Kotlety po francusku
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Szczypiorek (20 g)
- Musztarda (20 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (180 g)
- Pieczarki (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta (30 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na kotlety po francusku krok po kroku
Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Składniki podsmaż na rozgrzanej oliwie.
Mięso z piersi kurczaka umyj i pokrój w drobną kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a szczypior posiekaj.
Wszystkie składniki (mięso, marchew, szczypior, paprykę, pieczarki, musztardę, jajka i bułkę) wymieszaj w jednej misce. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Blaszkę wyłóż papierem, a piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Na blaszce wyłożonej papierem wyłóż po czubatej łyżce farszu i uformuj płaskie, okrągłe kotlety.
Kotlety piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
Gotowe kotlety podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat kotletów po francusku
Kotlety z kurczaka po francusku to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu. Potrawa ta świetnie sprawdzi się do przemycenia warzyw w diecie, ponieważ kotlety te przygotujesz właśnie z ich użyciem. Przepis na kotlety po francusku jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je przygotować. Produkty spożywcze, które będą Tobie niezbędne do ich wykonania to mięso z piersi kurczaka bez skóry, szczypiorek, musztarda, marchewka, papryka, pieczarki, jajko, bułka tarta, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz.
A więc jak przygotować pierś po francusku z papryką, z pieczarkami oraz ze szczypiorkiem? Już spieszę z odpowiedzią na to pytanie. Cebulę i paprykę pokrojone w kostkę przesmaż na rozgrzanym oleju, mięso z piersi kurczaka pokrój w kostkę, szczypior posiekaj a pozostałe warzywa zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki wymieszaj w jednej misce a z otrzymanej masy uformuj kotleciki, które upiecz w piekarniku. Kotlety podawaj na ciepło od razu po przygotowaniu, wtedy smakują najlepiej.
Mięso z piersi kurczaka bez skóry jest doskonałym wyborem w diecie osób odchudzających się oraz w diecie sportowców. Produkt ten jest niskokaloryczny i dostarcza stosunkowo dużych ilości białka pochodzenie zwierzęcego, które jest pełnowartościowe i łatwoprzyswajalne. Dodatkowo papryka jest bogatym źródłem witaminy C, która pozytywnie wpływa na naszą odporność. Spożywanie witaminy C jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności.
Podsumowując kotlety francuskie to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu oraz sposób na przemycenie do jadłospisu warzyw. Jest to prosty przepis na bardzo pyszne i soczyste kotlety drobiowe, które dostarczą do naszego organizmu wielu składników mineralnych i witamin. Kotlety te świetnie sprawdzą się w diecie sportowców, ponieważ mięso kurczaka dostarczy do ich organizmu sporych ilości białka, które jest łatwo przyswajane i pełnowartościowe. Z przepisu mogą skorzystać również osoby na diecie bezmlecznej oraz niskowęglowodanowej, oczywiście wybierając odpowiednie dodatki do tej potrawy.
Alergeny w kotletach po francusku
Lista alergenów dla kotletów po francusku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów po francusku
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.