Kluski parowe

Opublikowano: 10.02.2022 r., 20:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski parowe i kawa
Kluski parowe
Kluski parowe to nic innego jak gotowane na parze ciasto drożdżowe. Nazywa się je różnie w zależności od kraju. Można je podać na słodko lub wytrawnie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 140 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 20 min
510 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier (20 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
naczynie do gotowania na parze, duża miska

Przepis na kluski parowe krok po kroku

W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier.

Odstaw na 10 minut.

Do miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn drożdżowy, jajka i sól.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych porcji i uformuj bułeczki.

Mogą mieć dowolny kształt.

Do naczynia wlej wodę i zagotuj.

Bułeczki umieść w naczyniu do gotowania na parze, które wyłożysz gazą.

Gotuj bułeczki przez 10-13 minut.

Jak oceniasz przepis na kluski parowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat klusek parowych

Kluski parowe to bardzo dobry pomysł na łatwe bułeczki z ciasta drożdżowego. Ciasto gotowane na parze jest bardzo delikatne i zawiera małą ilość kalorii. Kluski można podać na obiad z dodatkiem sosu warzywnego lub mięsnego. Przepis na kluski na parze jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, cukier, mleko, jajko, sól.

Jak zrobić kluski na parze? W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut. Do miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn drożdżowy, jajka i sól. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych porcji i uformuj bułeczki. Mogą mieć dowolny kształt. Do naczynia wlej wodę i zagotuj. Bułeczki umieść w naczyniu do gotowania na parze, które wyłożysz gazą. Gotuj bułeczki przez 10-13 minut.

Ciasto drożdżowe jest popularnym rodzajem ciasta bardzo często wykorzystywanym w kuchni. Ciasto drożdżowe jest jednym z najmniej kalorycznych rodzajów ciasta. Jest też bardzo zdrowe ze względu na dużą zawartość składników odżywczych. Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Ciasto jest przygotowywane z mąki pszennej, która jest źródłem węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi i nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Żelazo pomaga zapobiegać powstaniu anemii, która jest stanem fizjologicznym bardzo niekorzystnym dla naszego ciała.

Podsumowując szybkie do zrobienia bułeczki to sprawdzony przepis na dodatek do obiadu lub słodki deser. Jeśli chcesz przygotować bułeczki na słodko, pomiń dodatek soli do ciasta. Drożdżowe ciasto szybko traci świeżość, więc bułeczki należy spożyć tego samego dnia. Pyszne bułeczki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.

Alergeny w kluskach parowych

Lista alergenów dla klusek parowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek parowych

na 100g gotowej potrawy

Kluski parowe to domowy wyrób niezawierający konserwantów ani sztucznych dodatków do żywności. Kluski są nisko kaloryczne, zawierają jednak dużą ilość prostych węglowodanów, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
255.32
510.65
Białko (g)
10.90
21.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
46.71
93.42
Węglowodany przyswajalne (g)
46.39
92.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.86
5.72
Tłuszcze nasycone (g)
2.02
4.05
Tłuszcze nienasycone (g)
0.84
1.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.19
Tiamina (mg)
0.65
1.30
Ryboflawina (mg)
0.39
0.77
Niacyna (mg)
4.38
8.75
Foliany (µg (mcg))
121.15
242.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
27.59
55.18
Potas (mg)
149.96
299.92
Wapń (mg)
48.13
96.25
Fosfor (mg)
132.23
264.45
Magnez (mg)
26.92
53.84
Żelazo (mg)
3.58
7.16
Cynk (mg)
1.25
2.51
Miedź (mg)
0.13
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek parowych 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek parowych

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
15.00