Kotlety z cukinii i marchewki

Opublikowano: 15.02.2022 r., 18:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z cukinii i marchewki podane na drewnianej desce z sosem.
Kotlety z cukini i marchewki
Kotlety z cukinii i marchewki to świetna opcja dla każdego, kto kocha zdrowe i proste posiłki. Kotleciki są niezwykle smaczne i bardzo chrupiące, to dobra opcja na obiad.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
201 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia (350 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Cebula (100 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (80 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, tarka, duża miska, sitko

Przepis na kotlety z cukinii i marchewki krok po kroku

Cukinie umyj, obierz i zetrzyj na tarce.

Cukinię przełóż na sitko i odstaw na 15 minut, po tym czasie odciśnij ją nieco z nadmiaru wody.

Marchewkę i cebulę obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do cukinii.

Warzywa połącz z jajkiem, bułką tartą i mąką. Dodaj odrobinę soli, pieprz, czosnek i paprykę, następnie dobrze wymieszaj.

Rozgrzej patelnię i wyłóż na nią małe porcje ciasta, formując kotleciki.

Smaż je z każdej strony, aż się zarumienią.

Jak oceniasz przepis na kotlety z cukinii i marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat kotletów z cukinii i marchewki

Kotlety z cukinii i marchewki to świetna opcja dla każdego, kto kocha zdrowe i proste posiłki. Kotleciki są niezwykle smaczne i bardzo chrupiące, to dobra opcja na obiad. Najlepiej podawać je z dodatkiem ziemniaków lub kaszy. To dobry wybór na obiad dla całej rodziny. Z tego przepisu wychodzą nie tylko pyszne kotleciki, ale również smaczne wege burgery, które można użyć do stworzenia przepysznych, zdrowszych domowych fast foodów.

Przepis na kotlety z cukinii i marchewki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników zdrowych dań. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Choć zwykle kotlety smaży się z dodatkiem tłuszczu, to jednak nie jest to opcja zbyt zdrowa. W przypadku tych kotletów można je przygotować na dwa sposoby, każdy równie zdrowy i łatwy. Po pierwsze można je zgrillować na specjalnej patelni, bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu będą bardzo smaczne, a przy okazji łatwe. Drugi to upieczenie ich w piekarniku, choć może się wydawać nieco bardziej czasochłonne, to jednak pozwala na przygotowanie wszystkich kotletów w jednym czasie. To dobry wybór dla każdego, kto potrzebuje stworzyć naprawdę dużą porcję.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety z cukinii i marchewki, by były smaczne, proste, a przy okazji tanie, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Całość zabiera bardzo mało czasu, wystarczy 15 minut, by je przygotować. Do ich stworzenia przyda się tylko tarka, która pozwoli na obróbkę wstępną warzyw. Cukinię po ścieraniu należy ułożyć na sitku i odsączyć, bez tego kotlety będą zbyt rzadkie i ich smażenie będzie niezwykle trudne. To dobry pomysł na włączenie do swojego menu nieco więcej warzyw. Zarówno marchewka, jak i cukinia są niezwykle zdrowe i niskokaloryczne. Dostarczają sporo witamin i cennych składników mineralnych, a także wielu antyoksydantów, które chronią przed nowotworami. Te pyszne placki to dobre rozwiązanie również dla początkujących kucharzy, gdyż ich przygotowanie jest nieskomplikowane. Są bardzo smaczne, a przy tym w pełni wegetariańskie.

Alergeny w kotletach z cukinii i marchewki

Lista alergenów dla kotletów z cukinii i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z cukinii i marchewki

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja na pyszny dodatek, który dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
103.33
201.49
Białko (g)
4.25
8.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
17.64
34.39
Węglowodany przyswajalne (g)
15.72
30.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.92
3.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
1.94
3.79
Tłuszcze nasycone (g)
0.86
1.67
Tłuszcze nienasycone (g)
1.09
2.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.59
1.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
0.96
Cholesterol (mg)
51.80
101.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A (µg (mcg))
121.84
237.58
Witamina B6 (mg)
0.21
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.29
Witamina C (mg)
9.92
19.35
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.54
Witamina E (mg)
0.36
0.71
Retinol (µg (mcg))
22.28
43.44
Tiamina (mg)
0.14
0.27
Ryboflawina (mg)
0.15
0.29
Niacyna (mg)
1.20
2.33
Foliany (µg (mcg))
32.41
63.19
Beta karoten (µg (mcg))
997.15
1944.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
92.85
181.05
Potas (mg)
305.94
596.58
Wapń (mg)
42.04
81.97
Fosfor (mg)
81.61
159.13
Magnez (mg)
22.13
43.15
Żelazo (mg)
0.97
1.90
Cynk (mg)
0.54
1.04
Miedź (mg)
0.08
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z cukinii i marchewki 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z cukinii i marchewki

Koszt składników
23.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
350 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.33
Za 350 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
80 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
60 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Koszt składników
23.30