Knedle

knedle

Knedle to potrawa gotowana w wodzie, która wielu osobom przypomina podłużne pierogi. Robi się je z mąki, jaj oraz gotowanych ziemniaków – niektórzy przyrządzają też knedliki z ciasta twarogowego albo parzonego. W środku potrawa może być nadziewana różnego rodzaju farszem – zarówno wytrawnym, jak i słodkim. Nazwa dania pochodzi z Niemiec i w tłumaczeniu na język polski oznacza „kluski”. Według czesko-austriackiej receptury na knedle powinno się je zaraz po ugotowaniu obtoczyć w bułce tartej, koniecznie zrumienionej na maśle, następnie podawać posypane cukrem pudrem.

Knedle - polecane przepisy

Knedle - pozostałe przepisy

Knedle – przepisy i sposoby wykonania tradycyjnych knedli

Knedle to popularne danie z mąki, gotowanych ziemniaków i jaj, które znane i uwielbiane jest zwłaszcza u naszych czeskich i niemieckich sąsiadów. Potrawę można robić zarówno na słodko (np. ze śliwkami), jak i na słono z ziemniakami i mięsem. Tradycyjne ciasto na knedliki powinno być puszyste i miękkie. Jaki przepis pozwoli osiągnąć właśnie taki efekt? Jak zrobić knedle śliwkowe, aby smakowały całej rodzinie? Sprawdź najciekawsze informacje i najsmaczniejsze przepisy na knedliki!

Przepis na knedle ze śliwkami – sprawdź, jak zrobić tradycyjne knedliki

Pyszne i puszyste knedliki z ziemniakami – kilka słów na temat historii potrawy

Knedle kojarzą się większości z nas ze słodką potrawą, którą zwykle można serwować na rodzinny obiad. Okazuje się jednak, że jedynymi słusznymi knedlikami nie są wyłącznie te śliwkowe. Można bowiem przygotować potrawę zarówno na słodko, jak i na słono. To niezwykle uniwersalne i jednocześnie różnorodne danie, które coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Nazwę na potrawę zapoczątkowali Niemcy – w tłumaczeniu na język polski słowo klöße, od którego pochodzą knedle, oznacza „kluski”. Jeśli jednak zagłębić się w etymologię słowa, swoje korzenie ma ono nawet w łacinie i języku staroangielskim. Znawcy kulinarni uważają, że pomysł na knedle narodził się w Bawarii, a więc najbardziej charakterystycznym i jednocześnie najdalej wysuniętym na północ regionem w Niemczech. Pochodzenie potrawy miało więc duży wpływ na rozprzestrzenienie się popularności knedlików w innych, sąsiednich państwach.

Pierwszy przepis na knedle znaleziono w Bawarii – datuje się go na XVIII wiek. Poza knedlikami właśnie z tamtego niemieckiego regionu wywodzą się też przecież inne mączne dania (np. kluski śląskie i pyzy poznańskie). Istnieje oczywiście możliwość, że receptura na knedle pojawiła się wcześniej w zupełnie innym kraju. Być może zaczęto je robić w górach, ponieważ właśnie tam ludność żywiła się takimi potrawami, które łatwo było zrobić. Ludzie posiłkowali się też produktami spożywczymi łatwymi do przenoszenia. Mieszkańcy gór jedli zatem kaszę z suszonymi owocami albo bardzo gęstą owsiankę. Często odżywiali się też pieczonym mięsem. Co ciekawe, knedliki dawniej wcale nie były popularne wśród wysoko usytuowanych osób. Żywili się nimi głównie chłopi, a więc osoby ubogie. Knedle nie dość, że łatwo się robiło, to w dodatku potrafiły błyskawicznie nasycić nawet dorosłego mężczyznę – mimo że ich skład opierał się wyłącznie na najprostszych składnikach. Dopiero wiele lat później danie to zaczęło cieszyć się coraz większą popularnością. Nawet Franciszek Ferdynand Habsburg zachwycał się knedlami, wciąż prosząc kucharzy o przygotowanie mu ich na obiad.

Knedle w Niemczech i Czechach – jak się je robi i z czym serwowane są knedliki?

W Niemczech najbardziej popularne są semmelknödel, a więc typowe knedle niemieckie, które przyrządza się z czerstwego chleba. Nasi sąsiedzi uwielbiają jeść knedliki do potraw mięsnych. Dziś więc jest to smaczny dodatek do mięsa, jednak… nie zawsze tak było. Dawniej w ten sposób wykorzystywano po prostu zeschłe już pieczywo. Semmelknödel robione są z mąki, jednak często dodaje się do nich szczypiorek oraz pietruszkę. Potrawa najlepiej smakuje z mięsem (np. gulaszem wieprzowym), ale też z soczewicą lub grzybami. U naszych niemieckich sąsiadów jednak nie są to jedyne knedle, jakie się przygotowuje. Robi się u nich również knedliki, które są m.in. na bazie suchego pieczywa. Formuje się je jednak w podłużne walce i kroi na kawałki, a w zasadzie na grube plastry (już po ugotowaniu). Właśnie w takiej formie danie stało się szczególnie popularne w Czechach – tam robi się tradycyjnie je na bazie proszku do pieczenia albo drożdży, dzięki czemu knedliki zawsze wychodzą puszyste. Czesi zwykle serwują knedliki w mięsnym sosie, zestawiając danie z kiszoną kapustą.

Ziemniaki stały się popularne w Europie dopiero w okolicy XVII wieku, kiedy przywieziono je z Ameryki Południowej. Jako że okazały się bardzo łatwe w uprawie i można było w prosty sposób wykorzystywać ich walory smakowe, ziemniaki szybko stały się częścią knedlików. Właśnie na ich bazie powstały np. czeskie bramborové knedlíky czy niemieckie erdäpfelknödel, które nasi sąsiedzi serwują z gęsią lub kaczką, okraszając potrawę duszoną kapustą czerwoną. Warto dodać, że tradycja przyrządzania knedlików dotarła również do północnych Włoszech, a dokładnie w okolice Alp. Włosi przyrządzają je jako canederli, a więc chlebowe knedle z serem. Wielu mieszkańców północnej części Italii robi również specyficzne kluski z boczkiem lub szpinakiem. Co ciekawe, swoją potrawę Włosi wliczają także do kuchni chłopskiej, a więc pochodzącej z biedniejszych wsi.

Najlepsze pomysły na knedle – wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć

Czy knedliki są zdrowe? Knedle w wersji wytrawnej i słodkiej

Knedle znane są dziś zarówno robione na słono, jak i na słodko. Jednymi z najbardziej popularnych są te pochodzące z okolic austriackiego Tyrolu. Właśnie tam turyści szczególnie zachwycają się tiroler speckknödel, a więc okrągłymi knedlikami, które robi się na bazie wędzonego boczku i chleba. Bardzo często podaje się to danie z rosołem, jednak w niektórych restauracjach knedle kroi się w grube plastry, smaży i podaje z kiszoną kapustą albo sałatą. W Niemczech, Czechach i Austrii popularne są także wytrawne knedle leberknödel, które są małe, a w środku mają farsz składający się z wątróbki oraz podobnych podrobów. Bazą dania jest też oczywiście chleb i jaja. Mięsnymi knedlikami, o których warto wspomnieć, są również fleischknödel. Potrawę robi się ziemniaczanego albo chlebowego ciasta, a także cebuli i mięsa – zwykle mielonego, choć niektórzy do przygotowania potrawy wykorzystują również kiełbasę. Knedliki w takiej postaci podawać można jako drugie danie obiadowe, bez żadnych dodatków.

Knedle można jeść również na słodko – zarówno na obiad, jak i na deser. Najbardziej popularne są  knedliczki nadziewane różnymi owocami. Równie dużym wzięciem cieszą się knedliki z owocami, które serwuje się z odpowiednią do smaku posypką. W naszym kraju najczęściej przyrządza się knedliki ziemniaczane z cukrem, śliwkami i cynamonem. Austriacy zajadają się np. knedlikami marillenknödel z ciasta ziemniaczanego, które wypełnione jest morelami. Zwykle podaje się je z cukrem pudrem oraz bułką tartą – koniecznie smażoną! Oprócz nich w Austrii je się także słodkie knedle z ciasta drożdżowego, które nazywają się germknödel. Knedliki powinno się nadziewać powidłami i serwować z makiem i sosem waniliowym – ewentualnie z masłem. Słowacy i Czesi również lubią zjeść knedliki na słodko, zwłaszcza z jagodami i masłem, śmietaną oraz cukrem trzcinowym. Mieszkańcy Czech chętnie przyrządzają też knedle z mielonym makiem oraz nadziewane owocami, które robią z ciasta twarogowego. W słodkich czeskich knedlikach posypką często staje się kruszony piernik.

Wiele osób zastanawia się, czy knedle są zdrowe. Cóż, nie do końca. Z całą pewnością nie powinno się każdego dnia spożywać ich zatrważających ilości na obiad lub na kolację. Knedliki powstały bowiem po to, aby nasycić człowieka strudzonego pracą – nie po to, żeby był dzięki nim najzdrowszy na świecie. W knedlikach nie ma przecież ani produktów pełnoziarnistych, ani warzyw czy olejów roślinnych. Ciężko więc doszukiwać się w nich „uzdrawiających” właściwości. Warto jednak pamiętać o tym, że knedle są pożywieniem naprawdę smacznym i pozbawionym zarówno tłuszczów, jak i soli. Jeśli więc będzie się je jadło sporadycznie, można bez wyrzeczeń i ze spokojem spożywać knedliki.

Knedle ze śliwkami – sprawdź, jak przygotować je na obiad dla całej rodziny

Knedliki ze śliwkami są świetnym pomysłem na pyszny obiad ze świeżych owoców sezonowych. Nie dość, że są bardzo słodkie, to w dodatku puszyste i pyszne. Jako że zwykle smakują nawet dzieciom, można podawać je również jako deser. Do przyrządzenia knedlików potrzebujesz jedynie kilku składników: ziemniaków, mąki pszennej typ 500, jajek, śliwek i przypraw do smaku – cukru z wanilią oraz cynamonu. Na początek obierz ziemniaki i pokrój je na mniejsze kawałki. Ugotuj ziemniaki do miękkości, po czym przeciśnij je przez praskę i wrzuć do większego naczynia. Wymieszaj z mąką, cukrem waniliowym i jajkiem. Uformuj niewielkie kulki z ciasta, a następnie rozpłaszcz je w rękach. Opłucz śliwki i przekrój je na równe połówki, po czym posyp je cynamonem i przykryj każdą dwiema częściami ciasta. Uformuj z niego kulkę, zagotuj wodę w dużym garnku i partiami wkładaj do niej knedliki. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je przez maksymalnie 5 minut, po czym wyciągnij cedzakową łyżką. Podawaj ciepłe, najlepiej posypane cukrem pudrem.

Knedliki ze śliwkami z pewnością posmakują nie tylko fanom słodkości, ale też miłośnikom kulinarnych eksperymentów. Nie dość, że są bardzo miękkie i aromatyczne, to w dodatku pożywne. Przepis na słodkie knedle jest prosty, zatem z ich przyrządzeniem nie będzie miał problemu zupełnie nikt – nawet osoby, które są totalnymi laikami w kuchni. Warto pamiętać, że do przygotowania dania wspaniale sprawdzą się starsze ziemniaki albo nawet te, które zostały z obiadu. Nie mogą być one jednak zbyt słone, bo może to popsuć smak całego dania. Knedle ze śliwkami najlepiej smakują z owocami sezonowym, jednak można też robić je z suszoną albo mrożoną śliwką. Oczywiście, jeśli tylko jest taka możliwość, korzystaj ze świeżych owoców.

Knedle z mięsem – prosty przepis na knedliki mięsne, krok po kroku

Masz ochotę na knedle w wytrawnej wersji? Spróbuj przyrządzić knedliki mięsne, które stanowić mogą fantastyczny obiad dla całej rodziny. Zanim zaczniesz je robić, pamiętaj jednak, iż przyrządzanie mięsnych knedli jest dość czasochłonne. Należy wobec tego wykazać wobec nich odrobinę cierpliwości. Oto składniki, które należy przyszykować, aby zrobić knedle z mięsem: łopatka wieprzowa, mąka pszenna typ 500, ziemniaki, mąka ziemniaczana, cebula, jajka, nać pietruszki i przyprawy do smaku – lubczyk, papryka słodka, pieprz i sól.

Najpierw ugotuj ziemniaki, następnie przeciśnij je przez praskę i dodaj jajka, mąkę i sól. Zagnieć ciasto, po czym ugotuj mięso w wodzie. Wrzuć do niej korzeń selera, marchew, ziele angielskie i liście laurowe. Zmiel mięso i dodaj do niego podsmażoną cebulę, a także poszatkowaną pietruszkę, lubczyk i przyprawy do smaku. Zagnieć wszystko. Mięso wydaje się zbyt suche? Dodaj więc do niego wywar, który powstał z gotowania farszu. Następnie podziel ciasto ziemniaczane na porcje i na wszystkich kawałkach poukładaj mięsny farsz. Zlep i uformuj mięsne kulki, aby powstały z nich knedle. Ugotuj całość we wrzącej i osolonej wodzie, nie zmniejszając gazu. Gotuj knedliki małymi porcjami – gdy ugotujesz ich bowiem za dużo, ciasto może się rozgotować. Danie należy podawać z podsmażonym boczkiem i kawałkami również podsmażonej cebuli.

Knedliki z mięsem to idealne danie dla całej rodziny, które może być naprawdę treściwym i bardzo smacznym obiadem. Ciasto z gotowanych ziemniaków w połączeniu z aromatycznym i smacznym mięsem na pewno zachwyci wszystkich domowników. Do przygotowania knedlików wykorzystać można zarówno mięso wieprzowe, jak i drobiowe (np. użyć kurczaka z rosołu). Przepis na knedliki mięsne jest prosty, jednak wymaga naprawdę wiele cierpliwości oraz czasu. Mimo że potrawa jest czaso i pracochłonna, warto od czasu do czasu zaserwować ją swoim najbliższym. Co ciekawe, knedle można również zamrozić i przechowywać je w zamrażarce maksymalnie do 3 miesięcy.

Knedle z twarogu – najlepszy przepis na proste knedle twarogowe

Jeśli szukasz prostego sposobu na smaczne knedle, warto zrobić je z twarogu. Nie dość, że ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż pozostałych knedli, to w dodatku potrawa ma o wiele mniej cukru – zatem ma niższy od pozostałych indeks glikemiczny. Potrzebujesz zaledwie czterech składników, aby przyrządzić knedle: sera chudego twarogowego, mąki pszennej typ 500, jaj i cukru waniliowego. Najpierw przeciśnij twaróg przez praskę, po czym zmieszaj go z mąką, jajkiem i cukrem. Wyrób ciasto rękoma, a następnie odrywaj z masy małe porcje, formując w dłoniach kulki. Zagotuj wodę w dużym garnku i po kolei wrzucaj do niej knedliki. Od momentu wypłynięcia gotuj je przez maksymalnie 4 minuty. Na koniec wyjmij je cedzakową łyżką i podawaj na ciepło.

Knedle są fantastyczną alternatywą dla tradycyjnej wersji tego dania. Warto dodać, że są również znakomitym rozwiązaniem dla cierpiących na cukrzycę lub insulinooporność, gdyż twarogowe knedle mają bardzo niski indeks glikemiczny. Twaróg z knedli dostarczyć może do organizmu potężną dawkę białka i sprawić, że po posiłku będzie się sytym. Knedle twarogowe można też oczywiście zrobić z nadzieniem, np. owocowym. Polacy zdecydowanie najbardziej preferują jedzenie knedli ze śliwką, choć równie dobrze smakują im knedliczki z morelami i z truskawkami.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto