Koktajl bananowo truskawkowy

Opublikowano: 01.04.2023 r., 14:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Koktajl bananowo truskawkowy podany w szklance.
Koktajl bananowo truskawkowy
Koktajl bananowo truskawkowy to doskonała propozycja na szybkie śniadanie lub posiłek protreningowy. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny koktajl.
Przygotowanie 10 min
186 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Truskawki (300 g)
  • Banan 1 duża sztuka (150 g)
  • Mleko 3,2% 1 szklanka (250 ml)
  • Sok z cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, szklanka, pojemnik blendera

Przepis na koktajl bananowo truskawkowy krok po kroku

Banana obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do pojemnika blendera.

Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i dodaj do pojemnika blendera.

Do pojemnika blendera wlej także mleko oraz sok z cytryny.

Wszystkie składniki zmiksuj przy pomocy blendera do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowy koktajl przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na koktajl bananowo truskawkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat koktajlu bananowo truskawkowego

Koktajl bananowo truskawkowy to doskonała propozycja na śniadanie. Koktajl przygotowany w blenderze świetnie sprawdzi się również jako zdrowy posiłek protreningowy. Sprawdzony przepis na koktajl bananowo truskawkowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania koktajlu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: truskawki, banan, mleko oraz sok z cytryny. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Poza sezonem dojrzewania truskawek możesz wykorzystać owoce mrożone.

A jak zrobić koktajl bananowo truskawkowy? Banana obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do pojemnika blendera. Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i dodaj do pojemnika blendera. Do pojemnika blendera wlej także mleko oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki zmiksuj przy pomocy blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w truskawkach możemy zaliczyć witaminę C oraz witaminę K. Natomiast do składników mineralnych zaliczymy potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Banany doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Wśród składników mineralnych, które zawierają banany, możemy wyróżnić potas, magnez, fosfor oraz wapń.

Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. W mleku znajdują się witaminy oraz składniki odżywcze, do których możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, potas, wapń, magnez, a także cynk.

Podsumowując smaczny koktajl z banana to doskonała propozycja na smaczny śniadanie. Koktajl świetnie sprawdzi się również jako posiłek protreningowy. Najlepszy koktajl jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w koktajlu bananowo truskawkowym

Lista alergenów dla koktajlu bananowo truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze koktajlu bananowo truskawkowego

na 100g gotowej potrawy

Koktajl bananowo truskawkowy to doskonała propozycja na szybki w przygotowaniu posiłek. Banany oraz truskawki stanowią doskonałe źródło cennych składników mineralnych, oraz witamin, natomiast dodatek mleka wzbogaca koktajl w białko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
53.32
186.62
Białko (g)
1.65
5.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
9.76
34.17
Węglowodany przyswajalne (g)
8.38
29.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
4.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
1.31
4.59
Tłuszcze nasycone (g)
0.93
3.25
Tłuszcze nienasycone (g)
0.38
1.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.26
0.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.42
Cholesterol (mg)
4.17
14.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
12.15
42.53
Witamina B6 (mg)
0.12
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.66
Witamina C (mg)
27.39
95.86
Witamina D (µg (mcg))
0.38
1.34
Witamina E (mg)
0.04
0.13
Retinol (µg (mcg))
10.76
37.67
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Ryboflawina (mg)
0.20
0.69
Niacyna (mg)
0.27
0.95
Foliany (µg (mcg))
14.72
51.53
Beta karoten (µg (mcg))
10.79
37.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
13.85
48.47
Potas (mg)
193.28
676.47
Wapń (mg)
50.58
177.04
Fosfor (mg)
49.88
174.56
Magnez (mg)
15.38
53.81
Żelazo (mg)
0.23
0.80
Cynk (mg)
0.23
0.82
Miedź (mg)
0.04
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny koktajlu bananowo truskawkowego 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania koktajlu bananowo truskawkowego

Koszt składników
15.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Banan
150 g
1 duża sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 150 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
15.10