Kotlety ziemniaczane z farszem
- Ziemniaki późne (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (120 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Masło (30 g)
- Pieczarki (150 g)
- Cebula (100 g)
Przepis na kotlety ziemniaczane z farszem krok po kroku
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości. Gdy będą miękkie, ostudź i przeciśnij przez praskę do dużej miski.
Do ziemniaków wbij surowe jajko, dodaj 4 łyżki bułki tartej, dopraw przyprawami. Całość wyrób ręką, by powstała spójna masa.
Na małej patelni podgrzej masło i usmaż na niej posiekaną cebulę.
Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli.
Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z masy ziemniaczanej uformuj kotlety. Na środku ułóż farsz i przykryj go masą ziemniaczaną. Obtocz je w 2 łyżkach bułki tartej.
Na patelni rozgrzej olej i włóż powoli kotlety.
Smaż z każdej strony po 4-5 minut, by były rumiane.
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kotlety ziemniaczane
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
-
Kotlety z ziemniaków
-
Farszynki
-
Kotleciki ziemniaczane z serem
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Placki ziemniaczane bez jajka
-
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
-
Placki ziemniaczane na grubych oczkach
-
Farszynki mazurskie
-
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
-
Placki ziemniaczane z marchewką
-
Placki ziemniaczane bez mąki
-
Kotlety ziemniaczane z twarogiem
-
Knedle ziemniaczane
-
Krokiety ziemniaczane z serem
-
Kotlety ziemniaczane
Więcej informacji na temat kotletów ziemniaczanych z farszem
Kotlety ziemniaczane z farszem to doskonała opcja zwłaszcza dla miłośników szybkich wegetariańskich dań. Całość jest smaczna, prosta i naprawdę ciekawa.
Przepis na kotlety ziemniaczane z farszem to pomysł na obiad bez mięsa. Kotleciki robi się niesamowicie łatwo i można je podawać same lub z pysznym sosem. Świetnie komponują się na przykład z pomidorowym. Robi się je w ekspresowym tempie, a wszystko idzie nawet szybciej, gdy ugotuje się ziemniaki wcześniej. To także pyszne i ciekawe rozwiązanie na użycie ziemniaków, które zostały z obiadu. Bez jajka kotlety niestety by się rozpadały, dlatego ich dodatek jest tak ważny. Kotlety robi się z gotowanych ziemniaków, które połączone ze świeżymi ziołami i usmażone zyskują fantastycznego smaku i aromatu. Te tradycyjne kotleciki są tak pyszne, że znikają ze stołu w ekspresowym tempie, dlatego dobrze jest zrobić większą porcję. Choć są smażone, to zaskakują niesamowitą lekkością i puszystością.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety ziemniaczane z farszem wege, by były smaczne i dobre dla zdrowia, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Te wegetariańskie kotleciki są tak pyszne, że świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. To najlepsza opcja dla tych, którym znudziły się już klasyczne kotlety i szukają czegoś nowego i świeżego. Klopsy ziemniaczane, które z niego wychodzą, są tak pyszne, że ciężko się im oprzeć. W dodatku do ich wykonania nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. Kotlety robi się nadzwyczajnie łatwo i zawsze wychodzą. Można również eksperymentować z przyprawami, choć w tej klasycznej wersji są naprawdę wyśmienite. Ten prosty przepis pozwoli Ci wyczarować danie, które posmakuje każdemu. Kotleciki kartoflane sprawdzą się świetnie jako dodatek do obiadu. Dobrze komponują się z wszelkimi rodzajami kasz, a także ze strączkami. Zawierają sporo błonnika, dzięki czemu na pewno pozytywnie wesprą florę bakteryjną. Będą idealną propozycją dla osób ograniczających w diecie mięso. Na pewno zasmakują w nich wegetarianie, laktoowowegetarianie i fleksitarianie.
Alergeny w kotletach ziemniaczanych z farszem
Lista alergenów dla kotletów ziemniaczanych z farszem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kotletów ziemniaczanych z farszem
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(186g)
Węglowodany
(186g)
Tłuszcze
(186g)
Witaminy
(186g)
Składniki mineralne
(186g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.