre, to dodatkowo porcje słodyczy wynagradza nam zdrowy szpinak, który jest źródłem
Wielu witamin i składników mineralnych.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na pyszne ciasto.
Skoro już wiesz, jak zrobić łatwe ciasto ze szpinakiem, koniecznie spróbuj mój sprawdzony przepis i podawaj to pyszne ciasto swojej całej rodzinie. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w łatwym cieście ze szpinakiem
Lista alergenów dla łatwego ciasta ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze łatwego ciasta ze szpinakiem
Zamiast serka mascarpone możesz przygotować ciasto z jogurtem greckim.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.