Knedle z twarogu

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Knedle z twarogu podane na białym talerzyku.
Knedle z twarogu
Knedle z twarogu to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji przygotowanej na bazie ziemniaków. W takiej wersji mają dużo mniejszy indeks glikemiczny
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 15 min
262 kcal
Kcal w porcji
188 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser twarogowy chudy (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, łyżka cedzakowa, praska do ziemniaków

Przepis na knedle z twarogu krok po kroku

Twaróg przeciśnij przez praskę i wymieszaj go z mąką, cukrem i jajkiem.

Z podanej masy wyrób rękami ciasto.

Odrywaj małe porcje ciasta i formuj z niego w dłoniach kulki.

W dużym garnku zagotuj 3 litry wody i wkładaj knedle małymi partiami.

Gotuj 3 minuty od wypłynięcia i wyciągaj delikatnie łyżką cedzakową.

Jak oceniasz przepis na knedle z twarogu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat knedli z twarogu

Knedle z twarogu to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji przygotowanej na bazie ziemniaków. W takiej opcji mają dużo mniejszy indeks glikemiczny. To doskonały przepis, który przypadnie do gustu zwłaszcza najmłodszym domownikom, ze względu na jego wyjątkowy smak. Całość jest niezwykle prosta, a smakuje po prostu fantastycznie.

Przepis na knedle z twarogu będzie dobrym wyjściem dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą, które kochają mączne przetwory, jednak ze względu na stan zdrowia nie mogą ich spożywać. W tej wersji całość ma znacznie niższy indeks glikemiczny, a ze względu na spory udział białka i tłuszczu nie podnosi poziomu cukru we krwi tak gwałtownie. Te knedle, choć nieco różnią się od tradycyjnej ziemniaczanej wersji, wciąż smakują i prezentują się po prostu wyśmienicie. To dobra baza doskonałego posiłku. Do przygotowania knedli świetnie sprawdzi się chudy twaróg. Ze względu na obniżoną zawartość tłuszczu zawiera znacznie mniejszą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają negatywny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego i mogą prowadzić do chorób serca. Twaróg dostarcza też sporo białka, które zwiększa sytość całego posiłku. Jest to niezwykle ważne w przypadku dania, które składa się w większości z węglowodanów, jego dodatek sprawi, że całość będzie odżywcza i zaspokoi głód na wiele godzin. Twaróg, podobnie jak ziemniaki, musi być przeciśnięty przez praskę, by lepiej się połączyć z pozostałymi składnikami. To ciasto przypomina nieco, zarówno wyglądem, jak i smakiem, to na pierogi leniwe, na pewno przypadnie więc do gustu ich miłośnikom.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić knedle z twarogu, które będą naprawdę pyszne, a przy okazji proste w przygotowaniu, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Gotowe ciasto na kluski, choć smaczne i proste, to jednak nie wszystko. By całość była niezwykle smaczna, należy przygotować do nich również nadzienie. Najpopularniejsza wersja to ta ze śliwkami, jednak można wypełnić je również truskawkami, czy morelami. To dobre rozwiązanie na proste kluski z białym serem, które stworzą wspaniały pomysł na pyszny obiad.

Alergeny w knedlach z twarogu

Lista alergenów dla knedli z twarogu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze knedli z twarogu

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest zdrowa, jednak zawiera dość wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(188g)
Energia (kcal)
139.71
262.66
Białko (g)
12.80
24.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(188g)
Węglowodany (g)
16.26
30.57
Węglowodany przyswajalne (g)
16.26
30.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(188g)
Tłuszcz (g)
2.37
4.46
Tłuszcze nasycone (g)
1.36
2.55
Tłuszcze nienasycone (g)
1.02
1.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(188g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.16
Tiamina (mg)
0.21
0.39
Ryboflawina (mg)
0.27
0.50
Niacyna (mg)
1.39
2.62
Foliany (µg (mcg))
43.32
81.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(188g)
Sód (mg)
288.25
541.91
Potas (mg)
101.62
191.04
Wapń (mg)
51.99
97.74
Fosfor (mg)
141.29
265.62
Magnez (mg)
12.11
22.77
Żelazo (mg)
1.44
2.71
Cynk (mg)
0.65
1.21
Miedź (mg)
0.07
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny knedli z twarogu 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania knedli z twarogu

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy chudy
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koszt składników
16.00