Koszyczki z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie (400 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Pieczarki - 10 dużych sztuk (300 g)
- Szynka delikatesowa (200 g)
- Jajko (6 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Natka pietruszki (10 g)
Przepis na koszyczki z ciasta francuskiego krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny.
Pieczarki pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj pieczarki na patelnię i smaż przez 5-6 minut.
Dopraw solą i pieprzem.
Wbij jajka do miski, wlej śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem.
Szynkę pokrój w kostkę.
Formę na muffinki posmaruj olejem.
Ciasto francuskie pokrój na trójkąty.
Wyłóż formę ciastem.
Każdy koszyczek napełnij pieczarkami z cebulą i szynką.
Dopełnij masą jajeczną.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.
Posyp posiekaną natką pietruszki.
Podawaj na dużym talerzu.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat koszyczków z ciasta francuskiego
Koszyczki z ciasta francuskiego to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Prosty przepis na pieczone w piekarniku śniadaniowe muffinki można wykorzystać podczas śniadań we dwoje. Koszyczki można przygotować w wersji na słodko lub na słono. Przepis na koszyczki z ciasta francuskiego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, cebula, pieczarki, szynka, jajka, śmietana kremówka, sól, pieprz, olej rzepakowy, natka pietruszki.
Jak zrobić koszyczki z ciasta francuskiego? Cebulę obierz z łupiny. Pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki na patelnię i smaż przez 5-6 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wbij jajka do miski, wlej śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem. Szynkę pokrój w kostkę. Formę na muffinki posmaruj olejem. Ciasto francuskie pokrój na trójkąty. Wyłóż formę ciastem. Każdy koszyczek napełnij pieczarkami z cebulą i szynką. Dopełnij masą jajeczną. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Natka pietruszki jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.
Podsumowując: prosty przepis sprawdzi się doskonale na śniadanie oraz kolację. Pyszne koszyczki podawać najlepiej z dodatkiem świeżych warzyw. Koszyczki są dobre od razu po przygotowaniu. Można je podawać na ciepło oraz na zimno. Smaczne koszyczki można przygotować także w wersji na słodko.
Alergeny w koszyczkach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla koszyczków z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze koszyczków z ciasta francuskiego
Koszyczki z ciasta francuskiego to bardzo dobre źródło składników mineralnych i witamin. Potrawa zawiera sporą ilość węglowodanów prostych. Dobrym dodatkiem do potrawy będą świeże warzywa.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.