Łatwe ciasto ze szpinakiem

Opublikowano: 24.07.2022 r., 18:50 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto ze szpinakiem na talerzu
Łatwe ciasto ze szpinakiem
Połączenie szpinaku z ciastem staje się coraz bardziej popularne, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na łatwe ciasto ze szpinakiem.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
301 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Szpinak mrożony - 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (200 g)
  • Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
  • Cukier - 1/2 szklanka (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Przepis na łatwe ciasto ze szpinakiem krok po kroku

Szpinak rozmroź i przełóż do miski, wbij jajka, dodaj serek mascarpone (połowa opakowania), wlej olej i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Wymieszaj mąkę ze szpinakiem.

Wsyp cukier i wymieszaj składniki do całkowitego połączenia się.

Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.

Gdy ciasto ostygnie przekrój je na pół i przełóż pozostałą ilością serka mascarpone.

Jak oceniasz przepis na łatwe ciasto ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat łatwego ciasta ze szpinakiem

Połączenie słodkiego, delikatnego ciasta ze szpinakiem? Dlaczego nie, poznaj mój przepis na łatwe ciasto ze szpinakiem i przekonaj się, jak pyszne jest to połączenie.

Wbrew pozorom łatwe ciasto ze szpinakiem jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Ze spokojem poradzi sobie z nim nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę w kuchni. Ciasto zielony mech jest bardzo atrakcyjne, więc będzie to świetny pomysł na deser w domowym zaciszu, ale także na przyjęcia w gronie rodziny lub znajomych.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które szczegółowo wymieniam nieco niżej.

Nasz leśny mech to będzie po prostu szpinak. Możesz skorzystać ze świeżego szpinaku, wtedy należy go ugotować krótko w wodzie, odcedzić i zmiksować na puch.

Możesz także skorzystać ze szpinaku mrożonego, tedy wystarczy go tylko wcześniej rozmrozić i zmiksować. Obojętnie z którego skorzystasz, ciasto będzie przepyszne. W pierwszej kolejności mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj mąkę ze szpinakiem, a następnie wsyp cukier i wymieszaj składniki do całkowitego połączenia się. Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.

Upieczone ciasto ostudź tak aby nie było ciepłe i przekrój na dwie części. Jedną z nich zostaw na blaszce i wyłóż na nią krem, drugą nałóż na pozostałą warstwę serka mascarpone i ciasto gotowe.

Kto by pomyślał, żeby połączyć słodki deser ze szpinakiem, który kojarzy się nam z daniami wytrawnymi. A jednak był to świetny pomysł. Nie dość, że ciasto jest bardzo dobre, to dodatkowo porcje słodyczy wynagradza nam zdrowy szpinak, który jest źródłem

Wielu witamin i składników mineralnych.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na pyszne ciasto.

Skoro już wiesz, jak zrobić łatwe ciasto ze szpinakiem, koniecznie spróbuj mój sprawdzony przepis i podawaj to pyszne ciasto swojej całej rodzinie. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w łatwym cieście ze szpinakiem

Lista alergenów dla łatwego ciasta ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze łatwego ciasta ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Zamiast serka mascarpone możesz przygotować ciasto z jogurtem greckim.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
301.86
301.86
Białko (g)
8.24
8.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
39.05
39.05
Węglowodany przyswajalne (g)
38.48
38.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.66
12.66
Tłuszcze nasycone (g)
7.68
7.68
Tłuszcze nienasycone (g)
4.98
4.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
0.38
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.27
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.61
2.61
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
89.80
89.80
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
38.97
38.97
Potas (mg)
209.18
209.18
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
92.39
92.39
Fosfor (mg)
134.05
134.05
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.75
29.75
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.77
2.77
Cynk (mg)
0.68
0.68
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łatwego ciasta ze szpinakiem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łatwego ciasta ze szpinakiem

Koszt składników
29.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak mrożony
250 g
1 szklanka
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier
125 g
1/2 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
29.60