Przepis na knedle z gulaszem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, tymianek, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, praska do ziemniaków

W garnku podsmaż oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.

Mięso pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Smaż 4 minuty.

Marchewki obierz i pokrój w plasterki, dodaje je do pozostałych składników.

Całość zalej bulionem i wsyp przyprawy. Duś 60 minut.

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj mąkę i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Z ciasta formuj małe kulki.

W dużym garnku zagotuj 3 litry wody i wkładaj knedle małymi partiami.

Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.

Do gulaszu wlej śmietankę i zagotuj.

Kluski podawaj z ciepłym sosem.

Knedle z gulaszem podane w dużej misce.
knedle z gulaszem
Koszt przygotowania dania
30.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
506 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
69

Knedle z gulaszem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o knedlach z gulaszem

Knedle z gulaszem to wspaniały pomysł na naprawdę pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na posiłek dla całej rodziny. Miękkie kluski wspaniale łączą się z sosem pieczeniowym. To doskonały wybór dla wszystkich miłośników mięsnych dań, gdyż nie brakuje go w tym daniu. Całość najlepiej podawać z surówką ze świeżych warzyw, by skomponować w pełni zbilansowane danie.

Przepis na knedle z gulaszem jest idealnym sposobem na posiłek, który zaskakuje wspaniałym smakiem. To zasługa nie tylko aromatycznego, mięsnego sosu, ale również pysznych i delikatnych knedli. Całość jest po prostu wspaniałą opcją na co dzień. Podstawę tej receptury stanowi ciasto na knedle, które robi się z ziemniaków. Warto przygotować sobie ziemniaki trochę wcześniej, dzięki temu można zaoszczędzić naprawdę sporo czasu. Do ich wykonania nadają się również te, które zostały z obiadu, ważne by nie były zbyt słone, przez to całość mogłaby nie smakować zbyt dobrze. Najlepiej użyć gatunku, który nie rozpada się po ugotowaniu, dzięki czemu knedle utrzymają odpowiednią formę nawet po obróbce termicznej. Ciasto z przepisu jest bardzo miękkie i nie twardnieje po ugotowaniu, to ze względu na niewielki dodatek mąki pszennej, która dba o ich delikatność. Jednak w przypadku wersji bezglutenowej można zamienić ją na skrobię ziemniaczaną, która równie dobrze połączy ciasto. Tak przygotowane knedle są po prostu pyszne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić knedle z gulaszem, które zachwycają smakiem, wybierz ten przepis, na pewno nie pożałujesz. Obok miękkich i smacznych klusek dostaniesz w nim również wspaniały, gęsty sos. To danie to połączenie kuchni czeskiej i węgierskiej. Czeskie knedliki łączą się w nim z najprawdziwszym węgierskim gulaszem, który jest bardzo aromatyczny i dość pikantny. Jego podstawę stanowi pyszna wołowina, która po długim gotowaniu staje się miękka i naprawdę smaczna. To doskonały pomysł na wyjątkowe danie, które sprawdzi się na obiad. Te pyszne knedle to dobre rozwiązanie również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, gdyż ten sprawdzony przepis gwarantuje smaczne danie stworzone w prosty sposób.

Wartości odżywcze knedli z gulaszem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kalorie)
140.71 kcal
506.57 kcal
Białko
5.99 g
21.55 g

Węglowodany w knedlach z gulaszem

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany
10.76 g
38.75 g
Węglowodany przyswajalne
10.01 g
36.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.76 g
2.72 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz
8.19 g
29.47 g
Tłuszcze nasycone
4.09 g
14.74 g
Tłuszcze nienasycone
4.09 g
14.73 g
Tłuszcze jednonasycone
3.36 g
12.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.73 g
2.62 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na knedle z gulaszem

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A
45.92 µg (mcg)
165.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
5.70 mg
20.53 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.45 µg (mcg)
1.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.42 mg
1.52 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
8.53 µg (mcg)
30.69 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.57 mg
5.66 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
19.44 µg (mcg)
69.98 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
369.52 µg (mcg)
1330.26 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na knedle z gulaszem

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód
93.74 mg
337.48 mg
Potas
207.45 mg
746.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
14.23 mg
51.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
74.30 mg
267.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
13.77 mg
49.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.93 mg
3.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.80 mg
2.88 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny knedli z gulaszem 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w knedlach z gulaszem

Lista alergenów dla knedli z gulaszem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania knedli z gulaszem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Łopatka wieprzowa
450 g
17.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
10.93
Za 450 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Śmietanka kremowa 30%
125 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Koszt składników
71.50
Jak oceniasz przepis na knedle z gulaszem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób