Koreczki owocowe
- Winogrona - 8 szt (56 g)
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 2 szt (170 g)
- Banan - 2 szt (240 g)
- Jabłko - 2 szt (360 g)
- Sok z cytryny (5 ml)
Przepis na koreczki owocowe krok po kroku
Przygotuj 16 dużych patyczków szaszłykowych.
Owoce umyj, banana obierz ze skórki. Jabłka pokrój na 16 kawałków. Brzoskwinie i banany na 8.
Na każdy patyczek nadziej kawałek jabłka, banana, brzoskwinię, jeszcze raz jabłko jabłko i winogrono.
Koreczki odłóż na osobny talerzyk i skrop je sokiem z cytryny.
-
Koreczki
-
Koreczki na sylwestra
-
Koreczki z kabanosem
-
Koreczki z tortilli
-
Koreczki z serem
-
Koreczki śledziowe
-
Koreczki z oliwkami
-
Koreczki z łososiem
-
Koreczki z fetą
-
Koreczki z mozzarellą
-
Koreczki z salami
-
Koreczki z serem pleśniowym
-
Koreczki ze śledziem
-
Koreczki z winogronem
-
Koreczki do wódki
-
Koreczki caprese
-
Koreczki na imprezę
Więcej informacji na temat koreczków owocowych
Koreczki owocowe to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników pysznych, ale bardzo zdrowych przekąsek. Robi się je bardzo szybko, a są niezwykle uniwersalne. Świetnie nadadzą się zarówno na imprezę, jak i pyszną przekąskę na co dzień. To świetna opcja na zwiększenie spożycia owoców. Będą również naprawdę fantastyczne dla dzieci.
Przepis na koreczki owocowe pozwala przygotować naprawdę fantastyczną przystawkę bazującą tylko na zdrowych dodatkach. To wspaniała alternatywa dla przekąsek pełnych tłuszczu czy cukru. Te są naturalnie słodkie i nie potrzebują żadnych dodatkowych słodzików. Mają również sporo witamin i składników prozdrowotnych. To idealna opcja dla wszystkich, którzy szukają ciekawej opcji na imprezę, ale również takiej, która będzie zdrowsza i bardziej zbilansowana. Najlepsze jest w niej również to, że poszczególne składniki można również zamieniać w zależności od pory roku i dostępności sezonowych owoców. Bazą tych koreczków są proste składniki, które można znaleźć w każdym sklepie. To jabłka, które znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jak mówi powiedzenie, już jedno jabłko wystarczy, by trzymać się z dala od lekarza. Dostarczają sporo błonnika, który nie tylko wpływa na zdrowie układu pokarmowego, ale również sercowego. Oprócz jabłek sporo w nich również bananów, które to są świetnymi prebiotykami, czyli substancjami karmiącymi bakterie jelitowe, dzięki czemu wpływają na lepsze trawienie. Oczywiście nie mogło zabraknąć również winogron, które ze względu na ciemny barwnik walczą z wolnymi rodnikami i chronią całe ciało przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.
To nie tylko wspaniała przekąska, ale również bardzo prosty i zdrowy deser, który świetnie sprawdzi się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. To pyszne danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Jest nie tylko smaczne, ale również bardzo kolorowe i pięknie się prezentuje na stole. To dobre rozwiązanie na sycący podwieczorek. Ten prosty przepis pokaże ci jak zrobić koreczki owocowe, które nie tylko są szybkie, ale również bardzo apetyczne, więc sprawdzą się świetnie na imprezę. By je wykonać potrzebujesz zakupić tylko wykałaczki i pyszne owoce.
Alergeny w koreczkach owocowych
Lista alergenów dla koreczków owocowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na koreczki owocowe
Wartości odżywcze koreczków owocowych
To niezwykle zdrowa przekąska, która może gościć w menu często, dostarcza cennych antyoksydantów.
Energia i białka
(208g)
Węglowodany
(208g)
Tłuszcze
(208g)
Witaminy
(208g)
Składniki mineralne
(208g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.