Przepis na knedle z morelami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, praska do ziemniaków

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj mąkę i jajko, a następnie wszystko wymieszaj.

Z ciasta formuj małe kulki i rozpłaszcz je w ręce.

Morele opłucz, przekrój na połówki i usuń pestki. Posyp je cynamonem.

Każdą połówkę moreli przykryj dwoma częściami ciasta i uformuj z ciasta w ręce kulkę.

W dużym garnku zagotuj 3 litry wody i wkładaj knedle małymi partiami.

Gotuj 4 minuty od wypłynięcia i wyciągaj delikatnie na talerzyk.

Knedle z morelami podane na talerzyku.
knedle z morelami
Koszt przygotowania dania
5.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
176 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Knedle z morelami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o knedlach z morelami

Knedle z morelami to przepyszny sposób na słodki posiłek wypełniony po brzegi smacznymi owocami. Morele idealnie pasują do miękkich i puszystych klusek. To danie, które na pewno skradnie serca wszystkich miłośników obiadów na słodko. To również wspaniała propozycja dla najmłodszych domowników, których na pewno zachwyci przesłodkie wnętrze tych prostych klusek.

Przepis na knedle z morelami to przepis na niezwykle smaczny obiad, którego bazą są te przepyszne słodkie owoce. Morele świetnie smakują na surowo, ale dopiero po obróbce termicznej ukazują cały swój potencjał. Nic dziwnego, że w takiej wersji ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Morele pod wpływem ciepła stają się jeszcze słodsze, bardziej miękkie i znacznie delikatniejsze. Ciężko o lepsze wypełnienie do słodkich knedli. To danie, które najlepiej sprawdzi się szczególnie latem, ze względu na lekkości i nieco orzeźwiający smak.

Jeśli szukasz inspiracji na to, jak zrobić knedle z morelami, które będą proste, a przy tym o fantastycznym smaku, to ten przepis będzie najlepszym wyborem. Jego podstawę stanowi ciasto na knedle, które robi się z ziemniaków. Warto przygotować sobie ziemniaki trochę wcześniej, dzięki temu można zaoszczędzić naprawdę sporo czasu. Do ich wykonania nadają się również te, które zostały z obiadu, ważne by nie były zbyt słone, przez to całość mogłaby nie smakować zbyt dobrze. Najlepiej użyć gatunku, który nie rozpada się po ugotowaniu, dzięki czemu knedle utrzymają odpowiednią formę nawet po obróbce termicznej. Ciasto z przepisu jest bardzo miękkie i nie twardnieje po ugotowaniu, to ze względu na niewielki dodatek mąki pszennej, która dba o ich delikatność. Jednak w przypadku wersji bezglutenowej można zamienić ją na skrobię ziemniaczaną, która równie dobrze połączy ciasto. Tak przygotowane knedle są po prostu pyszne.

Ten prosty przepis to dobre rozwiązanie na smaczne danie na słodko, które wspaniale sprawdzi się na obiad, szczególnie dla dzieci. Knedle są proste, smaczne i naprawdę szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu można po nie sięgać często.

Wartości odżywcze knedli z morelami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(148g)
Energia (kalorie)
119.31 kcal
176.58 kcal
Białko
4.47 g
6.61 g

Węglowodany w knedlach z morelami

Na 100g
Na porcję
(148g)
Węglowodany
23.69 g
35.06 g
Węglowodany przyswajalne
22.07 g
32.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.62 g
2.40 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(148g)
Tłuszcz
0.98 g
1.45 g
Tłuszcze nasycone
0.56 g
0.83 g
Tłuszcze nienasycone
0.42 g
0.62 g
Tłuszcze jednonasycone
0.26 g
0.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.16 g
0.23 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
22.86 mg
33.83 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na knedle z morelami

Na 100g
Na porcję
(148g)
Witamina A
31.28 µg (mcg)
46.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.30 mg
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
13.24 mg
19.60 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.27 mg
0.40 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
9.83 µg (mcg)
14.55 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.18 mg
Niacyna
1.76 mg
2.60 mg
Foliany
35.96 µg (mcg)
53.22 µg (mcg)
Beta karoten
244.13 µg (mcg)
361.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na knedle z morelami

Na 100g
Na porcję
(148g)
Sód
12.77 mg
18.90 mg
Potas
323.65 mg
479.01 mg
Wapń
16.02 mg
23.71 mg
Fosfor
68.55 mg
101.45 mg
Magnez
21.44 mg
31.73 mg
Żelazo
1.52 mg
2.24 mg
Cynk
0.46 mg
0.68 mg
Miedź
0.11 mg
0.17 mg
Mangan
0.22 mg
0.32 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny knedli z morelami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w knedlach z morelami

Lista alergenów dla knedli z morelami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania knedli z morelami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Morele
200 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Koszt składników
19.00
Jak oceniasz przepis na knedle z morelami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób