Knedle z owocami

Opublikowano: 25.02.2022 r., 10:35 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
knedle z owocami
Knedle z owocami
Knedle z owocami to połączenie masy ziemniaczanej z owocami. Jest to tradycyjne danie naszych czeskich sąsiadów, poznaj mój sprawdzony przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 10 min
69 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 1/2 szklanki (125 g)
  • Cukier puder 1/2 szklanki (125 g)
  • Śliwki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, miska

Przepis na knedle z owocami krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skóry, ugotuj do miękkości, a następnie przeciśnij przez praskę.

Ostudzone ziemniaki wymieszaj z mąką, odrobiną soli i jajkiem.

Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję, podziel je na kulki wielkości orzecha włoskiego.

Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestkę.

Ziemniaczane kulki rozpłaszcz w rękach i dodaj na środek owoce.

Uformuj kulę i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Knedle podawaj ze śmietaną lub cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na knedle z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat knedli z owocami

Knedle z owocami to pyszne w smaku kluski na słodko na bazie ziemniaków.

Będzie to świetny pomysł na obiad w wersji słodkiej.

Knedliczki to tradycyjna czeska potrawa, którą nasi sąsiedzi podają do dań wytrawnych z mięsem i sosem idealnych na obiad, a także w wersji na słodko z owocami czy serem.

Przepisy na wersję wytrawną knedli znajdziesz w innych moich propozycjach.

Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na knedle z owocami, ja postawiłam na śliwki.

Czeskie przysmaki będą dobre z truskawkami, jagodami lub wiśniami.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować: ziemniaki, jajko, owoce, odrobinę soli, mąka i cukier puder.

Są to podstawowe składniki, które bez problemu dostaniesz, w każdym większym sklepie.

Zatem, jak zrobić knedle z owocami?

W pierwszej kolejności obierz i ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Następnie poduś je lub przeciśnij przez praskę, wsyp mąkę i wbij jajko.

Wymieszaj masę ziemniaczaną do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto podziel na niewielkie kawałki i uformuj kulki, a następnie je rozpłaszcz w rękach.

Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestkę.

Na placki z masy ziemniaczanej połóż owoce i uformuj kule, ugotuj je w lekko osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch.

To jest mój prosty i sprawdzony przepis na domowe czeskie pyszności.

Tradycyjne knedle to dobry pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny, nie jest to trudny przepis.

Będzie to idealny pomysł na obiad na słodko, każdy domownik na pewno będzie zachwycony. Przygotuj to pyszne danie dla dzieci i dorosłych.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Ziemniaki charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego nie będzie to dobra potrawa dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Alergeny w knedlach z owocami

Lista alergenów dla knedli z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze knedli z owocami

na 100g gotowej potrawy

Knedle możesz przygotować też z innymi owocami, śliwki jednak pasują najlepiej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
139.52
69.76
Białko (g)
3.36
1.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
30.57
15.29
Węglowodany przyswajalne (g)
29.24
14.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.78
0.39
Tłuszcze nasycone (g)
0.44
0.22
Tłuszcze nienasycone (g)
0.34
0.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.22
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.52
9.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
12.58
6.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.49
5.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.96
3.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.08
Ryboflawina (mg)
0.10
0.05
Niacyna (mg)
1.34
0.67
Foliany (µg (mcg))
26.89
13.44
Beta karoten (µg (mcg))
52.04
26.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
10.35
5.17
Potas (mg)
256.39
128.20
Wapń (mg)
12.11
6.05
Fosfor (mg)
54.02
27.01
Magnez (mg)
16.97
8.48
Żelazo (mg)
1.13
0.57
Cynk (mg)
0.35
0.17
Miedź (mg)
0.09
0.05
Mangan (mg)
0.17
0.08
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny knedli z owocami 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania knedli z owocami

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Śliwki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Koszt składników
18.00