Kotlety z grochu

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:24 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z grochu ułożone na talerzyku.
Kotlety z grochu
Kotlety z grochu to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzywnych potraw. Są smaczne i niezwykle sycące, a przy tym proste.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 20 min
300 kcal
Kcal w porcji
119 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Groch (nasiona) (250 g)
  • Kasza jaglana (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (70 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Koperek (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka wędzona, kolendra nasiona mielone
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blender, duża miska

Przepis na kotlety z grochu krok po kroku

Groch opłucz, włóż do garnka i gotuj na średniej mocy palnik przez 40 minut z niewielkim dodatkiem soli.

Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu i ostudź.

Ostudzone kaszę i groch włóż do blendera. Dodaj posiekany koperek, szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki majeranku i kolendry, 1/3 łyżeczki kminku. Wlej oliwę. Zblenduj na gładką masę.

Masę przełóż do dużej miski. Dodaj jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj bułki tartej.

Z masy uformuj kotlety. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na kotlety z grochu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat kotletów z grochu

Kotlety z grochu to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzywnych potraw. Są smaczne i niezwykle sycące, a przy tym proste.

Przepis na kotlety z grochu to doskonały pomysł na danie wegetariańskie. Dzięki niemu nie spędzisz w kuchni całego dnia, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Choć są bez mięsa, to również dostarczają sporo białka i są niezwykle sycące. Kotlety warzywne są idealną okazją do przemycenia większej ilości warzyw do swojego menu w sposób naprawdę łatwy i przyjemny. Smakują tak dobrze, że nikt nie będzie narzekał, że w obiedzie nie ma mięsa. Groch to niezwykle zdrowa roślina. Groch jest przede wszystkim dobrym źródłem białka. Dostarcza też składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas. Groch jest polecany w diecie przeciwnowotworowej, zapobiega wystąpieniu nowotworów jelita grubego, trzustki i prostaty. Groch obniża poziom złego cholesterolu. Bardzo dobrze wpływa na układ naczyniowy i serce. Z uwagi na niski indeks glikemiczny, mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę. Dzięki zawartości luteiny, jedzenie grochu ma pozytywny wpływ na wzrok. Spożywanie grochu wzmacnia również układ immunologiczny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety z grochu, by były pyszne i dobre dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Choć są znacznie zdrowsze niż tradycyjna wersja, to smakują równie dobrze. Wspaniale pasują do ziemniaków i kasz. Można je również podawać z różnego rodzaju sosami. Idealnie pasuje do nich sos koperkowy. Bardzo ważny jest również dodatek jajek, które spajają całą masę tak, by się nie rozpadła. Dzięki czemu kotlety dobrze się trzymają i są idealnie chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. To danie przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, świetnie nadaje się również dla dzieci. Kotleciki są lekkie i delikatne w smaku, nie zawierają też dużej ilości tłuszczów nasyconych, dzięki czemu są opcją bezpieczną dla układu krwionośnego. Nie są zbyt doprawione, dzięki czemu mogą się nimi zajadać nawet najmłodsi.

Alergeny w kotletach z grochu

Lista alergenów dla kotletów z grochu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z grochu

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo białka i błonnika, więc może gościć w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(119g)
Energia (kcal)
252.83
300.87
Białko (g)
8.35
9.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(119g)
Węglowodany (g)
28.50
33.91
Węglowodany przyswajalne (g)
24.19
28.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.31
5.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(119g)
Tłuszcz (g)
12.13
14.43
Tłuszcze nasycone (g)
2.83
3.37
Tłuszcze nienasycone (g)
9.30
11.07
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.62
7.87
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.69
3.20
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.62
50.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(119g)
Witamina A (µg (mcg))
38.96
46.36
Witamina B6 (mg)
0.52
0.61
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.18
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.64
5.52
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.27
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.33
21.82
Tiamina (mg)
0.24
0.29
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.18
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.29
1.53
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
124.64
148.32
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.17
4.96
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(119g)
Sód (mg)
240.91
286.68
Potas (mg)
217.27
258.55
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
55.98
66.62
Fosfor (mg)
125.71
149.59
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Magnez (mg)
36.03
42.88
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.06
3.65
Cynk (mg)
1.03
1.23
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.22
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z grochu 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z grochu

Koszt składników
36.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Groch (nasiona)
250 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 g
Kasza jaglana
50 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
70 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 70 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koperek
25 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 25 g
Koszt składników
36.80