Przepis na knedle z mięsem krok po kroku
- Ziemniaki średnie 1500 g
- Mąka pszenna typ 500 450 g
- Mąka ziemniaczana 50 g
- Jajko 2 szt.
- Łopatka wieprzowa 600 g
- Cebula 100 g
- Natka pietruszki 10 g
Ziemniaki ugotuj. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj mąkę i jajka oraz sól. Zagnieć ciasto.
Ugotuj mięso w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim, korzeniem selera i marchewką.
Zmiel mięso.
Do zmielonego mięsa dodaj podsmażoną cebulę, przyprawy, poszatkowaną natkę pietruszki i lubczyk. Zagnieć. Jeśli jest zbyt suche dolej wywaru z gotowania mięsa.
Ciasto ziemniaczane podziel na 15 równych porcji. Na każdej układaj farsz z mięsa. Zlepiaj i formuj kulki.
Gotuj w osolonej wrzącej wodzie, staraj się nie zmniejszać gazu. Gotuj małymi porcjami. W innym przypadku ciasto się rozgotuje.
Gotowe danie podawaj z okrasą z cebuli i boczku.

(liczba kalorii)
Knedle z mięsem - cechy przepisu
Więcej o knedlach z mięsem
Knedle z mięsem to doskonała propozycja na domowy obiad. Knedle ziemniaczane są tradycyjną polską potrawą. Można je robić z mięsem lub owocami - najbardziej popularne są śliwki i truskawki. Idealne połączenie ciasta z gotowanych ziemniaków oraz dobrze przyprawionego mięsa zachwyci nie jedno wymagające podniebienie. Do przygotowania farszu możesz użyć gotowanego mięsa z rosołu.
Ciasto na knedle z mięsem wykonasz z gotowanych ziemniaków, mąki i jajek. Ziemniaki musisz przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajka i sól. Ciasto należy dokładnie zagnieść. Jak zrobić knedle z mięsem? Wiesz już jak przygotować ciasto. Teraz pora na farsz. Knedle przygotujesz z mięsem mielonym. Najlepiej sprawdzi się mięso wcześniej już ugotowane, gdyż po zmieleniu będzie miało klejącą konsystencję. Wykorzystaj kurczaka z rosołu lub wieprzowinę. Zmiel je w maszynce. Dodaj podsmażoną cebulkę, dopraw do smaku. Teraz możesz zabrać się za robienie knedli. Na kawałki ciasta układaj kulki farszu mięsnego. Uformuj knedle mogą mieć kształt okrągły lub podłużny.
Przepis na knedle z mięsem gotowanym wymaga od Ciebie cierpliwości i trochę wprawy w gotowaniu. Ciasto musi mieć idealną konsystencję, nie może być zbyt lepkie. Pamiętaj również, żeby knedle gotować we wrzącej wodzie, małymi porcjami. W innym przypadku ciasto rozklei się i z knedli zostanie jedynie farsz.
Ziemniaki zawarte w przepisie są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Ziemniaki są bogactwem witaminy C i potasu. W zależności od tego jakie wybierzesz mięso uzyskasz mniej lub bardziej kaloryczną potrawę. Tłuste mięso zwiększy jej kaloryczność. Dlatego polecamy wybrać mięso z kurczaka lub chudy kawałek wieprzowiny. Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest ważnym budulcem dla naszego ciała.
Podsumowując knedle z mięsem są pracochłonną potrawą łączącą ciasto z gotowanych ziemniaków i mielonego mięsa. Warto więc przygotować więcej i zamrozić. Możesz je przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Bardzo dobrze smakują odsmażone lub z okrasą z cebulki i boczku.
Wartości odżywcze knedli z mięsem
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w knedlach z mięsem
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na knedle z mięsem
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na knedle z mięsem
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w knedlach z mięsem
Lista alergenów dla knedli z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko