Knedle Thermomix

Opublikowano: 25.03.2022 r., 19:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Knedle Thermomix podane na białym talerzu.
Knedle Thermomix
Knedle Thermomix to doskonała propozycja na smaczny obiad, które możemy podać na słodko. Danie to świetnie sprawdzi się w okresie jesiennym, dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
124 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki ugotowane 5 średnich sztuk (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 niepełna szklanka (150 g)
  • Mąka ziemniaczana 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Śliwki 10 średnich sztuk (250 g)
  • Jogurt naturalny 2% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon
Sprzęt kuchenny
garnek, stolnica, thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na knedle thermomix krok po kroku

Śliwki umyj i wypestkuj.

Do naczynia miksującego włóż ugotowane ziemniaki i rozdrobnij je 6s./obroty 4.

Następnie do naczynia miksującego dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko, szczyptę soli i wyrób ciasto 20s./obroty 4. Ciasto wyrabiaj przy pomocy kopystki.

Gotowe ciasto wyłóż na wysypaną mąką pszenną stolnicę i uformuj wałek.

Wałek podziel na mniejsze kawałki, około 10 sztuk.

Z każdego wałek uformuj placuszek na którego środek ułóż śliwkę. Placuszek zlep i uformuj kulę.

W garnku rozgrzej wodę z solą. Do gotującej się wody włóż knedle i gotuj je około 5 minut (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody).

Gotowe knedle wyciągnij z wody i podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na knedle thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat knedli thermomix

Knedle Thermomix to pomysł na dobre danie, które możemy podać na obiad nie tylko dla dzieci. Pyszne knedle doskonale smakują z dodatkiem bułki tartej przesmażonej na maśle lub z dodatkiem jogurtu naturalnego z cynamonem. Przepis świetnie sprawdzi się, aby wykorzystać ziemniaki ugotowane dzień wcześniej - zapobiega to marnowaniu żywności. Przepis na knedle z Thermomixu jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować knedle potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ugotowane ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajko, śliwki, jogurt naturalny, cynamon oraz sól. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. W okresie zimowym warto wykorzystać śliwki mrożone.

Jak zrobić knedle w Thermomixie? Śliwki umyj i wypestkuj. Do naczynia miksującego włóż ugotowane ziemniaki i rozdrobnij je 6s./obroty 4. Następnie do naczynia miksującego dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko, szczyptę soli i wyrób ciasto 20s./obroty 4. Ciasto wyrabiaj przy pomocy kopystki. Gotowe ciasto wyłóż na wysypaną mąką pszenną stolnicę i uformuj wałek. Wałek podziel na mniejsze kawałki, około 10 sztuk. Z każdego wałek uformuj placuszek, na którego środek ułóż śliwkę. Placuszek zlep i uformuj kulę. W garnku rozgrzej wodę z solą. Do gotującej się wody włóż knedle i gotuj je około 5 minut (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody). Gotowe knedle wyciągnij z wody i podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego bezpośrednio po przygotowaniu.

Śliwki są bogate w składniki mineralne i witaminy. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów i ciast. Znajdziemy w nich takie składniki jak witamina A, C, E, B6, K, a także wapń, żelazo, miedź czy potas. Śliwki zawierają sporo przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na opóźnienie procesu starzenia się skóry.

Podsumowując szybkie knedle ze śliwkami z Thermomixa to najlepsze danie obiadowe na słodko. Łatwe knedla świetnie sprawdzą się również jako słodka przekąska. Danie to jest szybkie w przygotowaniu i pozwala na wykorzystanie ugotowanych już ziemniaków - dlatego przepis warto wykorzystać aby nie marnować jedzenia.

Alergeny w knedlach thermomix

Lista alergenów dla knedli Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze knedli thermomix

na 100g gotowej potrawy

Knedle z Thermomixa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Stanowi dobre źródło witamin i składników mineralnych. Dodatkowo wykorzystanie przepisu w diecie pozwala na zmniejszenie marnowania żywności.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
124.08
124.08
Białko (g)
4.27
4.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
24.90
24.90
Węglowodany przyswajalne (g)
23.49
23.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
1.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
1.03
1.03
Tłuszcze nasycone (g)
0.69
0.69
Tłuszcze nienasycone (g)
0.34
0.34
Cholesterol (mg)
19.87
19.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.19
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.28
8.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.77
1.77
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.88
28.88
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
131.53
131.53
Potas (mg)
263.03
263.03
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
27.17
27.17
Fosfor (mg)
55.79
55.79
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.12
19.12
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.08
1.08
Cynk (mg)
0.39
0.39
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.14
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny knedli thermomix 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania knedli thermomix

Koszt składników
22.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
niepełna szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śliwki
250 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Koszt składników
22.30