Kopiec kreta z mascarpone
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
- Mascarpone (250 g)
- Cukier puder (20 g)
- Truskawki (400 g)
Przepis na kopiec kreta z mascarpone krok po kroku
Jajka wybij do miski i ubij je z dodatkiem cukru na puszystą masę.
Mąkę, kakao, pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia przesiej przez sitko do osobnej miski.
Następnie do ubitej masy z jajek naprzemiennie wsypuj produkty sypkie oraz wlewaj olej i mleko miksując masę na wolnych obrotach miksera, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie, zetnij jego górę oraz wydrąż delikatnie miąższ ze środka, aby nie uszkodzić boków oraz spodu ciasta. Odcięte ciasto pokrusz na drobne kawałki do czystej miski.
W czystej misce ubij śmietanę z dodatkiem cukru pudru na puszystą i sztywną masę.
Do śmietany dodaj serek mascarpone i miksuj na małych obrotach miksera do połączenia składników.
Truskawki umyj i usuń z nich szypułki.
Spód ciasta posmaruj niewielką ilością kremu śmietanowego.
Na krem ułóż truskawki na całym spodzie ciasta.
Na owocach rozsmaruj pozostały krem, tworząc delikatny kopiec.
Wierzch ciasta posyp kruszonym ciastem i delikatnie dociśnij je do kremu.
Ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Gotowe ciasto podawaj z dodatkiem kawy lub herbaty jako słodką przekąskę.
-
Beza pavlova
-
Tort bezowy
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto z mascarpone
Więcej informacji na temat kopca kreta z mascarpone
Kopiec kreta z mascarpone doskonały pomysł na pyszne ciasto, które warto przygotować jako słodki poczęstunek na spotkania rodzinne. Kopiec kreta z serkiem mascarpone oraz truskawkami świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań ze znajomymi. Przepis na kopiec kreta z mascarpone jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, mąka pszenna, kakao, mleko, olej rzepakowy, śmietanka 30%, mascarpone, cukier puder, truskawki, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić kopiec kreta z mascarpone? Z jajek, cukru, mąki, kakao, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, mleka oraz oleju przygotuj masę na ciasto. Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 50 minut. Gdy ciasto wystygnie, zetnij jego górę oraz wydrąż delikatnie miąższ ze środka. Odcięte ciasto pokrusz na drobne kawałki. Śmietanę oraz cukier puder ubij na sztywną pianę, dodaj serek mascarpone i miksuj do połączenia składników. Spód ciasta posmaruj niewielką ilością kremu śmietanowego. Na krem ułóż truskawki na całym spodzie ciasta. Na owocach rozsmaruj pozostały krem, tworząc delikatny kopiec. Wierzch ciasta posyp kruszonym ciastem i delikatnie dociśnij je do kremu.
Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych. Do witamin obecnych w truskawkach możemy zaliczyć witaminę C oraz witaminę K. Natomiast do składników mineralnych potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit.
Podsumowując najlepszy kopiec kreta z mascarpone oraz truskawkami świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto warto przygotować jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Ciasto jest dobre do spożycia po kilku godzinach od przygotowania. Produkty niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w kopcu kreta z mascarpone
Lista alergenów dla kopca kreta z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
W przepisie na kopiec kreta z mascarpone nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze kopca kreta z mascarpone
Kopiec kreta z mascarpone to doskonała propozycja na smaczny deser. Truskawki wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.