Kopiec kreta z mascarpone

Opublikowano: 26.09.2023 r., 15:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kopiec kreta z mascarpone podany na białych talerzykach.
Kopiec kreta z mascarpone
Potrzebujesz propozycji na słodki dodatek do kawy lub herbaty? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na kopiec kreta z mascarpone oraz truskawkami. Ciasto warto podać w formie deseru.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas ubijania 50 min
461 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier puder (20 g)
  • Truskawki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, sitko, tortownica 24 cm, lodówka

Przepis na kopiec kreta z mascarpone krok po kroku

Jajka wybij do miski i ubij je z dodatkiem cukru na puszystą masę.

Mąkę, kakao, pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia przesiej przez sitko do osobnej miski.

Następnie do ubitej masy z jajek naprzemiennie wsypuj produkty sypkie oraz wlewaj olej i mleko miksując masę na wolnych obrotach miksera, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 50 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie, zetnij jego górę oraz wydrąż delikatnie miąższ ze środka, aby nie uszkodzić boków oraz spodu ciasta. Odcięte ciasto pokrusz na drobne kawałki do czystej miski.

W czystej misce ubij śmietanę z dodatkiem cukru pudru na puszystą i sztywną masę.

Do śmietany dodaj serek mascarpone i miksuj na małych obrotach miksera do połączenia składników.

Truskawki umyj i usuń z nich szypułki.

Spód ciasta posmaruj niewielką ilością kremu śmietanowego.

Na krem ułóż truskawki na całym spodzie ciasta.

Na owocach rozsmaruj pozostały krem, tworząc delikatny kopiec.

Wierzch ciasta posyp kruszonym ciastem i delikatnie dociśnij je do kremu.

Ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Gotowe ciasto podawaj z dodatkiem kawy lub herbaty jako słodką przekąskę.

Jak oceniasz przepis na kopiec kreta z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat kopca kreta z mascarpone

Kopiec kreta z mascarpone doskonały pomysł na pyszne ciasto, które warto przygotować jako słodki poczęstunek na spotkania rodzinne. Kopiec kreta z serkiem mascarpone oraz truskawkami świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań ze znajomymi. Przepis na kopiec kreta z mascarpone jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, mąka pszenna, kakao, mleko, olej rzepakowy, śmietanka 30%, mascarpone, cukier puder, truskawki, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić kopiec kreta z mascarpone? Z jajek, cukru, mąki, kakao, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, mleka oraz oleju przygotuj masę na ciasto. Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 50 minut. Gdy ciasto wystygnie, zetnij jego górę oraz wydrąż delikatnie miąższ ze środka. Odcięte ciasto pokrusz na drobne kawałki. Śmietanę oraz cukier puder ubij na sztywną pianę, dodaj serek mascarpone i miksuj do połączenia składników. Spód ciasta posmaruj niewielką ilością kremu śmietanowego. Na krem ułóż truskawki na całym spodzie ciasta. Na owocach rozsmaruj pozostały krem, tworząc delikatny kopiec. Wierzch ciasta posyp kruszonym ciastem i delikatnie dociśnij je do kremu.

Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych. Do witamin obecnych w truskawkach możemy zaliczyć witaminę C oraz witaminę K. Natomiast do składników mineralnych potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit.

Podsumowując najlepszy kopiec kreta z mascarpone oraz truskawkami świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto warto przygotować jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Ciasto jest dobre do spożycia po kilku godzinach od przygotowania. Produkty niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kopcu kreta z mascarpone

Lista alergenów dla kopca kreta z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

W przepisie na kopiec kreta z mascarpone nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kopca kreta z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Kopiec kreta z mascarpone to doskonała propozycja na smaczny deser. Truskawki wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
307.52
461.29
Białko (g)
4.17
6.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
21.10
31.65
Węglowodany przyswajalne (g)
20.09
30.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
1.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
23.37
35.06
Tłuszcze nasycone (g)
12.65
18.97
Tłuszcze nienasycone (g)
10.72
16.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
15.73
23.60
Wapń (mg)
38.57
57.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.14
1.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kopca kreta z mascarpone 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kopca kreta z mascarpone

Koszt składników
53.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Koszt składników
53.50