Przepis na koktajl bananowo truskawkowy krok po kroku
- Truskawki 300 g
- Banan 150 g 1 duża sztuka
- Mleko 3,2% 250 ml 1 szklanka
- Sok z cytryny 20 ml
Banana obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do pojemnika blendera.
Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i dodaj do pojemnika blendera.
Do pojemnika blendera wlej także mleko oraz sok z cytryny.
Wszystkie składniki zmiksuj przy pomocy blendera do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowy koktajl przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

(liczba kalorii)
Koktajl bananowo truskawkowy - cechy przepisu
Więcej o koktajlu bananowo truskawkowym
Koktajl bananowo truskawkowy to doskonała propozycja na śniadanie. Koktajl przygotowany w blenderze świetnie sprawdzi się również jako zdrowy posiłek protreningowy. Sprawdzony przepis na koktajl bananowo truskawkowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania koktajlu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: truskawki, banan, mleko oraz sok z cytryny. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Poza sezonem dojrzewania truskawek możesz wykorzystać owoce mrożone.
A jak zrobić koktajl bananowo truskawkowy? Banana obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do pojemnika blendera. Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i dodaj do pojemnika blendera. Do pojemnika blendera wlej także mleko oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki zmiksuj przy pomocy blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w truskawkach możemy zaliczyć witaminę C oraz witaminę K. Natomiast do składników mineralnych zaliczymy potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Banany doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Wśród składników mineralnych, które zawierają banany, możemy wyróżnić potas, magnez, fosfor oraz wapń.
Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. W mleku znajdują się witaminy oraz składniki odżywcze, do których możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, potas, wapń, magnez, a także cynk.
Podsumowując smaczny koktajl z banana to doskonała propozycja na smaczny śniadanie. Koktajl świetnie sprawdzi się również jako posiłek protreningowy. Najlepszy koktajl jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Wartości odżywcze koktajlu bananowo truskawkowego
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w koktajlu bananowo truskawkowym
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na koktajl bananowo truskawkowy
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na koktajl bananowo truskawkowy
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w koktajlu bananowo truskawkowym
Lista alergenów dla koktajlu bananowo truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%