Krem z pieczonej papryki
- Papryka czerwona - 4 duże sztuki (1000 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Por (150 g)
- Masło (20 g)
- Bulion warzywny - 4 szklanki (1000 ml)
- Serek śmietankowy (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% - ćwierć szklanki (60 g)
Przepis na krem z pieczonej papryki krok po kroku
Paprykę umyj, ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na około 50 minut. Co jakiś czas paprykę przewróć na inną stronę.
Upieczoną paprykę wyciągnij z piekarnika, przełóż do miski i zakryj przykrywką.
Po 15 minutach papryki wyciągnij, delikatnie zdejmij z nich skórkę oraz usuń gniazda nasienne. Miąższ z papryki odłóż do miski.
Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w drobną kostkę.
Pora umyj i pokrój w talarki.
Do garnka wlej oliwę i podsmaż na niej cebulę oraz czosnek.
Następnie dodaj masło oraz pokrojonego pora. Całość smaż przez około 5 minut.
Do garnka dodaj bulion i zagotuj go. Całość gotuj kolejne 5 minut.
Następnie do garnka dodaj miąższ papryki oraz przyprawy wedle uznania. Gotuj przez chwilę.
Do zupy dodaj serek śmietankowy i co chwilę mieszaj.
Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Gotową zupę zblenduj na gładką masę.
Gotową zupę podawaj na ciepło.
Jako dodatek możesz użyć kleksa śmietany lub posypać wierzch zupy uprażonymi pestkami słonecznika.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat kremu z pieczonej papryki
Zupa krem z pieczonej papryki to doskonała propozycja na obiad, który możesz podać dla całej rodziny. Smaczna zupa stanowi doskonałe źródło wielu składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przepis na krem z pieczonej papryki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: papryki czerwone, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, por, masło, bulion warzywny, serek śmietankowy, śmietanka kremowa 30% oraz przyprawy (papryka słodka, tymianek oraz papryka ostra).
Jak zrobić krem z pieczonej papryki? Paprykę umyj, ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 50 minut. Co jakiś czas paprykę przewróć na inną stronę. Upieczoną paprykę wyciągnij z piekarnika, przełóż do miski i zakryj przykrywką. Po 15 minutach papryki wyciągnij, delikatnie zdejmij z nich skórkę oraz usuń gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w drobną kostkę. Pora umyj i pokrój w talarki. Do garnka wlej oliwę i podsmaż na niej cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj masło oraz pokrojonego pora. Całość smaż przez chwilę. Do garnka dodaj bulion i zagotuj go. Całość gotuj kolejne 5 minut. Następnie do garnka dodaj miąższ papryki oraz przyprawy wedle uznania. Gotuj przez chwilę. Do zupy dodaj serek śmietankowy i co chwilę mieszaj. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Gotową zupę zblenduj na gładką masę.
Papryka, jako jeden z głównych składników dania, jest bogatym źródłem witaminy C, której podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na układ odpornościowy naszego organizmu. Jej podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.
Podsumowując prosty przepis na zupę krem z pieczonej papryki stanowi doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Najlepsza zupa doskonale smakuje bezpośrednio po przygotowaniu, podana na ciepło. Pyszna zupa dobra jest do spożycia do dwóch dni od momentu jej przygotowania.
Alergeny w kremie z pieczonej papryki
Lista alergenów dla kremu z pieczonej papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- serek śmietankowy
- Śmietanka kremowa 30%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze kremu z pieczonej papryki
Krem z pieczonej papryki to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupa stanowi doskonałe źródło wielu cennych substancji odżywczych.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.