Przepis na knedle z serem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Rozgnieć ziemniaki, dodaj mąkę i jajka. Wyrób ciasto.

Twaróg rozetrzyj, dodaj rozpuszczone masło, żółtko i cukier.

Odrywaj kawałki ciasta i rozwałkuj na płasko, dodaj farsz i uformuj kule.

Knedle ugotuj w wodzie do momentu wypłynięcia.

Podawaj z masłem i bułką tartą.

knedle z serem
Knedle z serem
Koszt przygotowania dania
12.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
156 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
90

Knedle z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o knedlami z serem

Knedle z serem to pyszne w smaku mączne wyroby bardzo podobne w smaku do naszych klusek na parze lub pyz, charakterystycznych dla stolicy Wielkopolski.

Knedliczki to tradycyjna czeska potrawa, którą nasi sąsiedzi podają do dań wytrawnych z mięsem i sosem, idealnych na obiad, a także w wersji na słodko z owocami czy serem.

Przepisy na wytrawne knedle znajdziesz w innych moich propozycjach.

Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na knedle z serem.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować: mąkę, jajka, twaróg, żółtko, cukier, ziemniaki, skrobię ziemniaczaną.

Są to podstawowe składniki, które bez problemu dostaniesz, w każdym większym sklepie.

Zatem, jak zrobić knedle z serem na obiad?

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie rozgnieć ziemniaki, dodaj mąkę i jajka. Wyrób ciasto. Twaróg rozetrzyj, dodaj rozpuszczone masło, żółtko i cukier. Odrywaj kawałki ciasta i rozwałkuj na płasko, dodaj farsz i uformuj kule. Knedle ugotuj w wodzie do momentu wypłynięcia. Knedle na słodko podawaj z masłem i bułką tartą.

To jest mój prosty i sprawdzony przepis na najlepsze czeskie pyszności z twarogiem na słodko.

Tradycyjne knedle to dobry pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny, nie jest to trudny przepis. Potrzebujesz jedynie odrobinę cierpliwości, ponieważ powstają one na drożdżach, co wiąże się z wyrastaniem ciasta. W przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, do których należy celiakia, alergia na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwość na pszenicę to nie będzie potrawa dla Ciebie, chyba że zamienisz mąkę na naturalnie bezglutenową. Jeśli jesteś osobą zdrową, nie ma potrzeby zamieniania mąki i wykluczania ze swojej diety glutenu. Może to doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Skoro już znasz mój przepis, przygotuj knedle w domu i sam przekonaj się, jakie są pyszne w smaku.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze knedli z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
156.80 kcal
156.80 kcal
Białko
8.37 g
8.37 g

Węglowodany w knedlami z serem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
25.29 g
25.29 g
Węglowodany przyswajalne
24.04 g
24.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.25 g
1.25 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
2.52 g
2.52 g
Tłuszcze nasycone
1.58 g
1.58 g
Tłuszcze nienasycone
0.95 g
0.95 g
Tłuszcze jednonasycone
0.73 g
0.73 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.21 g
0.21 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na knedle z serem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
24.90 µg (mcg)
24.90 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.22 mg
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
7.22 mg
7.22 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.14 mg
0.14 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
24.57 µg (mcg)
24.57 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.19 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.16 mg
Niacyna
1.64 mg
1.64 mg
Foliany
35.80 µg (mcg)
35.80 µg (mcg)
Beta karoten
4.84 µg (mcg)
4.84 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na knedle z serem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
155.58 mg
155.58 mg
Potas
291.03 mg
291.03 mg
Wapń
38.16 mg
38.16 mg
Fosfor
112.22 mg
112.22 mg
Magnez
21.05 mg
21.05 mg
Żelazo
1.34 mg
1.34 mg
Cynk
0.52 mg
0.52 mg
Miedź
0.10 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny knedli z serem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w knedlami z serem

Lista alergenów dla knedli z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser twarogowy chudy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania knedli z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ser twarogowy chudy
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
36.50
Jak oceniasz przepis na knedle z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób