Knedle

Opublikowano: 29.05.2021 r., 11:03 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Knedle ze śmietaną i cukrem.
Knedle
Knedle to pyszne kulki, przygotowane z ugotowanych ziemniaków z owocami w środku. Moje ulubione to knedle ze śliwką, podawane z kwaśną śmietaną i posypane cukrem.
Przygotowanie 50 min
357 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki średnie (450 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
  • Śliwki (250 g)
  • Cukier (50 g)
  • Śmietana 12% (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, stolnica, miska, łyżka cedzakowa, praska do ziemniaków

Przepis na knedle krok po kroku

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i wystudź.

Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko i mąkę i zagnieć ciasto.

Śliwki umyj i wyjmij pestki.

Wstaw wodę do gotowania knedli.

Z ciasta uformuj wałek i pokrój go na kawałki, odpowiadające wielkości śliwek.

Z kawałka ciasta uformuj kulkę, spłaszcz ją, połóż na środku śliwkę i zawiń ciasto.

Knedle wkładaj do wrzącej wody.

Gotuj knedle 5 minut, od czasu wypłynięcia knedli.

Wyjmij knedle łyżką cedzakową i podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, posypane cukrem.

Jak oceniasz przepis na knedle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat knedli

Knedle to ziemniaczane kulki podawane na słodko, które większość z nas kojarzy z dzieciństwem. Knedle ze śliwką zawsze robiła moja babcia oraz mama i nie wyobrażam sobie jeść ich z innymi owocami. Po wyprowadzce z domu nie miałam pojęcia, jak się robi knedle, więc kupowałam mrożone. Nawet udało mi się znaleźć całkiem smaczne knedle ze śliwkami w Biedronce, lecz pewnego dnia zniknęły one z tych sklepów. Przez pewien czas miałam nadzieję, że wrócą one do oferty Biedronki, lecz niestety tak się nie stało. To zmusiło mnie do nauczenia się jak zrobić knedle ze śliwkami. Przed pierwszym zrobieniem knedli przejrzałam kilka przepisów i skonsultowałam się z mamą, żeby wyszły naprawdę dobre knedle, a do tego proste w przygotowaniu. Dlatego mam teraz dla Ciebie sprawdzony i prosty przepis na pyszne knedle. Ciasto na knedle ze śliwkami przygotowuje się z ugotowanych i ostudzonych ziemniaków. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy, tłuczkiem do ziemniaków, ale wtedy zwykle zostają większe kawałki ziemniaków i potem w knedlach są grudki ziemniaczane, więc lepiej zaopatrzyć się w praske. Żeby dodać odpowiednią ilość mąki, moja mama nauczyła mnie, że przeciśnięte ziemniaki równomiernie rozkładamy w misce i ugniatamy, aby nie było pustych przestrzeni. Teraz robimy na ziemniakach krzyż, dzieląc je na 4 i wyjmujemy jedną część ziemniaków. W to puste miejsce sypiemy mąkę, na równo z warstwą ziemniaków. Potem już tylko dodajemy jajko i zagniatamy wszystkie ziemniaki z mąką i jajkiem. Takie ciasto wykładamy na stolnicę z odrobiną mąki i tworzymy wałek, który kroimy na kawałki. Wielkość kawałków ciasta zależy od wielkości śliwek, które będziesz wkładać do środka. Najlepiej odkroić pierwszy kawałek na oko i wytestować czy jest odpowiedniej wielkości. Zanim zaczniesz formować knedle wstaw garnek z wodą, ponieważ ciasto ziemniaczane nie powinno zbyt długo leżeć i czekać, aż woda się zagotuje. Knedle możesz robić z suszonymi śliwkami, świeżymi śliwkami, lub takimi z kompotu/syropu. Możesz też kupić mrożone śliwki i je rozmrozić. Z kawałków ciasta robimy kulkę i ją spłaszczamy. Na środku układamy śliwkę i zawijamy ją w ciasto. Potem wkładamy śliwki do lekko osolonej, wrzącej wody, ale tak delikatnie wrzącej, żeby nie rozwaliły się knedle. Od chłodnych knedli woda może przestać się gotować. Gdy ponownie się zagotuje, zmniejszamy ogień na taki minimalny i gotujemy około 5 minut, od czasu wypłynięcia knedli. Potem już tylko wyławiamy je łyżką cedzakową i możemy wkładać kolejne knedle a te ugotowane jeść. Jak widzisz przepis na knedle, wbrew pozorom, jest dosyć łatwy, a knedle wychodzą pyszne.

Alergeny w knedlach

Lista alergenów dla knedli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze knedli

na 100g gotowej potrawy

Knedle bezglutenowe możesz przygotować zamieniając mąkę pszenną na ziemniaczaną i/lub ryżową. Natomiast indeks glikemiczny możesz obniżyć używając słodzika zamiast cukru i mąki pełnoziarnistej zamiast zwykłej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
129.82
357.01
Białko (g)
3.85
10.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
24.22
66.59
Węglowodany przyswajalne (g)
23.02
63.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
3.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
2.26
6.22
Tłuszcze nasycone (g)
1.44
3.96
Tłuszcze nienasycone (g)
0.82
2.26
Cholesterol (mg)
23.70
65.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
24.47
67.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.48
28.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.28
55.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.44
Ryboflawina (mg)
0.11
0.31
Niacyna (mg)
1.34
3.67
Foliany (µg (mcg))
28.65
78.79
Beta karoten (µg (mcg))
47.10
129.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
21.57
59.31
Potas (mg)
264.06
726.15
Wapń (mg)
31.01
85.29
Fosfor (mg)
62.04
170.60
Magnez (mg)
18.69
51.39
Żelazo (mg)
1.14
3.14
Cynk (mg)
0.41
1.13
Miedź (mg)
0.09
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny knedli 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania knedli

Koszt składników
20.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
450 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Śliwki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Koszt składników
20.70