Przepis na knedliczki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
garnek, duża miska, stolnica, miska

Mleko lekko podgrzej w mikrofali lub rondelku (bez zagotowywania). Dodaj cukier, 2 łyżki mąki i drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.

Ręcznie wyrabiaj i zagniataj ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią i odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 porcje i z każdej uformuj podłużnego knedla.

W dużym garnku zagotuj wodę z niewielką ilością soli. Do gotującej się wody pojedynczo wrzucaj knedle i gotuj każdego ok. 10 minut.

Knedle pokrój na mniejsze kawałki i podawaj z dowolnymi dodatkami lub sosem.

knedliczki
knedliczki
Koszt przygotowania dania
4.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
519 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Knedliczki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o knedliczkach

Knedliczki to bardzo popularna dla kuchni czeskiej i słowackiej potrawa. Tradycyjne czeskie knedliczki to mączne danie przygotowywane z ciasta na bazie ziemniaków lub mąki pszennej oraz drożdży. Z zaledwie kilku składników wyrabia się elastyczne ciasto w formie walca, które następnie gotuje się w lekko osolonej wodzie i kroki na plastry. Najczęściej podawane są z sosem warzywnym lub mięsnym gulaszem, czy zwykłym, pieczonym mięsem. W takiej formie to świetny pomysł na sycący posiłek na obiad lub kolację dla całej rodziny. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić knedliczki, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis, z którego dowiesz się co zrobić, aby domowe knedliki były najlepsze. Do ich przygotowania potrzebujesz mąki, drożdży, odrobiny cukru, jajek i mleka. Bazą do knedliczków jest więc ciasto drożdżowe, które wymaga wyrośnięcia. Dlatego pamiętaj, że, mimo iż przepis na knedliczki jest bardzo prosty i nieskomplikowany, jest dość czasochłonny i ciężko jest przygotować go na ostatnią chwilę. Knedliczki są szczególnie pyszne zwłaszcza na ciepło, podawane od razu po ugotowaniu, jednak śmiało możesz przygotować ich więcej i odgrzewać przez dwa, trzy kolejne dni. Tradycyjnie, knedliczki powinno odgrzewać się na parze. Zachowują wtedy swoją delikatną, elastyczną konsystencję i nie wysychają za bardzo z wierzchu. Mimo że knedliczki są pyszne, uniwersalne i mają wielu fanów, pamiętaj, że nie są one najzdrowszym daniem. Są stosunkowo kaloryczne i mają wysoki indeks glikemiczny, a przy tym niewiele wartości odżywczych. Dlatego traktuj je jako danie rekreacyjne i urozmaicenie diety, a nie jej podstawę. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na pyszne czeskie knedliczki z ciasta drożdżowego na bazie mąki krupczatki.

Wartości odżywcze Knedliczek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
230.75 kcal
519.20 kcal
Białko
7.12 g
16.01 g

Węglowodany w knedliczkach

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
44.29 g
99.66 g
Węglowodany przyswajalne
43.21 g
97.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.08 g
2.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
2.23 g
5.02 g
Tłuszcze nasycone
1.16 g
2.62 g
Tłuszcze nienasycone
1.07 g
2.40 g
Tłuszcze jednonasycone
0.62 g
1.39 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.45 g
1.01 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
46.33 mg
104.25 mg

Witaminy w przepisie na knedliczki

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A
45.45 µg (mcg)
102.27 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Witamina C
0.07 mg
0.15 mg
Witamina D
0.59 µg (mcg)
1.32 µg (mcg)
Witamina E
0.13 mg
0.30 mg
Retinol
45.45 µg (mcg)
102.27 µg (mcg)
Tiamina
0.54 mg
1.22 mg
Ryboflawina
0.35 mg
0.79 mg
Niacyna
3.94 mg
8.86 mg
Foliany
122.43 µg (mcg)
275.46 µg (mcg)
Beta karoten
0.96 µg (mcg)
2.17 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na knedliczki

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
30.94 mg
69.61 mg
Potas
136.27 mg
306.60 mg
Wapń
54.91 mg
123.56 mg
Fosfor
108.98 mg
245.21 mg
Magnez
14.67 mg
33.02 mg
Żelazo
4.19 mg
9.43 mg
Cynk
0.83 mg
1.88 mg
Miedź
0.09 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Knedliczek 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w knedliczkach

Lista alergenów dla Knedliczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania Knedliczek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
500 g
ok. 4 szklanek
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
300 ml
1 duża szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
15.20
Jak oceniasz przepis na knedliczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób