Krem z zielonego groszku
- Groszek zielony konserwowy - 1 puszka (400 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Jogurt naturalny - 3 łyżki (30 ml)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na krem z zielonego groszku krok po kroku
W garnku zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Zalej garnek wodą i przygotuj bulion warzywny.
Dodaj groszek konserwowy odsączony z puszki i gotuj.
Po chwili dodaj pokrojoną marchewkę, gotuj zupę do miękkości warzyw.
Zmiksuj zupę na gładki krem.
Podawaj z jogurtem naturalnym.
Więcej informacji na temat kremu z zielonego groszku
Krem z zielonego groszku to świetna alternatywa na lunch lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia.
Zupę krem możesz przygotować dzień wcześniej i podawać następnego dnia lub zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na uczelnie.
Poznaj mój prosty przepis i zrób samodzielnie smaczny krem z zielonego groszku, który będzie idealny nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.
Nie tylko jest smaczny, ale przede wszystkim zdrowy, groszek to bogactwo witamin z grupy B, K i C, która jest kluczowa w kwestii odporności. Na naszą odporność powinniśmy zwracać uwagę przez cały rok, ale szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym, gdy temperatury spadają poniżej 0 łatwiej o przeziębienie. Groszek dostarcza nam nie tylko witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale także żelaza. Jest to co prawda żelazo niehemowe, czyli takie, które nasz organizm przyswaja na niższym poziomie niż żelazo hemowe występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ale nic straconego, w prosty sposób możemy zwiększyć poziom przyswajalności żelaza niehemowego. Wystarczy, że do takiego posiłku dodamy źródło witaminy C, czyli np. natkę pietruszki. Jak widzicie zielony groszek to samo zdrowie, dlatego zachęcam aby sięgać po niego częściej.
Zatem jak zrobić krem z zielonego groszku?
W garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Dodaj bulion warzywny, groszek i marchewkę. Ja zdecydowałam się na groszek konserwowy z puszki, zupa krem jest wtedy ekspresowa. Gotuj wywar do czasu, aż warzywa zmiękną, a następnie zmiksuj na gładki krem o delikatnej konsystencji. Pomysł na dobry, błyskawiczny obiad gotowy.
Jak widzisz przepis na krem z zielonego groszku jest prosty i tani w wykonaniu dlatego zapamiętaj go i wykorzystaj, gdy najdzie Cię ochota na pyszny, delikatny i pożywny krem.
Alergeny w kremie z zielonego groszku
Lista alergenów dla kremu z zielonego groszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze kremu z zielonego groszku
Zupa krem to idealny pomysł na ciepłą i rozgrzewającą przekąskę lub lunch w ciągu dnia.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.