Knedle czeskie

Opublikowano: 24.02.2022 r., 23:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
knedle czeskie
Knedle czeskie
Czeskie knedliczki jako dodatek do dania głównego. Knedle to mączny produkt bardzo podobny do naszych pyz lub klusek na parze.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 10 min
224 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka krupczatka 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Drożdże świeże 1/2 kstki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na knedle czeskie krok po kroku

Odrobinę mąki wymieszaj z drożdżami, wsyp cukier i wlej odrobinę ciepłego mleka.

Wymieszaj, odstaw zaczyn na 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.

Dodaj pozostałe składniki i wbij jajka.

Wyrób ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw do wyrośnięcie na kolejne 30 minut.

Tak przygotowane ciasto podziel na kilka równych części wielkości pięści.

Ugotuj knedle w lekko osolonej wodzie, do momentu, aż wypłyną.

Jak oceniasz przepis na knedle czeskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat knedli czeskich

Knedle czeskie to pyszne w smaku mączne wyroby bardzo podobne w smaku do naszych klusek na parze lub pyz, charakterystycznych dla stolicy Wielkopolski.

Knedliczki to tradycyjna czeska potrawa, którą nasi sąsiedzi podają do dań wytrawnych z mięsem i sosem idealnych na obiad, a także w wersji na słodko z owocami czy serem.

Przepisy na słodkie knedle znajdziesz w innych moich propozycjach.

Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na knedle czeskie w wersji podstawowej.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować: mąkę krupczatkę, mleko, drożdże, jajka.

Są to podstawowe składniki, które bez problemu dostaniesz, w każdym większym sklepie.

Zatem, jak zrobić knedle czasie?

W pierwszej kolejności przygotujemy zaczyn. Wystarczy, że odrobinę mąki przesiejesz i wsypiesz do miski, następnie dodaj pokruszone drożdże i wlej odrobinę ciepłego mleka.

Całość wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.

Jeśli masz możliwość, zostaw miskę w ciepłym miejscu np. na nasłonecznionym parapecie lub na kuchence.

Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wbij jajka, całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto do momentu, gdy uzyskasz jednolitą konsystencję i ponownie zostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Tak przygotowane ciasto podziel na kilka równych części, mniej więcej w wielkości pięści. Uformuj knedle i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Gdy wypłyną na górę, będą dobre do spożycia.

To jest mój prosty i sprawdzony przepis na domowe czeskie pyszności.

Tradycyjne knedle to dobry pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny, nie jest to trudny przepis. Potrzebujesz jedynie odrobinę cierpliwości, ponieważ powstają one na drożdżach, co wiąże się z wyrastaniem ciasta. W przepisie została użyta mąka krupczatka, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, do których należy celiakia, alergia na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwość na pszenicę to nie będzie potrawa dla Ciebie, chyba że zamienisz mąkę na naturalnie bezglutenową. Jeśli jesteś osobą zdrową, nie ma potrzeby zamieniania mąki i wykluczania ze swojej diety glutenu. Może to doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Alergeny w knedlach czeskich

Lista alergenów dla knedli czeskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze knedli czeskich

na 100g gotowej potrawy

Knedle możesz podawać na słodko lub w wersji wytrawnej z mięsem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
224.53
224.53
Białko (g)
7.27
7.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
42.14
42.14
Węglowodany przyswajalne (g)
41.06
41.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
1.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
2.44
2.44
Tłuszcze nasycone (g)
1.25
1.25
Tłuszcze nienasycone (g)
1.19
1.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.71
0.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
0.48
Cholesterol (mg)
55.03
55.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
49.17
49.17
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.30
Witamina C (mg)
0.07
0.07
Witamina D (µg (mcg))
0.63
0.63
Witamina E (mg)
0.16
0.16
Retinol (µg (mcg))
49.17
49.17
Tiamina (mg)
0.53
0.53
Ryboflawina (mg)
0.36
0.36
Niacyna (mg)
3.84
3.84
Foliany (µg (mcg))
122.78
122.78
Beta karoten (µg (mcg))
0.96
0.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
34.32
34.32
Potas (mg)
139.68
139.68
Wapń (mg)
55.95
55.95
Fosfor (mg)
113.14
113.14
Magnez (mg)
14.77
14.77
Żelazo (mg)
4.08
4.08
Cynk (mg)
0.89
0.89
Miedź (mg)
0.09
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny knedli czeskich 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania knedli czeskich

Koszt składników
12.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
400 g
2 szklanki
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
20 g
1/2 kstki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Koszt składników
12.70