Kotlety z grochu
- Groch (nasiona) (250 g)
- Kasza jaglana (50 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (70 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Koperek (25 g)
Przepis na kotlety z grochu krok po kroku
Groch opłucz, włóż do garnka i gotuj na średniej mocy palnik przez 40 minut z niewielkim dodatkiem soli.
Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu i ostudź.
Ostudzone kaszę i groch włóż do blendera. Dodaj posiekany koperek, szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki majeranku i kolendry, 1/3 łyżeczki kminku. Wlej oliwę. Zblenduj na gładką masę.
Masę przełóż do dużej miski. Dodaj jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj bułki tartej.
Z masy uformuj kotlety. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 20 minut.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat kotletów z grochu
Kotlety z grochu to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzywnych potraw. Są smaczne i niezwykle sycące, a przy tym proste.
Przepis na kotlety z grochu to doskonały pomysł na danie wegetariańskie. Dzięki niemu nie spędzisz w kuchni całego dnia, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Choć są bez mięsa, to również dostarczają sporo białka i są niezwykle sycące. Kotlety warzywne są idealną okazją do przemycenia większej ilości warzyw do swojego menu w sposób naprawdę łatwy i przyjemny. Smakują tak dobrze, że nikt nie będzie narzekał, że w obiedzie nie ma mięsa. Groch to niezwykle zdrowa roślina. Groch jest przede wszystkim dobrym źródłem białka. Dostarcza też składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas. Groch jest polecany w diecie przeciwnowotworowej, zapobiega wystąpieniu nowotworów jelita grubego, trzustki i prostaty. Groch obniża poziom złego cholesterolu. Bardzo dobrze wpływa na układ naczyniowy i serce. Z uwagi na niski indeks glikemiczny, mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę. Dzięki zawartości luteiny, jedzenie grochu ma pozytywny wpływ na wzrok. Spożywanie grochu wzmacnia również układ immunologiczny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety z grochu, by były pyszne i dobre dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Choć są znacznie zdrowsze niż tradycyjna wersja, to smakują równie dobrze. Wspaniale pasują do ziemniaków i kasz. Można je również podawać z różnego rodzaju sosami. Idealnie pasuje do nich sos koperkowy. Bardzo ważny jest również dodatek jajek, które spajają całą masę tak, by się nie rozpadła. Dzięki czemu kotlety dobrze się trzymają i są idealnie chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. To danie przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, świetnie nadaje się również dla dzieci. Kotleciki są lekkie i delikatne w smaku, nie zawierają też dużej ilości tłuszczów nasyconych, dzięki czemu są opcją bezpieczną dla układu krwionośnego. Nie są zbyt doprawione, dzięki czemu mogą się nimi zajadać nawet najmłodsi.
Alergeny w kotletach z grochu
Lista alergenów dla kotletów z grochu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów z grochu
To opcja, która zawiera sporo białka i błonnika, więc może gościć w menu często.
Energia i białka
(119g)
Węglowodany
(119g)
Tłuszcze
(119g)
Witaminy
(119g)
Składniki mineralne
(119g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.