Krem z pieczonej papryki

Opublikowano: 04.07.2022 r., 13:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem z pieczonej papryki podany w miseczce.
Krem z pieczonej papryki
Krem z pieczonej papryki to doskonała propozycja na smaczną zupę, którą możesz podać jako obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 80 min
253 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Papryka czerwona 4 duże sztuki (1000 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Por (150 g)
  • Masło (20 g)
  • Bulion warzywny 4 szklanki (1000 ml)
  • Serek śmietankowy (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% ćwierć szklanki (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, tymianek, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blender, blaszka do pieczenia

Przepis na krem z pieczonej papryki krok po kroku

Paprykę umyj, ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na około 50 minut. Co jakiś czas paprykę przewróć na inną stronę.

Upieczoną paprykę wyciągnij z piekarnika, przełóż do miski i zakryj przykrywką.

Po 15 minutach papryki wyciągnij, delikatnie zdejmij z nich skórkę oraz usuń gniazda nasienne. Miąższ z papryki odłóż do miski.

Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w drobną kostkę.

Pora umyj i pokrój w talarki.

Do garnka wlej oliwę i podsmaż na niej cebulę oraz czosnek.

Następnie dodaj masło oraz pokrojonego pora. Całość smaż przez około 5 minut.

Do garnka dodaj bulion i zagotuj go. Całość gotuj kolejne 5 minut.

Następnie do garnka dodaj miąższ papryki oraz przyprawy wedle uznania. Gotuj przez chwilę.

Do zupy dodaj serek śmietankowy i co chwilę mieszaj.

Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Gotową zupę zblenduj na gładką masę.

Gotową zupę podawaj na ciepło.

Jako dodatek możesz użyć kleksa śmietany lub posypać wierzch zupy uprażonymi pestkami słonecznika.

Jak oceniasz przepis na krem z pieczonej papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,7% osób

Więcej informacji na temat kremu z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej papryki to doskonała propozycja na obiad, który możesz podać dla całej rodziny. Smaczna zupa stanowi doskonałe źródło wielu składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przepis na krem z pieczonej papryki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: papryki czerwone, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, por, masło, bulion warzywny, serek śmietankowy, śmietanka kremowa 30% oraz przyprawy (papryka słodka, tymianek oraz papryka ostra).

Jak zrobić krem z pieczonej papryki? Paprykę umyj, ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 50 minut. Co jakiś czas paprykę przewróć na inną stronę. Upieczoną paprykę wyciągnij z piekarnika, przełóż do miski i zakryj przykrywką. Po 15 minutach papryki wyciągnij, delikatnie zdejmij z nich skórkę oraz usuń gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w drobną kostkę. Pora umyj i pokrój w talarki. Do garnka wlej oliwę i podsmaż na niej cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj masło oraz pokrojonego pora. Całość smaż przez chwilę. Do garnka dodaj bulion i zagotuj go. Całość gotuj kolejne 5 minut. Następnie do garnka dodaj miąższ papryki oraz przyprawy wedle uznania. Gotuj przez chwilę. Do zupy dodaj serek śmietankowy i co chwilę mieszaj. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Gotową zupę zblenduj na gładką masę.

Papryka, jako jeden z głównych składników dania, jest bogatym źródłem witaminy C, której podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na układ odpornościowy naszego organizmu. Jej podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując prosty przepis na zupę krem z pieczonej papryki stanowi doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Najlepsza zupa doskonale smakuje bezpośrednio po przygotowaniu, podana na ciepło. Pyszna zupa dobra jest do spożycia do dwóch dni od momentu jej przygotowania.

Alergeny w kremie z pieczonej papryki

Lista alergenów dla kremu z pieczonej papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • serek śmietankowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze kremu z pieczonej papryki

na 100g gotowej potrawy

Krem z pieczonej papryki to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupa stanowi doskonałe źródło wielu cennych substancji odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
50.68
253.41
Białko (g)
1.01
5.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
4.43
22.15
Węglowodany przyswajalne (g)
3.39
16.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
5.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
3.54
17.71
Tłuszcze nasycone (g)
2.19
10.96
Tłuszcze nienasycone (g)
1.35
6.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.12
5.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
1.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.41
27.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
91.60
457.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
53.23
266.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.84
4.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.65
88.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.51
2.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.90
119.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
768.38
3841.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
141.23
706.16
Potas (mg)
116.79
583.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.42
62.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
19.62
98.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.76
38.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.39
1.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.15
0.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z pieczonej papryki 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z pieczonej papryki

Koszt składników
88.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1000 g
4 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Por
150 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Serek śmietankowy
100 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
60 g
ćwierć szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Koszt składników
88.40