Kotlet kalafiorowy

Opublikowano: 13.10.2021 r., 8:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlet kalafiorowy podany na białym talerzu. udekorowany jest natką pietruszki.
Kotlet kalafiorowy
Kotlet kalafiorowy to doskonała propozycja na wykorzystanie delikatnego w smaku warzywa jakim jest kalafior. Niepozorne warzywo może być ciekawą bazą do wielu dań.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
467 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalafior 1 średnia sztuka (500 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka orkiszowa (60 g)
  • Bułka tarta (70 g)
  • Ser gouda (100 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, curry, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser

Przepis na kotlet kalafiorowy krok po kroku

Kalafior podziel na mniejsze części, umieść go w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości.

Kalafior przełóż do malaksera i rozdrobnij, dodaj jajko, mąkę orkiszową, sól, pieprz, curry, paprykę ostrą i wymieszaj.

Zetrzyj ser i posiekaj natkę pietruszki, dodaj do masy i ponownie wymieszaj.

Kotlety panieruj w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż będą rumiane.

Jak oceniasz przepis na kotlet kalafiorowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat kotleta kalafiorowego

Kotlet kalafiorowy to aromatyczny zamiennik tradycyjnych kotletów z mięsa mielonego. Kotlety z kalafiora mają zwartą konsystencję i świetnie nadają się na obiad dla całej rodziny. Przepis na kotlety kalafiorowe jest łatwy do zrobienia, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Pyszne kotlety z kalafiora przygotujesz z następujących produktów spożywczych: kalafior, jajko, mąka orkiszowa, curry, papryka ostra, natka pietruszki, ser żółty, bułka tarta, sól, pieprz oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić kotlety kalafiorowe? Najpierw kalafior podziel na mniejsze części, umieść go w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości. Następnie wystudzony kalafior przełóż do malaksera i rozdrobnij, dodaj jajko, mąkę orkiszową, sól, pieprz, curry, paprykę ostrą i wymieszaj. Zetrzyj ser i posiekaj natkę pietruszki, dodaj do masy i ponownie wymieszaj. Kotlety panieruj w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż będą rumiane.

Kalafior, który od lat jest ceniony za działanie przeciwnowotworowe jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K. Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych mięśni. Specyficzny zapach wydzielany podczas gotowania kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe. Jajka dodane do kotletów są źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Żółtko jajka zawiera cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A,D i E. Jest ono także dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny, które wpływają na prawidłowe widzenie i zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Witamina E zawarta w żółtku nazywana jest witaminą młodości, jest ona silnym przeciwutleniaczem, szeroko wykorzystuje się ją w przemyśle kosmetycznym przez jest pozytywny wpływ na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci.

Podsumowując pomysł na zdrowe wegetariańskie kotlety świetnie sprawdzi się do pracy jako lunch. Dobre kotlety w wersji wege możesz także wykorzystać jako kotlet do burgera lub tortilli. Kotlety możesz także dać dzieciom do szkoły jak drugie śniadanie.

Alergeny w kotlecie kalafiorowym

Lista alergenów dla kotleta kalafiorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze kotleta kalafiorowego

na 100g gotowej potrawy

Kotlet kalafiorowy to danie zawierające dużo błonnika pokarmowego. Kotlety są wspaniałym zamiennikiem mięsa w diecie. Zawierają mało kalorii dlatego możesz je spożywać na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
212.43
467.34
Białko (g)
7.50
16.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
12.33
27.12
Węglowodany przyswajalne (g)
10.20
22.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.12
4.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
15.00
32.99
Tłuszcze nasycone (g)
3.63
7.99
Tłuszcze nienasycone (g)
11.36
25.00
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.11
17.83
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.26
7.16
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
73.15
160.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
172.43
379.35
Potas (mg)
199.09
437.99
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
105.56
232.23
Żelazo (mg)
1.07
2.35
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleta kalafiorowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotleta kalafiorowego

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka orkiszowa
60 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 60 g
Bułka tarta
70 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 70 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
34.00