Przepis na knedle thermomix krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon
To będzie niezbędne
garnek, stolnica, thermomix, kopystka (thermomix)

Śliwki umyj i wypestkuj.

Do naczynia miksującego włóż ugotowane ziemniaki i rozdrobnij je 6s./obroty 4.

Następnie do naczynia miksującego dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko, szczyptę soli i wyrób ciasto 20s./obroty 4. Ciasto wyrabiaj przy pomocy kopystki.

Gotowe ciasto wyłóż na wysypaną mąką pszenną stolnicę i uformuj wałek.

Wałek podziel na mniejsze kawałki, około 10 sztuk.

Z każdego wałek uformuj placuszek na którego środek ułóż śliwkę. Placuszek zlep i uformuj kulę.

W garnku rozgrzej wodę z solą. Do gotującej się wody włóż knedle i gotuj je około 5 minut (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody).

Gotowe knedle wyciągnij z wody i podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego bezpośrednio po przygotowaniu.

Często zadawane pytania

Knedle Thermomix podane na białym talerzu.
Knedle Thermomix
Koszt przygotowania dania
6.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
124 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
72

Knedle Thermomix - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o knedlach Thermomix

Knedle Thermomix to pomysł na dobre danie, które możemy podać na obiad nie tylko dla dzieci. Pyszne knedle doskonale smakują z dodatkiem bułki tartej przesmażonej na maśle lub z dodatkiem jogurtu naturalnego z cynamonem. Przepis świetnie sprawdzi się, aby wykorzystać ziemniaki ugotowane dzień wcześniej - zapobiega to marnowaniu żywności. Przepis na knedle z Thermomixu jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować knedle potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ugotowane ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajko, śliwki, jogurt naturalny, cynamon oraz sól. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. W okresie zimowym warto wykorzystać śliwki mrożone.

Jak zrobić knedle w Thermomixie? Śliwki umyj i wypestkuj. Do naczynia miksującego włóż ugotowane ziemniaki i rozdrobnij je 6s./obroty 4. Następnie do naczynia miksującego dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko, szczyptę soli i wyrób ciasto 20s./obroty 4. Ciasto wyrabiaj przy pomocy kopystki. Gotowe ciasto wyłóż na wysypaną mąką pszenną stolnicę i uformuj wałek. Wałek podziel na mniejsze kawałki, około 10 sztuk. Z każdego wałek uformuj placuszek, na którego środek ułóż śliwkę. Placuszek zlep i uformuj kulę. W garnku rozgrzej wodę z solą. Do gotującej się wody włóż knedle i gotuj je około 5 minut (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody). Gotowe knedle wyciągnij z wody i podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego bezpośrednio po przygotowaniu.

Śliwki są bogate w składniki mineralne i witaminy. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów i ciast. Znajdziemy w nich takie składniki jak witamina A, C, E, B6, K, a także wapń, żelazo, miedź czy potas. Śliwki zawierają sporo przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na opóźnienie procesu starzenia się skóry.

Podsumowując szybkie knedle ze śliwkami z Thermomixa to najlepsze danie obiadowe na słodko. Łatwe knedla świetnie sprawdzą się również jako słodka przekąska. Danie to jest szybkie w przygotowaniu i pozwala na wykorzystanie ugotowanych już ziemniaków - dlatego przepis warto wykorzystać aby nie marnować jedzenia.

Wartości odżywcze knedli Thermomix

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
124.08 kcal
124.08 kcal
Białko
4.27 g
4.27 g

Węglowodany w knedlach thermomix

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
24.90 g
24.90 g
Węglowodany przyswajalne
23.49 g
23.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.41 g
1.41 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
1.03 g
1.03 g
Tłuszcze nasycone
0.69 g
0.69 g
Tłuszcze nienasycone
0.34 g
0.34 g
Cholesterol
19.87 mg
19.87 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na knedle thermomix

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.19 mg
0.19 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
8.28 mg
8.28 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.20 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
1.77 mg
1.77 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
28.88 µg (mcg)
28.88 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na knedle thermomix

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
131.53 mg
131.53 mg
Potas
263.03 mg
263.03 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
27.17 mg
27.17 mg
Fosfor
55.79 mg
55.79 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
19.12 mg
19.12 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
1.08 mg
1.08 mg
Cynk
0.39 mg
0.39 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.14 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny knedli Thermomix 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w knedlach Thermomix

Lista alergenów dla knedli Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania knedli Thermomix

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
niepełna szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śliwki
250 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Koszt składników
22.30
Jak oceniasz przepis na knedle thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób