Knedle z jagodami
- Ziemniaki późne (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Jagody (400 g)
- Cynamon - 1 łyżka (10 g)
Przepis na knedle z jagodami krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Ostudź ziemniaki, a następnie rozgnieć je widelcem lub przeciśnij przez praskę.
Wsyp mąkę i wbij jajko, całość wymieszaj.
Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz je.
Na środek ziemniaczanym placuszków dodaj owoce i zawiń w kulę.
Ugotuj całość w lekko osolonej wodzie, do momentu, aż wypłyną.
Więcej informacji na temat knedli z jagodami
Knedle z jagodami to pyszne w smaku kluski na słodko na bazie ziemniaków.
Będzie to świetny pomysł na obiad w wersji słodkiej.
Knedliczki to tradycyjna czeska potrawa, którą nasi sąsiedzi podają do dań wytrawnych z mięsem i sosem idealnych na obiad, a także w wersji na słodko z owocami czy serem.
Przepisy na wersję wytrawną knedli znajdziesz w innych moich propozycjach.
Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na knedle z jagodami.
Czeskie przysmaki będą dobre z truskawkami, śliwkami lub wiśniami.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować: ziemniaki, jajko, owoce, odrobinę soli, mąka i cukier puder.
Są to podstawowe składniki, które bez problemu dostaniesz, w każdym większym sklepie.
Zatem, jak zrobić knedle z jagodami?
W pierwszej kolejności obierz i ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Następnie poduś je lub przeciśnij przez praskę, wsyp mąkę i wbij jajko.
Wymieszaj masę ziemniaczaną do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto podziel na niewielkie kawałki i uformuj kulki, a następnie je rozpłaszcz w rękach.
Na placki z masy ziemniaczanej połóż owoce i uformuj kule, ugotuj je w lekko osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch.
Kluski podawaj ze śmietaną, cukrem pudrem lub cynamonem.
To jest mój prosty i sprawdzony przepis na domowe czeskie pyszności.
Tradycyjne knedle to dobry pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny, nie jest to trudny przepis.
Będzie to idealny pomysł na obiad na słodko, każdy domownik na pewno będzie zachwycony. Przygotuj to pyszne danie dla dzieci i dorosłych.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Ziemniaki charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego nie będzie to dobra potrawa dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Alergeny w knedlach z jagodami
Lista alergenów dla knedli z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze knedli z jagodami
Knedle możesz przygotować z dowolnymi owocami.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.