Przepis na knedle z truskawkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, łyżka cedzakowa, praska do ziemniaków

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.

Do ziemniaków dodaj mąkę, szczyptę soli i cukru oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie połącz w jednolitą masę.

Z ciasta uformuj wałek i pokrój go na niewielkie kawałki ciasta.

Z każdego kawałka ciasta uformuj placuszek, w jego środek włóż oczyszczoną truskawkę i zlep brzegi ciasta jak na pierogi.

W dłoniach z każdego "pieroga" uformuj kształtne kulki.

Knedle partiami wkładaj do wrzącej wody i gotuj je około 5 minut. Po tym czasie wyjmij je z wody łyżką cedzakową.

Gotowe knedle podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem lub polane jogurtem naturalnym.

Knedle z truskawkami podane na czarnym naczyniu. Na drugim planie znajdują się świeże truskawki.
Knedle z truskawkami
Koszt przygotowania dania
14.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
292 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Knedle z truskawkami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o knedlach z truskawkami

Knedle z truskawkami to doskonała propozycja na smaczny obiad na słodko dla całej rodziny. Pyzy z truskawkami uwielbiają szczególnie dzieci, ponieważ są pyszne i słodkie - a kto w tym wieku nie przepada za słodkościami? Przepis na knedle z truskawkami jest bardzo prosty, dlatego do ich przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby zrobić pyzy ziemniaczane z owocami niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: ugotowane ziemniaki, mąka pszenna, jajka, truskawki, sól oraz cukier. Jest to doskonały pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego.

A więc jak zrobić knedle z truskawkami? Ciasto na knedle zagnieć z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, mąki, soli, cukru oraz jajek. Z tak przygotowanego ciasta uformuj placuszki, w które zawijaj kawałki truskawek. Tak przygotowane knedle ugotuj w wodzie. Potrawę podawaj na ciepło z cukrem pudrem lub jogurtem naturalnym.

Truskawki są owocem, który bogaty jest w witaminy i składniki mineralne. Spożywanie truskawek dostarczy do naszego organizmu witaminy C, A, E oraz niektórych witamin z grupy B. Znajdziemy w nich również fosfor, krzem, magnez, potas, żelazo czy cynk. Truskawki są produktem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Obecne w truskawkach przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się skóry - dzieje się tak, ponieważ neutralizują one działanie wolnych rodników, które z kolei powodują powstawanie zmarszczek. Dodatkowo przeciwutleniacze w diecie zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując prosty przepis na knedle z truskawkami można wykorzystać do przygotowania pysznego obiadu dla całej rodziny. Jest to doskonały wybór na diecie wegetariańskiej oraz niskotłuszczowej. Dodatkowo przepis można wykorzystać, aby nie marnować ziemniaków już ugotowanych (z dnia poprzedniego). Truskawki dostarczą do naszego organizmu wielu cennych składników odżywczych, jednak ich keson jest dość którymi, dlatego warto poza sezonem wykorzystać truskawki mrożone.

Wartości odżywcze knedli z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
Białko
3.86 g
10.03 g
Fenyloalanina
0.13 mg
0.33 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w knedlach z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
21.73 g
56.50 g
Węglowodany przyswajalne
19.84 g
51.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.89 g
4.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
1.20 g
3.13 g
Tłuszcze nasycone
0.51 g
1.33 g
Tłuszcze nienasycone
0.69 g
1.80 g
Tłuszcze jednonasycone
0.34 g
0.89 g
Tłuszcze wielonasycone
0.35 g
0.91 g
Cholesterol
31.24 mg
81.22 mg

Witaminy w przepisie na knedle z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A
13.82 µg (mcg)
35.92 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.40 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Witamina C
27.40 mg
71.25 mg
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Witamina E
0.09 mg
0.23 mg
Retinol
13.44 µg (mcg)
34.93 µg (mcg)
Tiamina
0.18 mg
0.46 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.34 mg
Niacyna
1.86 mg
4.83 mg
Foliany
44.86 µg (mcg)
116.64 µg (mcg)
Beta karoten
3.59 µg (mcg)
9.33 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na knedle z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
104.21 mg
270.96 mg
Potas
229.91 mg
597.76 mg
Wapń
15.01 mg
39.02 mg
Fosfor
57.39 mg
149.21 mg
Magnez
18.18 mg
47.28 mg
Żelazo
1.10 mg
2.85 mg
Cynk
0.41 mg
1.06 mg
Miedź
0.12 mg
0.32 mg
Mangan
0.32 mg
0.84 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny knedli z truskawkami 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w knedlach z truskawkami

Lista alergenów dla knedli z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania knedli z truskawkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
500 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 750
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Truskawki
500 g
10.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
21.00
Jak oceniasz przepis na knedle z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób