Kotlety po francusku

Opublikowano: 20.05.2021 r., 13:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety po francusku podane na białym talerzu, który znajduje się na drewnianym blacie.
Kotlety po francusku
Kotlety po francusku to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu, aby włączyć do diety nie tylko produkty mięsne, ale też warzywa.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
236 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Marchewka 1 mała sztuka (100 g)
  • Papryka czerwona 1 mała sztuka (180 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (30 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, tarka, blaszka do pieczenia

Przepis na kotlety po francusku krok po kroku

Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Składniki podsmaż na rozgrzanej oliwie.

Mięso z piersi kurczaka umyj i pokrój w drobną kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a szczypior posiekaj.

Wszystkie składniki (mięso, marchew, szczypior, paprykę, pieczarki, musztardę, jajka i bułkę) wymieszaj w jednej misce. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Blaszkę wyłóż papierem, a piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

Na blaszce wyłożonej papierem wyłóż po czubatej łyżce farszu i uformuj płaskie, okrągłe kotlety.

Kotlety piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.

Gotowe kotlety podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na kotlety po francusku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat kotletów po francusku

Kotlety z kurczaka po francusku to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu. Potrawa ta świetnie sprawdzi się do przemycenia warzyw w diecie, ponieważ kotlety te przygotujesz właśnie z ich użyciem. Przepis na kotlety po francusku jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je przygotować. Produkty spożywcze, które będą Tobie niezbędne do ich wykonania to mięso z piersi kurczaka bez skóry, szczypiorek, musztarda, marchewka, papryka, pieczarki, jajko, bułka tarta, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz.

A więc jak przygotować pierś po francusku z papryką, z pieczarkami oraz ze szczypiorkiem? Już spieszę z odpowiedzią na to pytanie. Cebulę i paprykę pokrojone w kostkę przesmaż na rozgrzanym oleju, mięso z piersi kurczaka pokrój w kostkę, szczypior posiekaj a pozostałe warzywa zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki wymieszaj w jednej misce a z otrzymanej masy uformuj kotleciki, które upiecz w piekarniku. Kotlety podawaj na ciepło od razu po przygotowaniu, wtedy smakują najlepiej.

Mięso z piersi kurczaka bez skóry jest doskonałym wyborem w diecie osób odchudzających się oraz w diecie sportowców. Produkt ten jest niskokaloryczny i dostarcza stosunkowo dużych ilości białka pochodzenie zwierzęcego, które jest pełnowartościowe i łatwoprzyswajalne. Dodatkowo papryka jest bogatym źródłem witaminy C, która pozytywnie wpływa na naszą odporność. Spożywanie witaminy C jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując kotlety francuskie to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu oraz sposób na przemycenie do jadłospisu warzyw. Jest to prosty przepis na bardzo pyszne i soczyste kotlety drobiowe, które dostarczą do naszego organizmu wielu składników mineralnych i witamin. Kotlety te świetnie sprawdzą się w diecie sportowców, ponieważ mięso kurczaka dostarczy do ich organizmu sporych ilości białka, które jest łatwo przyswajane i pełnowartościowe. Z przepisu mogą skorzystać również osoby na diecie bezmlecznej oraz niskowęglowodanowej, oczywiście wybierając odpowiednie dodatki do tej potrawy.

Alergeny w kotletach po francusku

Lista alergenów dla kotletów po francusku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów po francusku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
94.52
236.31
Białko (g)
9.44
23.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.14
12.84
Węglowodany przyswajalne (g)
3.99
9.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
2.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.11
10.28
Tłuszcze nasycone (g)
1.40
3.49
Tłuszcze nienasycone (g)
2.72
6.79
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.04
5.11
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
1.68
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.99
152.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
132.52
331.31
Witamina B6 (mg)
0.35
0.88
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.44
Witamina C (mg)
24.53
61.34
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.55
Witamina E (mg)
0.93
2.32
Retinol (µg (mcg))
19.71
49.27
Tiamina (mg)
0.10
0.25
Ryboflawina (mg)
0.24
0.59
Niacyna (mg)
4.16
10.41
Foliany (µg (mcg))
26.94
67.35
Beta karoten (µg (mcg))
1139.46
2848.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
79.66
199.15
Potas (mg)
271.53
678.83
Wapń (mg)
20.70
51.76
Fosfor (mg)
120.03
300.07
Magnez (mg)
17.88
44.71
Żelazo (mg)
0.73
1.83
Cynk (mg)
0.59
1.49
Miedź (mg)
0.12
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów po francusku 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów po francusku

Koszt składników
60.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Musztarda
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Papryka czerwona
180 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.24
Za 180 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
60.80