Przepis na knedle z jagodami krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
garnek

Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Ostudź ziemniaki, a następnie rozgnieć je widelcem lub przeciśnij przez praskę.

Wsyp mąkę i wbij jajko, całość wymieszaj.

Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz je.

Na środek ziemniaczanym placuszków dodaj owoce i zawiń w kulę.

Ugotuj całość w lekko osolonej wodzie, do momentu, aż wypłyną.

knedle z jagodami
Knedle z jagodami
Koszt przygotowania dania
20.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
56 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Knedle z jagodami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o knedlach z jagodami

Knedle z jagodami to pyszne w smaku kluski na słodko na bazie ziemniaków.

Będzie to świetny pomysł na obiad w wersji słodkiej.

Knedliczki to tradycyjna czeska potrawa, którą nasi sąsiedzi podają do dań wytrawnych z mięsem i sosem idealnych na obiad, a także w wersji na słodko z owocami czy serem.

Przepisy na wersję wytrawną knedli znajdziesz w innych moich propozycjach.

Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na knedle z jagodami.

Czeskie przysmaki będą dobre z truskawkami, śliwkami lub wiśniami.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować: ziemniaki, jajko, owoce, odrobinę soli, mąka i cukier puder.

Są to podstawowe składniki, które bez problemu dostaniesz, w każdym większym sklepie.

Zatem, jak zrobić knedle z jagodami?

W pierwszej kolejności obierz i ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Następnie poduś je lub przeciśnij przez praskę, wsyp mąkę i wbij jajko.

Wymieszaj masę ziemniaczaną do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto podziel na niewielkie kawałki i uformuj kulki, a następnie je rozpłaszcz w rękach.

Na placki z masy ziemniaczanej połóż owoce i uformuj kule, ugotuj je w lekko osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch.

Kluski podawaj ze śmietaną, cukrem pudrem lub cynamonem.

To jest mój prosty i sprawdzony przepis na domowe czeskie pyszności.

Tradycyjne knedle to dobry pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny, nie jest to trudny przepis.

Będzie to idealny pomysł na obiad na słodko, każdy domownik na pewno będzie zachwycony. Przygotuj to pyszne danie dla dzieci i dorosłych.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Ziemniaki charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego nie będzie to dobra potrawa dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Wartości odżywcze knedli z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
113.08 kcal
56.54 kcal
Białko
3.76 g
1.88 g

Węglowodany w knedlach z jagodami

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
23.60 g
11.80 g
Węglowodany przyswajalne
21.32 g
10.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.28 g
1.14 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
0.86 g
0.43 g
Tłuszcze nasycone
0.49 g
0.25 g
Tłuszcze nienasycone
0.37 g
0.18 g
Tłuszcze jednonasycone
0.20 g
0.10 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.17 g
0.08 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
18.35 mg
9.17 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na knedle z jagodami

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
9.10 µg (mcg)
4.55 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
12.35 mg
6.17 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.28 mg
0.14 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
7.89 µg (mcg)
3.95 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.06 mg
Niacyna
1.52 mg
0.76 mg
Foliany
30.76 µg (mcg)
15.38 µg (mcg)
Beta karoten
12.93 µg (mcg)
6.47 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na knedle z jagodami

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
10.55 mg
5.27 mg
Potas
245.96 mg
122.98 mg
Wapń
21.82 mg
10.91 mg
Fosfor
56.89 mg
28.44 mg
Magnez
18.43 mg
9.21 mg
Żelazo
1.37 mg
0.69 mg
Cynk
0.41 mg
0.21 mg
Miedź
0.10 mg
0.05 mg
Mangan
0.45 mg
0.22 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny knedli z jagodami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w knedlach z jagodami

Lista alergenów dla knedli z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania knedli z jagodami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jagody
400 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Cynamon
10 g
1 łyżka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Koszt składników
32.30
Jak oceniasz przepis na knedle z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób