Kotlety z cukinii tartej

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetycznie podane kotlety z cukini na talerzyku z pietruszką.
Kotlety z cukinii tartej
Kotlety z cukinii tartej to doskonały pomysł na lekki i roślinny obiad dla całej rodziny. Są proste w przygotowaniu, co udowadnia ten sprawdzony przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
207 kcal
Kcal w porcji
193 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia (350 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Mąka ziemniaczana (80 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała

Przepis na kotlety z cukinii tartej krok po kroku

Cukinie umyj i obierz, następnie zetrzyj na tarce. Przetrzyj przez sito i odstaw na 15 min, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Resztę warzyw umyj i obierz, również zetrzyj na tarce. Dodaj do cukinii.

Do tak przygotowanej masy dodaj jajka, bułkę tartą i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz papryką i czosnkiem. Wszystko razem wymieszaj.

Patelnię rozgrzej i wyłóż na nią małe porcje masy, formując kotleciki.

Smaż do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na kotlety z cukinii tartej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat kotletów z cukinii tartej

Kotlety z cukinii tartej to doskonały pomysł na lekki i roślinny obiad dla całej rodziny. Są proste w przygotowaniu, co udowadnia ten sprawdzony przepis.

Przepis na kotlety z cukinii tartej to wspaniała opcja na obiad. Choć są bez mięsa, są niezwykle pożywne. Z tego przepisu powstają bardzo smaczne wegetariańskie kotleciki. Kotlety są niezwykle smaczne i bardzo chrupiące, to dobra opcja na obiad. Najlepiej podawać je z dodatkiem ziemniaków lub kaszy. To dobry wybór na obiad dla całej rodziny. Z tego przepisu wychodzą nie tylko pyszne kotleciki, ale również smaczne wege burgery, które można użyć do stworzenia przepysznych, zdrowszych domowych fast foodów. Całość zabiera bardzo mało czasu, wystarczy 15 minut, by je przygotować. Do ich stworzenia przyda się tylko tarka, która pozwoli na obróbkę wstępną warzyw. Cukinię po ścieraniu należy ułożyć na sitku i odsączyć, bez tego, kotlety będą zbyt rzadkie i ich smażenie będzie niezwykle trudne. To dobry pomysł na włączenie do swojego menu nieco więcej warzyw. Cukinia jest niskokaloryczna, więc jest to bardziej fit wersja w porównaniu do tradycyjnych kotletów bezmięsnych. Ma też mniejszy indeks glikemiczny. Zawiera dużo magnezu i potasu, więc sprawdzi się w diecie osób z zaburzeniami gospodarki elektrolitowej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety z cukinii tartej, by były pyszne, a przy okazji dobre dla początkujących osób, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Wychodzą z niego smażone placki idealne dla całej rodziny. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Choć zwykle kotlety smaży się z dodatkiem tłuszczu, to jednak nie jest to opcja zbyt zdrowa. W przypadku tych kotletów można je przygotować na dwa sposoby, każdy równie zdrowy i łatwy. Po pierwsze można je zgrillować na specjalnej patelni, bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu będą bardzo smaczne, a przy okazji łatwe. Drugi to upieczenie ich w piekarniku, choć może się wydawać nieco bardziej czasochłonne, to jednak pozwala na przygotowanie wszystkich kotletów w jednym czasie. To dobry wybór dla każdego, kto potrzebuje stworzyć naprawdę dużą porcję.

Alergeny w kotletach z cukinii tartej

Lista alergenów dla kotletów z cukinii tartej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z cukinii tartej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, które zawiera dużo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(193g)
Energia (kcal)
107.62
207.70
Białko (g)
4.32
8.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(193g)
Węglowodany (g)
18.60
35.90
Węglowodany przyswajalne (g)
16.48
31.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.12
4.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(193g)
Tłuszcz (g)
1.97
3.80
Tłuszcze nasycone (g)
0.87
1.67
Tłuszcze nienasycone (g)
1.10
2.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.61
1.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
0.95
Cholesterol (mg)
52.46
101.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(193g)
Witamina A (µg (mcg))
27.05
52.21
Witamina B6 (mg)
0.21
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.29
Witamina C (mg)
11.11
21.45
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.54
Witamina E (mg)
0.44
0.86
Retinol (µg (mcg))
22.56
43.55
Tiamina (mg)
0.14
0.27
Ryboflawina (mg)
0.15
0.29
Niacyna (mg)
1.17
2.26
Foliany (µg (mcg))
37.50
72.38
Beta karoten (µg (mcg))
53.97
104.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(193g)
Sód (mg)
87.10
168.11
Potas (mg)
311.40
601.00
Wapń (mg)
42.46
81.95
Fosfor (mg)
85.90
165.78
Magnez (mg)
24.00
46.32
Żelazo (mg)
1.01
1.96
Cynk (mg)
0.58
1.11
Miedź (mg)
0.09
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z cukinii tartej 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z cukinii tartej

Koszt składników
22.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
350 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.33
Za 350 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Mąka ziemniaczana
80 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
60 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Koszt składników
22.30