Kotlety z cukinii tartej
- Cukinia (350 g)
- Cebula (100 g)
- Pietruszka (80 g)
- Mąka ziemniaczana (80 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta (60 g)
Przepis na kotlety z cukinii tartej krok po kroku
Cukinie umyj i obierz, następnie zetrzyj na tarce. Przetrzyj przez sito i odstaw na 15 min, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Resztę warzyw umyj i obierz, również zetrzyj na tarce. Dodaj do cukinii.
Do tak przygotowanej masy dodaj jajka, bułkę tartą i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz papryką i czosnkiem. Wszystko razem wymieszaj.
Patelnię rozgrzej i wyłóż na nią małe porcje masy, formując kotleciki.
Smaż do zarumienienia.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat kotletów z cukinii tartej
Kotlety z cukinii tartej to doskonały pomysł na lekki i roślinny obiad dla całej rodziny. Są proste w przygotowaniu, co udowadnia ten sprawdzony przepis.
Przepis na kotlety z cukinii tartej to wspaniała opcja na obiad. Choć są bez mięsa, są niezwykle pożywne. Z tego przepisu powstają bardzo smaczne wegetariańskie kotleciki. Kotlety są niezwykle smaczne i bardzo chrupiące, to dobra opcja na obiad. Najlepiej podawać je z dodatkiem ziemniaków lub kaszy. To dobry wybór na obiad dla całej rodziny. Z tego przepisu wychodzą nie tylko pyszne kotleciki, ale również smaczne wege burgery, które można użyć do stworzenia przepysznych, zdrowszych domowych fast foodów. Całość zabiera bardzo mało czasu, wystarczy 15 minut, by je przygotować. Do ich stworzenia przyda się tylko tarka, która pozwoli na obróbkę wstępną warzyw. Cukinię po ścieraniu należy ułożyć na sitku i odsączyć, bez tego, kotlety będą zbyt rzadkie i ich smażenie będzie niezwykle trudne. To dobry pomysł na włączenie do swojego menu nieco więcej warzyw. Cukinia jest niskokaloryczna, więc jest to bardziej fit wersja w porównaniu do tradycyjnych kotletów bezmięsnych. Ma też mniejszy indeks glikemiczny. Zawiera dużo magnezu i potasu, więc sprawdzi się w diecie osób z zaburzeniami gospodarki elektrolitowej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety z cukinii tartej, by były pyszne, a przy okazji dobre dla początkujących osób, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Wychodzą z niego smażone placki idealne dla całej rodziny. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Choć zwykle kotlety smaży się z dodatkiem tłuszczu, to jednak nie jest to opcja zbyt zdrowa. W przypadku tych kotletów można je przygotować na dwa sposoby, każdy równie zdrowy i łatwy. Po pierwsze można je zgrillować na specjalnej patelni, bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu będą bardzo smaczne, a przy okazji łatwe. Drugi to upieczenie ich w piekarniku, choć może się wydawać nieco bardziej czasochłonne, to jednak pozwala na przygotowanie wszystkich kotletów w jednym czasie. To dobry wybór dla każdego, kto potrzebuje stworzyć naprawdę dużą porcję.
Alergeny w kotletach z cukinii tartej
Lista alergenów dla kotletów z cukinii tartej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów z cukinii tartej
To zdrowe danie, które zawiera dużo witamin.
Energia i białka
(193g)
Węglowodany
(193g)
Tłuszcze
(193g)
Witaminy
(193g)
Składniki mineralne
(193g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.