Przepis na krem z zielonego groszku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser

W garnku zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Zalej garnek wodą i przygotuj bulion warzywny.

Dodaj groszek konserwowy odsączony z puszki i gotuj.

Po chwili dodaj pokrojoną marchewkę, gotuj zupę do miękkości warzyw.

Zmiksuj zupę na gładki krem.

Podawaj z jogurtem naturalnym.

krem z zielonego groszku
Krem z zielonego groszku
Koszt przygotowania dania
15.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
113 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Krem z zielonego groszku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie z zielonego groszku

Krem z zielonego groszku to świetna alternatywa na lunch lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia.

Zupę krem możesz przygotować dzień wcześniej i podawać następnego dnia lub zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na uczelnie.

Poznaj mój prosty przepis i zrób samodzielnie smaczny krem z zielonego groszku, który będzie idealny nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.

Nie tylko jest smaczny, ale przede wszystkim zdrowy, groszek to bogactwo witamin z grupy B, K i C, która jest kluczowa w kwestii odporności. Na naszą odporność powinniśmy zwracać uwagę przez cały rok, ale szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym, gdy temperatury spadają poniżej 0 łatwiej o przeziębienie. Groszek dostarcza nam nie tylko witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale także żelaza. Jest to co prawda żelazo niehemowe, czyli takie, które nasz organizm przyswaja na niższym poziomie niż żelazo hemowe występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ale nic straconego, w prosty sposób możemy zwiększyć poziom przyswajalności żelaza niehemowego. Wystarczy, że do takiego posiłku dodamy źródło witaminy C, czyli np. natkę pietruszki. Jak widzicie zielony groszek to samo zdrowie, dlatego zachęcam aby sięgać po niego częściej.

Zatem jak zrobić krem z zielonego groszku?

W garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Dodaj bulion warzywny, groszek i marchewkę. Ja zdecydowałam się na groszek konserwowy z puszki, zupa krem jest wtedy ekspresowa. Gotuj wywar do czasu, aż warzywa zmiękną, a następnie zmiksuj na gładki krem o delikatnej konsystencji. Pomysł na dobry, błyskawiczny obiad gotowy.

Jak widzisz przepis na krem z zielonego groszku jest prosty i tani w wykonaniu dlatego zapamiętaj go i wykorzystaj, gdy najdzie Cię ochota na pyszny, delikatny i pożywny krem.

Wartości odżywcze kremu z zielonego groszku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
45.45 kcal
113.61 kcal
Białko
1.58 g
3.94 g

Węglowodany w kremie z zielonego groszku

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
6.00 g
15.00 g
Węglowodany przyswajalne
4.87 g
12.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.13 g
2.83 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
1.85 g
4.62 g
Tłuszcze nasycone
0.21 g
0.52 g
Tłuszcze nienasycone
1.64 g
4.09 g
Tłuszcze jednonasycone
1.12 g
2.81 g
Tłuszcze wielonasycone
0.51 g
1.28 g
Cholesterol
0.05 mg
0.13 mg

Witaminy w przepisie na krem z zielonego groszku

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
96.69 µg (mcg)
241.72 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.80 mg
14.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Retinol
0.05 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.40 mg
1.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
13.61 µg (mcg)
34.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1027.82 µg (mcg)
2569.54 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem z zielonego groszku

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
219.27 mg
548.17 mg
Potas
106.70 mg
266.74 mg
Wapń
19.62 mg
49.05 mg
Fosfor
31.91 mg
79.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
8.41 mg
21.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.51 mg
1.27 mg
Cynk
0.31 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z zielonego groszku 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie z zielonego groszku

Lista alergenów dla kremu z zielonego groszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania kremu z zielonego groszku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Groszek zielony konserwowy
400 g
1 puszka
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 400 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Jogurt naturalny
30 ml
3 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 ml
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
34.80
Jak oceniasz przepis na krem z zielonego groszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób